Albinele si mediul înconjurator, de ce avem nevoie de albine ? Fructele şi legumele prezente în alimentaţia omului depind în mare parte de albinele melifere. De multe ori această contribuţie esenţială adusă de micile insecte este neînţeleasă şi comunicată greşit. Mulţi oameni nu ştiu să facă difereanta dintre o albină şi o viespe şi au impresia că prezenţa albinelor reprezintă o pacoste. Aproximativ 70% din speciile de plante cultivate depind de polenizarea făcută de albine.
Există o simbioză între florile plantelor şi insectele polenizatoare, o simbioză care a luat naştere cu mult timp în urmă o data cu apariţia primelor plante cu flori. Plantele melifere oferă hrana de zi cu zi, iar albina transportă polenul în celelalte flori şi astfel are loc formarea seminţelor de calitate. Fără polenizarea încrucişata marile culturi agricole nu ar fi posibile.
Sănătatea familiilor de albine depinde în mare măsură de mediul în care trăiesc, factorii climatici şi floră. În prezent asistăm la o modificare a florei şi, mai ales la sărăcirea acesteia. Monoculturile, ierbicidele şi defrişările au un impact major asupra vieţii albinelor.
Albinele au nevoie de o multime de plante din care să îşi procure toate elementele nutritive, în prezent agricultura asigură teritoriul de căutare al hranei. Marginile de câmp, de drum şi anumite parcele pot fi semănate cu plante care atrag insectele şi care pot fi de folos în cazul zonelor cu probleme de eroziune.
0 comentarii