Cum sa salvezi o familie de albine fara matca in care albinele doici au inceput sa oua.

Publicat de Mihai pe

Cum sa salvezi o familie de albine fara matca in care albinele doici au inceput sa oua.

    În acest articol îti voi prezenta cum sa salvezi o familie de albine fara matca, in care albinele doici au inceput sa oua. Familii de albine ”bezmetice” apar atunci cand matca lipseste un timp mai indelungat din stup.

    Intr-o  familie bezmetica albinele-doici incep sa depuna oua din care vor iesi numai trantori. Albinele-doici nu depun oua normal asa cum depune matca, un singur ou intr-o celula, ci mai multe intr-o singura celula. Puietul provenit de la matcile false are capacelul bombat.

Cum sa salvezi o familie de albine fara matca in care albinele doici au inceput sa oua.

Prima metoda

  Stupul cu familia de albine bezmetica se scutura intr-o parte a stupinei. Fagurii cu puiet vor fi descapaciti si scuturati puternic  pentru a elimina tot puietul din celule si se impart la alte familii de albine. Se scot doua rame cu puiet dintr-o familie normala si se aseaza in stupul in care a stat familia bezmetica, asta dupa scuturarea ramelor de albine.

    Intre cele doua rame cu puiet capacit se pune o colivie cu matca de la familia normala iar in locul ei se pune o  colivie cu o matca de rezerva, sau de la o familie slaba care se uneste cu una din familiile vecine.  Se reduc urdinisurile si se inchid stupii apoi se trec unul in locul celuilalt .

   Culegatoarele din familia normala vor intra in stupul in care se gaseste matca lor si cele doua rame cu puiet. Cele din familia bezmetica vor intra in celalalt stup. Matcile vor fi eliberate in seara urmatoare.

Metoda doi 

   O metoda simpla dar eficienta poate fi introducerea pe la urdinis, seara,  a matcilor varstnice unse cu miere. Albinele scuturate de pe faguri vor fi infometate  24h. Apoi se introduce in stup o colivie cu o matca imperecheata.

    Fagurii din cuibul familiiei bezmetice se impart la familiile puternice. O data cu  introducerea matcii, in familia bezmetica  se introduc si faguri cu provizii.

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

2 comentarii

Chiriac neculai · 3 septembrie 2023 la 3:57

Da sint in cautarea unei vocatii in domeniul apicol

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!