Semnificatia simbolica a albinei. Simbolul albinei este prezent în istoria, cultura şi legendele multor popoare. Oameni pot învaţă multe despre semnificaţia simbolică a albinei prin observarea comportamentului, obiceiurilor sociale, comunităţii şi mediului în care acestea trăiesc. Astfel putem observă că albinele sunt insecte sociabile care lucrează în echipa în cadrul unei comunităţi bazate pe o ierarhie complexă. Acest articol va fi despre semnificaţia simbolică a  albinelor si a comportamentului lor, semnificaţie pe care o putem folosi că model pentru vieţile noastre şi din care putem învaţa.

   Casa familiei de albine este alcătuită din mici celule hexagonale. Acestea sunt alcătuite din ceară, şi structura că întreg se numeşte fagure. În celule hexagonale ale unui fagure este depozitată mierea, şi reprezintă locul ideal pentru a creşte puietul.

        Semnificaţia simbolică a celulei hexagonale

    Hexagonul are şase lături, numărul şase este un număr sacru pentru zeita Venus şi simbolizează dragostea, comunicarea, echilibrarea şi uniunea. Aşadar indiferent de casă (stup) albina este un simbol pentru creştera sănătoasă a copiilor, dragostea din famile, armonia şi comunicarea deschisă între membri familiei. Vizita unei albine poate reprezintă un mesaj pe aceste teme de familie, o încurajare pentru a avea o comunicare sănătoasa în familie. Albinele ne aduc aminte că noi trebuie să ne îngrijim familia şi să oferim suport comunităţii.

         Matca sau regina

       Albina continua sa fie  un simbol pentru o famile unită atunci cand invățăm despre matcă. Albinele lucrătoare aleg matca şi au grijă de ea până se maturizează. Toţi membri familie de albine lucreză împreună pentru a avea grijă de matcă şi în schimb această asigură o nouă viaţă şi cotinuitatea coloniei. Acest aspect este are o semnificate simbolică pentru familile care lucrează împreună pentru beneficiul grupului. Simbolizeaza si lucrul in echipa.

       Mierea

    Din punct de vedere simbolic mierea reprezintă bogăţia, senzualitatea și răsplata. Albinele ingerează nectarul florilor şi îl combină cu anumite enzime în guşă apoi îl regurgitează în fagure sub formă de miere. Acest aliment a fost folosit de nenumărate ori de-a lungul istoriei ca îndulcitor, agent anti-bacterian şi la procedeul de îmbălsămare al mumiilor egiptene. În multe mituri şi legende mierea este asociată cu aurul.

       Cuvinte cheie pentru simbolul şi semnificaţia albinei

Dragoste
Viaţă
Ordine
Creştere
Înţelepciune
Frumuseţe
Familie
Încântare
Mister
Dulceaţă
Provizii
Îngrijire
Comunitate
Organizaţie
Productivitate
Comunicare

Semnificatia simbolica a albinei

        Deci simbolul albinei are de aface în primul rând cu viaţa. În afară de metoda unică prin care albinele asigura conituitatea coloniilor acestea oferă viaţă….plantelor. Aşadar albinele zboară din floarea în floare pentru a adună polen. Polenul se agaţă de picioarele lor şi atunci când albina vizitează altă floare o parte din polenul de pe tibie cade pe floare şi astfel planta este polenizată,în acest fel asigurându-se supravieţuirea acesteia.

Albina în istorie, cultură şi legende

       În Egipt albina era un simbol pentru regalitate şi putere. Aceasta provine dintr-o legendă conform căreia albina a fost creată din lacrima lui Ra, zeul soarelui în Egiptul antic.

         În simbolistica din China ilustraţia acului unei albine aspupra unei flori simbolizează căsătoria şi dragostea. Cuvântul pentru albina în chineză este fu. În iconografia chineză albina semnifică fericire, noroc, pace şi prosperitate.

Zeităţi asociate cu albinele

Cybele

Zeiţa mama din Grecia antică este asociată cu albina și reprezintă fertilitate.

Diana

Zeiţa naturii din Roma antică, asocierea acesteia cu  albina reprezintă continuitatea vieţii(polenizarea) şi frumuseţea.

Demeter

Zeiţa pământului în Grecia antică este reprezentată de  albină,  semnifică vremea recoltei şi proviziile.

Krishna

Zeul hindus, atunci când albina este înfăţişată cu lotusul, reprezintă reîncarnarea.

Shiva

Zeul hindus, când este înfăţişat cu albina pe frunte semnifică noroc, pace şi transformare.

Ra

Zeul soarelui în Egiptul antic,este asociat dese ori cu  albina, reprezină creativitate şi înţelepciune.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: