Cresterea puietului. Perioada optima

Publicat de Mihai pe

Cresterea puietului. Perioada optima

Cresterea puietului. Perioada optima înseamna timpul necesar cresterii albinelor care vor lua parte la valorificarea culesului principal. Pentru a calcula perioada optimă trebuie să fie luate în considerare următoarele condtii: pentru dezvoltarea unei albine din oul depus de matcă sunt necesare 21 de zile, durata medie de viață a albinelor în sezonul activ este de 35 de zile, cele mai importante pentru cules sunt albinele care vor avea la începutul culesului vârstă de 30 de zile adică cele care participa cel puțin 5 zile la culesul principal. Oualele trebuie să fie depuse de matcă cu 51 de zile înainte de apariția culesului.

   

    Cresterea puietului. Exemplu calcul

Culesul de salcâm începe pe data de 15 mai, perioada optimă va începe la 25 martie. Albinele care vor fi crescute din ouă depuse de matcă înainte de această dată nu vor putea participa la culesul de salcâm, fie vor pieri până la apariția culesului, fie vor participa foarte puțin.

Perioada optimă se calculează astfel: pentru dezvoltarea albinei sunt necesare 21 de zile, după ieșirea din celulă albina nu participa la cules timp de 3 zile, în ziua a 4-a începe să primească nectarul de la albinele culegătoare și după cinci zile, în condițiile culesului mare, ea poate să participe.

Pentru creșterea albinelor care vor participa la cules ouălele trebuie depuse cel târziu cu 29 de zile (21+3+5), înainte de culesul mare. Culesul de salcâm încetează la 25 mai, termenul limită pentru depunerea ouălelor va fi 27 aprilie.

Un un stimulent foarte bun pentru creșterea puietului este polenul. Chiar dacă există rezerve de polen în stup ori albinele îl găsesc în natură, consumarea lui se face cu economie. Ca atare creșterea de puiet poate fi stimulată prin hrănirea cu turte de polen sau păstură.

Este nevoie de apicultor pentru a dirija munca albinelor, în așa fel încât familiile să se mențină puternice pe tot timpul sezonului activ dar și iarna. Perioada optimă trebuie să fie calculată, în special la hrănirile stimulente pentru valorificarea unui cules mare.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!