Mahonia un arbust veșnic verde

Publicat de Mihai pe

Mahonia un arbust veșnic verde

Mahonia un arbust veșnic verde. Baza meliferă este foarte importantă pentru apicultor și prisaca pe care o administrează. În aceasa postare vreau să-ți ofer câteva informații despre Mahonia. Poate numele iți sună cunoscut și sunt sigur că ai auzit de el la târgurile apicole.

 

Mahonia un arbust veșnic verde

Mahonia este un arbust decorativ de mici dimensiuni, de până la 3,6 m înălțime maximă, originar din America de Nord, cu frunze pieloase, persistente și în timpul iernii, foliole cu marginile spinos-dințate, pe față verzi întunecate lucitoare, care toamna devin purpurii.

Arbustul este cultivat în România și Republica Moldova ca plantă ornamentală prin parcuri și grădini. Fructele sunt alungit-elipsoidale, negre-albăstrui, brumate (acoperite cu un praf ceros și glauc), de 9,5 mm lungime și cca 8 mm în diametru, cu 2-5 semințe.

Mahonia înflorește devreme, prin aprilie-mai. Florile sunt de culoare galbenă și au formă de clopot, se transforma în ciorchini de fructe albastre comestibile si se coc în august-septembrie.

Este rezistent la secetă și geruri dar are nevoie de acoperire cu resturi vegetale pe timpul iernii, pentru că altfel nu rezistă la temperaturi extreme.

Se înmulțește de obicei prin semințe care se seamănă toamna, imediat după recoltare, sau primăvara-iarna. Se mai înmulțește prin drajoni și butași din lăstari de un an. Solul poate fi umed până la uscat și arbustul poate fi plantat în zone umbrite complet sau parțial.

Mahonia un arbust veșnic verde. Butășirea se face prin iulie sau august, în răsadnițe reci, drajonii care au format deja rădăcini pot fi despărțiți prin diviziunea tufelor și repicați toamna sau primăvara devreme pentru formare.

Arbustul are o importanță economico-apicolă mică. Albinele culeg nectarul și polenul din flori. Ofera un cules de întreținere. Producția de miere este relativ mică, 20-50 kg/ha. Cu toate acestea poți planta câțiva arbuști în apropierea stupinei. Arbustul foate fi întrebuințat pentru: îmbogățirea bazei melifere, garduri vii, ca plantă comestibilă, medicinală sau ornamentală.

 

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc!

 

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

 

 

 

Aboneaza-te

* indicates required

()(###) ###-####

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices.

Intuit Mailchimp


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!