Intretinerea familiilor de albine primavara, echilibrarea puterii.

Publicat de Mihai pe

Intretinerea familiilor de albine primavara, echilibrarea puterii.

  Intretinerea familiilor de albine primavara.  Întretinerea familiilor de albine este mai dificila, în aceasta perioada cresterea intensa de puiet poate crea un dezechilibru în dezvoltarea normala a familiilor de albine, mai cu seamă în familiile puternice. Și în momentul în care se întâmplă așa ceva apicultorul trebuie să ia măsuri pentru a preveni frigurile roitului. Cauza principală pentru apariția instinctului de înmulțire este cum am spus mai sus creșterea intensă de puiet.

 

Intretinerea familiilor de albine primavara

    Acest dezechilibru se produce atunci când în familia de albine există un număr prea mare de albine tinere-doici. Acestea nu își pot satisface necesitatea biologică de a produce lăptișor de albine pentru a hrăni larvele tinere.

     Astfel de situații pot fi prevenite dacă luăm un număr mare de faguri cu puiet capacit de la familiile puternice și îi punem într-un stup unde avem o familie de albinie mai slabă. În acest fel familiile slabe sunt aduse în starea normală de dezvoltare și pot devenii capabile să valorifice culesurile timpurii.

 

Dezvoltarea familiilor slabe

   Din familiile puternice pot fi luați faguri cu puiet capacit atunci când în stup există cel puțin 6-7 faguri cu puiet majoritatea cu puiet capacit și în cuib există foarte multe albine tinere.

    Familiile slabe pot fi întărite prin introducerea unei rame cu puiet capacit gata de ieșire în mijlocul cuibului. Această procedură poate fi repetată la 8-14 zile după ce a fost introdusă prima ramă. Acum familia puternică a oferit puiet capacit familiei mai slabe astfel că trebuie să scoatem o ramă cu ouă și larve și s-o trecem în familia puternică în locul ramei cu puiet capacit.

    Cuibul familiei slabe se strâmtează astfel încât albinele să ocupe toate ramele, dacă albinele nu acoperă fiecare ramă din stup atunci se mai pot scoate 1-2 rame cu ouă și larve.

Concluzie

    Prin acest schimb de rame între familiile puternice și cele slabe și prin prezența albinelor tinere ce vor apărea în familiile slabe se asigura condițiile necesare dezvoltării familiilor cu mai puțină albina. Astfel valoarea albinelor nu depinde doar de calitățile transmise ereditar ci și de condițiile de întreținere în care se dezvoltă larva. Albinele doici transmit prin hrana administrată larvelor o parte din calitățile lor.

 

Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

 

 

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!