Calitatea proviziilor pentru familiile de albine in timpul iernii. Acest articol conține linkuri de afiliere.Pentru mai multe informații click aici Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi. 

      Calitatea proviziilor pentru familiile de albine în timpul iernii

       Calitatea proviziilor pentru familiile de albine în timpul iernii, trebuie asigurata încă de la sfarșitul sezonului apicol, începutul toamnei. Familiile de albine au o bună iernare nu doar prin asigurarea unor provizii suficiente ci și prin calitatea acestor provizii.

      Spre exemplu mierea de mană nu este bună pentru albine pe timp de iarnă. Prezența ei în provizii  provoacă o mortalitate ridicată. Pentru a opri pierderile cauzate prin  consumul mierii de mană vor fi luate următoarele măsuri:

      Fagurii ce conțin miere de mană se scot din stup și se înlocuiesc cu miere de calitate bună din rezervele făcute în acest scop de la culesul principal din vară. În cazul în care nu există rezerve mierea de mană se extrage din faguri și se înlocuiește cu miere de bună calitate, poliflora sau sirop de zahăr ori cumpărat din comerț.

     În timpul culesurilor se urmărește ce plante sunt cercetate de albine. Dacă albinele culeg sucurile dulci produse de păduchii de frunze sau cele produse de alte părti ale plantelor în afară de floare, atunci în cuiburile familiilor se găsește și mierea de mană.

      Această miere este produsă în special în zonele cu păduri de foioase și conifere. Pentru a evita pagubele de pe urma iernări cu asemenea provizii, se va face controlul calității mierii. Probele se iau cu linguriță de la cel puțin 20 % din familii, de pe 2-3 faguri din diferite locuri din cuib.

Cum identificăm mierea de mană

    Organoleptic: nu este foarte plăcută la gust, este mai vâscoasă, are culoare mai închisă și este necapacită.

   În stupina pot fi aplicate doua procedee: reacția cu apa de var și reacția cu alcool.

     În primul caz, într-o eprubetă se introduce în volum egal miere și apă distilată. După ce mierea a fost dizolvată se adaugă doua părți apă de var. Se încălzește până fierbe și dacă există miere de mană în soluție vor apărea flocoane brune. Apa de var se prepară din: 100 g var nestins și 0.5 l de apă. După ce varul s-a depus la fund, soluția limpede se toarnă  într-o sticla și se păstrează în acest scop.

   În soluția rezultată prin dizolvarea mierii în apa distilată se adaugă 8-10 parți alcool rectificat (96°). În cazul în care soluția este tulbure, atunci proba analizată conține miere de mană.

    Prin aceste procedee apicultorul poate identifica mierea de mană. O iernare bună depinde foarte mult de calitatea proviziilor. Lasă un comentări jos și spune-mi ce părere ai daca știi și alte metode te rog să le împărtășești. 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: