Unelte necesare pentru colectarea polenului
Unelte necesare pentru colectarea polenului. Pentru recoltarea și condiționarea polenului este necesar un set de unelte compus din: colectoare de polen, de diferite modele și uscătoare de polen. Recoltarea polenului transportat de către albine în stup se face cu ajutorul unui dispozitiv special numit colector de polen. În acest articol am sa vă prezint mai multe tipuri de unelte necesare pentru colectarea polenului.
În prezent există o gama variată de colectoare de polen. Acestea pot fi clasificate astfel: colectoare de polen exterioare și colectoare de polen interioare ( acestea pot fi așezate pe fundul stupului sau sub capac). Toate colectoarele de polen au o placă activă confecționată din material plastic. Aceasta este prevăzută cu perforații circulare în rânduri suprapuse cu diametrul de 4,9 mm.
Sunt cazuri în care unele tipuri de colectoare sunt prevăzute cu două plăci active prin care albinele sunt obligate să treacă, mărind astfel cantitatea de polen recoltat. Când albinele trec prin orificiile plăcii active polenul se desprinde de pe piciorușele lor și cade printr-o plasa metalică în sertărașul de recoltare.
Colectorul de polen prin urdiniș se compune din: corpul realizat din cadur de lemn, sertarul în care se adună polenul și placă activă cu orificiile circulare de 4,9 mm. Unele colectoare de polen au și o streașina dn lemn sau tablă pentru a proteja polenul de umiditatea atmosferică și razele directe ale soarelui.
Colectorul de polen folosit sub capacul stupului sau pe fundul acestuia funcționeză pe același principiu. Unele tipuri de colectoare au placă actiă așezată în poziție oblică, orizontală sau verticală.
Colectoarele de polen pot fi scoase din func?iune indepartant placă activă astfel că se asigura nestânjenit zborul albinlor, trântorilor și se evita blocarea plăcii active. Principalul avantaj pe care îl oferă colectoarele de polen interioare, față de cele exterioare este acela de a proteja mai bine polenul recoltat de ploaie, praf, razele soarelui intens.
Unelte necesare pentru colectarea polenului. Uscătorul de polen
Pentru a putea fi păstrat polenul trebuie să fie uscat. Uscarea polenului se face la o temperatura constantă de +45°C maxim. Acest proces de uscare se face până când umiditatea polenului va scădea la 8%. Uscătoarele de polen pot fi de mai multe tipuri: uscătoare solare, uscătoare cu aer sau apă caldă și uscătoare electrice.
Unelte necesare pentru colectarea polenului. Procedeul de uscare și folosirea uscătorului de polen
Indiferent de tipul uscătorului:
– polenul se așterne pe sitele de uscare în straturi subțiri, uniforme de 1,5-2 cm grosime
-temperatura de uscare nu treuie să depășească +45°C
-trebuie să existe în permanentă o bună circulație a aerului pentru a elimina excesul de umiditate.
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
0 comentarii