Ingrijirea familiilor de albine cu provizii insuficiente pe timp de iarna

Publicat de Mihai pe

Ingrijirea familiilor de albine cu provizii insuficiente pe timp de iarna

    Exista mai multe cazuri de anormalitate ce influenteaza negativ productivitatea stupinelor si anume: lipsa de hrana, imbolnaviri si pierderea matcilor, dar asta se intampla mai rar. Ingrijirea familiilor de albine cu provizii insuficiente pe timp de iarna sau lipsite complet de provizii se face prin hranirea cu miere si dac? nu sunt provizii de faguri cu miere hranirea se face cu sirop de zahar, sirop pentru completarea rezervelor de hrana, cumpărat din comerț

Ingrijirea familiilor de albine cu provizii insuficiente pe timp de iarna

      Cel mai bine este ca hranirea sa fie cu miere daca in stupina exista o rezerva. Fagurii cu miere se introduc in stup dar nu oricum, acestia trebuie sa fie in contact cu ghemul albinelor.

     O alta metoda de hranire este cea prin care se foloseste mierea cristalizata. Se administreaza in portii de 1 – 1,5 kg invelita in panza umezita si se aseaza  deasupra ghemului pe leaturile ramelor. Se pot folosi sipci de 1 cm grosime pentru a perimte accesul albinelor.

      Un alt procedeu asemantor este folosirea pastei preparata din miere si zahar ori a serbetului de zahar. Pasta se prepara astfel: patru parti zahar pudra si o parte miere incalzita. Se da albinelor ca si miere cristalizata. In cazul in care nu exista miere se poate folosi sirop gros de zahar care se prepara din doua parti zahar plus o parte apa. Siropul poate fi administrat albinelor in hranitoare asezate deasupra ghemului.

      In functie de proviziile existente in cuib se va stabilii data cand se administreza hrana si numărul hraniriilor.  La stabilirea datei de administrare a hranire se tine cont de consumul mediu al unei familii normale. In lunile octombrie, noiembrie si decembrie poate fi de 0,7 kg/luna, in ianuarie de 1 -1,5 kg,  iar in februarie – martie de 2 -3 kg/luna.

     Dacă sunt necesare interventii in cuibul albinelor pe timpul iernii, cum ar fi: completarea sau inlocuirea provizilor, inlaturarea soarecilor din stupi, inlaturarea umiditatii  din stupi, este necesar ca aceste activitati sa fie facute intr-o camera incalzita la tepmeratura de 25°  celsius.

      Familiile vor fi trecute pentru inceput intr-o camera alaturata cu o temperatura de 15° celsius  unde vor sta 4 – 5 ore dupa care se trec in cealalta camera unde se executa lucrarile. Cu munca si atentie este posibila interventia si pe timpul iernii, nu doar pentru a ajuta familiile de albine cu provizii insuficiente, ci si pentru  a se avea in vedere ca toate familiile sa treca cu bine peste iarna.

Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!