Mierea de mana producatorii de mana

Publicat de Mihai pe

Mierea de mana producatorii de mana

   În acest articol voi discuta despre mierea de mana producatorii de mana, ce este mana și de unde provine. Roua de miere sau mana este o substanță dulce, limpede, vâscoasă și se găsește în anumite perioade ale anului pe funzele, ramurile și tulpininle plantelor. În timpul primaverii mana apare pe arțar, tei, mesteacăn, anin etc. Trecerea plantelor de la perioada de repaus din timpul iernii ,la starea activă de vegetație produce fenomenul de lăcrimare.

     Pentru apicultură o importanță deosebită o are mana de origine animală, provenită din excrețiile lachnidelor și lecaniidelor, insecte care se hrănesc cu seva plantelor. Aceste insecte au nevoie de cantități însemnate de proteine pentru a crește. Seva în cantități mici nu conține foarte multe proteine, astfel că acestea sunt nevoite să absoarbă o cantitate imensă de sevă.

       Excesul de sevă este eliminat sub forma unor picături fine, cristaline și dulci. Aceste picături sunt denumite mană sau rouă de miere. În lunca Dunării recoltele de miere de mană pot fi însemnate, în anii favorabili. Recolte însemnate de miere de mană mai pot fi obținute la stejar, tei, plop și în zonele cu păduri de conifere.

Mierea de mana producatorii de mana. Plantele gazdă

  Toate speciile forestiere pot devenii plante gazdă pentru aceste insecte. În funcție de producția și calitatea manei cele mai importante plante gazdă sunt: molidul, bradul, stejarul, fagul, teiul, arțarul, salcia și plopul. Trandafirii sunt plante gazda excelente pentru aceste insecte.

Lecaniide

  Masculii sunt aripați iar femelele nu au arip, au corp moale și tegument chitinos. Femelele de lecaniide stau pe ramurii și au aspect de mugurași. Masculii stau fixați pe frunze . Femelele sunt carcaterizate prin culoarea roșiatică a țestelor, când ajung la maturitatea sexuală culoarea lor se schimbă devenind visiniie . Aceasta este etapa în care producție de mană atinge punctul culminant.

Lachnide

     Au formă tipică de insectă. Culoarea acestora diferă în funcție de specie și vrâstă. Acestea pot avea culoarea cenușiu-brună, cafenie, neagră și verzuie. Spre deosebire de lecanide care au doar o generație pe an, lachnidele prezintă mai multe generații (2-5). Colonia devine puternică după 2-3 generații și odată  cu ea crește și producția de mană.

Prognoza pe termen scurt

    Se va face o inspecție în zona vizată pentru a identifica producătorii de mană, aceasta trebuie să se facă cu o săptămâna sau chiar trei îninte de cules. Primul control se va face pentru lecaniida mare. Această specie începe să secrete mană în jurul datei de 25 mai, astfel că primele controale trebuie să fie făcute între 1-5 mai.

    Se pot observa pe rămurele mici ghemotoace albe-argintii de ceară ce indică prezența larvelor. Adulții apar între 20 și 30 mai, femelele adulte prezintă o culoare deschisă. Acest stadiu corespunde cu faza de înmugurire a molidului și stejarului. În urma controlului se va stabili și stadiul de secreție a manei.

     Pentru lachnide controlul zonelor cu păduri de molid și stejar se face în cursul lunilor aprilie-mai și se urmărește identificarea adulților pe ramurile tinere. Vremea influențează foarte mult condițiile pentru culesul de mană . Dacă în această perioadă sunt ploi de lungă durată însoțite de furtuni atunci producția de mană va fi mică pentru că vremea periclitează înmulțirea tinerelor generații.

  O vreme caldă cu precipitații moderate favorizează înmulțirea coloniilor de lachnide și astfel se crează condiții prielnice pentru obținerea unei cantități însemnate de miere de mană.

Concluzii referitoare la starea vremii în perioada de secreție a manei

    În concluzie culesul de mană are perspective sigure când în perioada secreției,vremea este călduroasă și constant liniștită. Vântul are un efect dăunător și ploile de lungă durată urmate de răceli afectează negativ intensitatea culesului.

Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

 

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

1 comentariu

Ioan Herciu · 15 noiembrie 2016 la 8:53

Foarte bune aceste articole.

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!