Pentru recoltarea şi condiţionarea polenului este necesar un set de unelte compus din: colectoare de polen, de diferite modele şi uscătoare de polen. Recoltarea polenului transportat de către albine în stup se face cu ajutorul unui dispozitiv special numit colector de polen. În acest articol am sa vă prezint mai multe tipuri de unelte necesare pentru colectarea polenului.

    În prezent există o gama variată de colectoare de polen. Acestea pot fi clasificate astfel: colectoare de polen exterioare şi colectoare de polen interioare ( acestea pot fi aşezate pe fundul stupului sau sub capac). Toate colectoarele de polen au o placă activă confecţionată din material plastic. Aceasta este prevăzută cu perforaţii circulare în rânduri suprapuse cu diametrul de 4,9 mm.

     Sunt cazuri în care unele tipuri de colectoare sunt prevăzute cu două plăci active prin care albinele sunt obligate să treacă, mărind astfel cantitatea de polen recoltat. Când albinele trec prin orificiile plăcii active polenul se desprinde de pe picioruşele lor şi cade printr-o plasa metalică în sertăraşul de recoltare.

   Colectorul de polen prin urdiniş se compune din: corpul realizat din cadur de lemn, sertarul în care se adună polenul şi placă activă propriu-zisă cu orificiile circulare de 4,9 mm. Unele colectoare de polen au şi o streaşina dn lemn sau tablă pentru a proteja polenul de umiditatea atmosferică şi razele directe ale soarelui.

  Colectorul de polen folosit sub capacul stupului sau pe fundul acestuia funcţioneză pe acelaşi principiu. Unele tipuri de colectoare au placă activă aşezată în poziţie oblică, orizontală sau verticală.

   Colectoarele de polen pot fi scoase din funcţiune indepartant placă activă astfel că se asigura nestânjenit zborul albinlor, trântorilor şi se evita blocarea plăcii active. Principalul avantaj pe care îl oferă colectoarele de polen interioare, faţă de cele exterioare este că acestea feresac mai bine polenul recoltat de ploaie, praf, soare intens.

     Uscătorul de polen

      Pentru a putea fi păstrat polenul trebuie să fie uscat. Uscarea polenului se face la o temperatura constantă de +45°C maxim. Acest proces de uscare se face până când umiditatea polenului va scădea la 8%. Uscătoarele de polen pot fi de mai multe tipuri: uscătoare solare, uscătoare cu aer sau apă caldă şi uscătoare electrice.

    Procedeul de uscare şi folosirea uscătorului de polen

Indiferent de tipul uscătorului:

– polenul se aşterne pe sitele de uscare în straturi subţiri, uniforme de 1,5-2 cm grosime

-temperatura de uscare nu treuie să depăşească +45°C

-trebuie să existe în permanentă o bună circulaţie a aerului pentru a elimina excesul de umiditate.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: