Propolis utilizare si proprietati. Propolis sau cleiul albinelor, este o substanta rasinoasa cu aroma pronuntata folosita de albine pentru astuparea crapaturilor si izolarea daunatorilor patrunsi in stup, care nu pot fi evacuati.

     Contine rasini vegetale, ceara si uleiuri eterice. Deveine casant la temperatura scazuta, punctul de topire este 60-70° celsius. Este solubil in alcool si eter. Culoarea variaza de la brun-deschis la brun-inchis. Propolisul este de origine vegetala, cules de albine de pe diferite plante este adus in stup dar nu impreuna cu polenul. Exista o serie de arbori si arbusit, pomi fructiferi care produc rasini si anume: ciresul, plopul, castanul, bradul, molidul etc.

       Rasinile constituie partea principala din care este format propolisul. Albinele culeg aceste rasini in special toamna in lunile august – septembrie pentru ca atunci e nevoie de propolis  in vederea pregatiri pentru iernare. Cel mai intens cules are loc in zilele calduroase, pe la orele pranzului.  Recoltarea propolisului se face in lunile de sfarsit de sezon.

Propolis utilizare si proprietati

      In tecut propolisul era folosit pentru lustruirea lemnului, in special pentru viorile Stradivarius. Și acum este folosit in industria instrumentelor muzicale. In medicina era folosit pentru vindecarea ranilor, tratarea negilor si bataturilor. Astazi este folosit in medicina umana cat si cea veterinara datorita proprietatilor antiseptice si eficienta treapeutica in boli de piele, tuberculoza pulmonara etc.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: