Terminologie apicola

Publicat de Mihai pe

Terminologie apicola

Terminologie apicola. In apicultura folosim o multime de cuvinte, termeni pe care nu toata lumea ii intelege. Tocmai de aceea m-am gandit sa scriu acest articol și să trec în ”revistă”  cuvinte pe care le folosim in acest domeniu.  Asta ar ajuta foarte mult pe cei care sunt la inceput de drum in apicultura si publicul in general.

 

Terminologie apicola

Terminologie apicola. Botca de salvare – este o celula de regina cladita de albine peste o celula cu ou de o zi sau larva tanara de trei zile. Acest lucru se intampla cand albinele isi pierd regina din diverse motive.

Colonie bezmetica – o colonie fara regina, in lipsa feromonilor de la regina albinele lucratoare incep sa depuna oua nefecundate din care eclozioneaza trantori.

Cules – reprezinta oferta de hrana a vegetatiei melifere, valorificata de albine pentru rezervele de miere si polen.

Cules de intretinere – cules din care nu rezulta stocarea de miere recoltabila, marfa,  datorita faptului ca flora melifera ofera putin nectar si albinele produc miere doar cat sa le ajunga lor.

Doici- albine ocupate cu ingrijirea puietului.

Furtisag – descrie o situatie in care albinele sunt constranse de oferta redusa de nectar din natura si invadeaza coloniile straine pentru a le jefui.

Hemolimfa – sangele albinelor

Hranire de stimulare – hranire facuta de apicultor pentru a stimula capacitatea de reproducere a coloniei in perioade de cules redus sau in lipsa acestuia.

Lucratoare – o albina care indeplineste diverse sarcini in stup. Se dezvolta din oua fecundate. Nu poate depune oua.

Orfana – o colonie de albine care si-a pierdut regina

Pat rece – tine de organizarea ramelor in stup, fagurii sunt dispusi perpendicular cu urdinisul. Aerul rece poate patrunde pe toate intervalele dintre rame.

Pat cald – in aceasta situatie fagurii sunt dispusi perpendicular cu directia de iesire a albinelor din stup. Intervalele dintre rame sunt izolate fata de patrunderea aerului rece.

Parasirea stupului – are loc atunci cand coloniile au pierdut toata albina culegatoare sau au avut un grad mare de infestare cu varroa.

Ponta – depunerea de oua. Regina trebuie sa depuna oua normale si regulat in perioadele de cules.

Propolis – rasina recoltata de albine, folosita pentru a proteja colonia de  boli si pentru a chitui crapaturile pe unde intra aerul rece.

Matca – individul care ocupa functia de  reproducerea  a coloniei de albine. Se dezvolta tot din oua fecundate insa larva din care provine este hranita cu laptisor de matca, o hrana bogata in proteine.

Regina trantorita – regina care produce numai puiet de trantor. Fie din cauza unui defect sau datorita varstei.

Roire – instinct de inmultire al coloniilor de albine. O parte dintre albine, impreuna cu regina batrana parasesc stupul in cautarea unui nou adapost.

Schimbarea reginei – regina batrana este inlocuita de una noua deoarece aceasta si-a diminuat capacitatea de a ponta.

Stup – adapost creat de apicultor pentru colonia de albine

Sufocare – daca stupul nu este ventilat corespunzator albinele incep sa se agite si produc multa caldura, fapt ce duce la topirea fagurilor si face ca albinele sa vomite continutul din propriile gusi.

Trantor – masculul din colonia de albine care  rezulta dintr-un ou nefecundat.

Tendita de roire – stare a coloniei de albine determinata de factori genetici, interni si externi.

Trantorita – o albina lucratoare care incepe sa depuna oua nefecundate dupa pierderea reginei.

Acest lucru se intampla doar daca in cuib nu mai exista oua de o zi sau larve de trei zile.

 

 

Terminologie apicola. Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc!

 

 

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

 

 

Aboneaza-te

* indicates required

()(###) ###-####

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices.

Intuit Mailchimp


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!