Varroa jacobsoni
Varroa jacobsoni. Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici
Introducere
Acarianul varroa jacobsoni este un parazit care afectează întreaga populație a familiei de albine. Acesta face parte din familia paienjenilor, are opt picioare, se manifestă în tot cursul anului și se dezvoltă în celulele de trântori și lucrătoare. Principala sursă de hrană a parazitului este hemolimfa ( sângele albinei) . Acest parazit are un ciclu evolutiv scurt de 7 zile. Varroa este destul da măricel și poate fi văzut cu ochiul liber acesta este de mărimea unei gămălii de ac de cusut.
Parazitul are culoare brun-roșiatică și privit de sus arată ca un crab fără clești. În primul an după infestare semnele varroozei nu sunt prezente. După ce varroa se înmulțește încep să apară semnele clinice care dau de înțeles că familiia de albine este afectată: albinele parazitate încep să devină agitate ca urmare a acțiunii mecanice a parazitului.
Când nivelul varroa atinge pragul critic populația se diminuează drastic, albinele părăsesc stupul și majoritatea albinelor tinere prezintă malformații cum ar fi arpii nedezvoltate, malformații ale picoarelor și abdomenului.
Varroa jacobsoni este un parazit al albinei asiatice (apis cerana), în decursul a câteva decenii acesta s-a răspândit pe toate continentele. Albinele asiatice și-au dezvoltat mecanisme de apărare împotriva acestuia în decursul a milioane de ani dar albina europeană este mult mai vulnerabilă in fața acestuia.
Ce a facilitat răspândirea parazitului și la albinele europene a fost transportul stupilor dintr-o regiune în alta. Varroa a infestat coloniiile de albine europene apoi acestea au fost mutate în Europa, permițând parazitului să se răspândească în scurt timp pe tot continentul.
Varroa jacobsoni.Ciclul de viață al parazitului Varroa
1. Paraziții infestează celulele în care matca a depus ouă imediat după ce au eclozionat larvele. Asta se întâmplă de obicei primăvara. Varroa preferă larvele de trântor dar va intra și în celulele cu puiet de albine lucrătoare.
2. După ce a pătruns în celulă acesta se ascunde. Odată ce celulele sunt capacite parazitul începe să depună ouă sub larve. Femela depune un ou in celula din acesta eclozionează un mascul și patru, cinci ouă din care vor ieși femele.
3. Femela varroa începe să se hrănească cu sângele larvei. După ce au eclozionat acarieni varroa încep să paraziteze larva. Datorită faptului că aceștia se hrănesc cu sânge larva este slăbită. Varroa transmite viruși gazdei în timp ce se hrănește și asta cauzează sindromul aripilor deformate.
4. Prima dată eclozionează masculul, acesta se v-a împerechea cu surorile lui după ce vor ecloziona. Larva de albină și trântor continuă să se dezvolte și în momentul în care începe să roadă capaceala pentru a ieși din celulă atunci ies și femelele de varroa. Fiecare femelă va repeta acest ciclu și astfel varroa va acapara toată populația stupului.
Pentru a pune un diagnostic se va face un examen clinic și de laborator pe întreaga populație a stupului. Examenul clinc constă în observarea directă a paraziților pe corpul albinelor, larvelor, nimfelor de trântori și lucrătoare. În laborator se face un examen macroscopic al probelor de albine vii ori muribunde și se mai examinează și fagurele cu puiet capacit (15/10 cm) prelevat din familia suspectă.
Pentru a combate varroa se practică tratamentul organizat și susținut al tuturor familiilor de albine, indiferent de gradul de infestare. În România Agenția Națională Sanitar Veterinară a admis să se facă tratament numai cu următoarele medicamente: Varachet, Mavrirol și Apistan.
Varroa jacobsoni. Tratamentul cu Varachet
Se administraza familiior de albine sub formă de fumigații. Administrarea fumigației se face prin urdiniș. Substanța acționează asupra paraziților prin contact molecular și inhalatie. Administrarea prin urdiniș se face obligatoriu pentru stupii din pavilioanele mobile ori staționare.
Inhalarea vaporilor de substanță activă din pavilion poate provoca efecte adverse sau chiar decesul. Când se adminisreaza prin urdiniș, banda de carton va fi îndoită pe lungime pentru că așa va arde complet și urdinisul se închide pentru 15 minute.
Dozajul
Se ia cu pipeta substanță din sticluță și se picură în jumătatea superioară a benzii, la partea opusă celei care se aprinde. Două picături pentru un corp de stup multietajat, trei picături pentru un un corp Dadant și patru picături penru stupul orizontal. Numărul de picături se raportează la volumul din stupt. În stupul orizontal cu două familii de albine se va administra câte două picături fiecărei familii. Pentru a efectua acest tratament temperatura aerului trabuie să fie de peste +12°C și albinele să nu fie strânse în ghem.
Menționez, tratamentele trerbui să fie executate atunci când majoritatea albinelor se află în stup adică dimineață sau seara. Varachetul se administrează tot sezonul activ dar tratamentele cu cea mai înalta eficacitate sunt cele făcute toamna când nu mai există puiet capacit. În primăvară se face primul tratament și se repetă la zece zile. După extragerea mierii de la salcâm se face al treilea tratament și se mai recomandă un tratament în luna august după recoltarea mierii de floarea – soarelui.
În toamnă se mai fac trei tratamente în lunile septembrie și octombrie. Intervalul dintre aceste tratamente este de 7-10 zile. După aceste tratamente se vor administra benzi de Mavrirol și vor fi lăsate în stup peste iarnă. Ultimul tratament cu Varachet trebuie făcut în absența puietului căpăcit.
Concluzie
Puietul căpăcit păstrează paraziții Varroa și aceștia rămân în stup, majoritatea reușind să supraviețuiască toată iarna, se reproduc și astfel se perpetuează varrooza în prisacă. Când tratamentele de toamna sunt efectuate corect atunci prisaca este bine tratată și nu vor fi pierderi de familii de albine. Mai multe picături de Varachet pe carton duce la intoxicarea albinelor.
Sper să te ajute informațiile din acest articol. Aștept opiniile și întrebările tale, lasă un comentariu mai jos și îți voi răspunde. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici
Pentru a scrie acest articol am consultat: Manualu apicultorului, Bucuresti 2000
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
0 comentarii