Stimularea albinelor primavara. Atunci când într-o familie de albine există o cantitate minimă de 5-7kg miere și sunt condiții pentru un cules de întreținere, apar factorii ce contribuie la crearea unui mediu prielnic pentru intensificarea creșterii de puiet.
Familiile de albine se dezvoltă rapid atunci când albinele culegătoare încep să aducă zilnic în cuib, nectar și mai ales polen. Stimularea albinelor primavara face ca mătcile să înceapă ouatul mai repede și așa are loc intensificarea creșterii puietului.
Ce specii de arbori oferă un cules timpuriu?
În această privință primul loc îl ocupă pădurile de sălcii. Salcia oferă un cules timpuriu de nectar și polen pe o perioadă lungă de timp. Pădurile de foioase, în special cele de stejar, oferă floră necesară pentru un cules timpuriu prin plantele ierboase. Acestea înfloresc înaintea aparitie frunzisului copacilor.
Dacă timpul nu permite ori nu există în localitate plante care să ofere cules, este necesar să se creeze un cules artificial prin descapacirea unor rame cu miere. La 3-4 zile se descăpăcește câte puțin din suprafața unui fagure cu miere și se pune după diafragmă după care se repetă procedeul.
Mierea este transportată în cuib din fagurii descăpăciți după diafragmă și astfel sunt create condiții asemănătoare unui cules natural. Matca este hrănită mai bine de albine și își intensifică ouatul.
Pentru creșterea puietului un stimulent bun este polenul. Chiar dacă polenul există în stup sub formă de păstură, ori albinele îl culeg de la plante, acesta este consumat cu economie. În acest caz pot fi folosite turte de polen, păstură și înlocuitori de polen.
Un înlocuitor bun de polen este drojdia proaspătă. În 3½ pahare de zahăr tos dizolvat cu două pahare de apa fiartă se adaugă 50g de drojdie, dizolvată în puțină apă caldă.
Siropul cu drojdie se pune la foc până începe să fiarbă și se administrează zilnic în porții de 200g fiecărei familii de albine . Zahărul poate fi înlocuit cu miere: la 800 g de miere se adaugă un pahar cu apă și 50 g de drojdie.
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
Recomadare cărţi apicultură
Albinăritul pentru începători
Albinăritul pastoral
Bolile albinelor
Manual de creştere a albinelor
Creşterea albinelor în stupi orizontali
100 de plante pe placul albinelor
WordPress
Creaza-ti propiul site cu wordpress