Ingrijirea familiilor de albine primavara
Ingrijirea familiilor de albine primavara. Aprilie este acea perioada a anului în care îsi fac aparitia vestitorii primaveri, albinele încep sa iasa din stup, pasarile ciripesc si afara temperatura aerului depaseste 10-11°C semn asteptat de mult de prisacari pentru a începe lucrarile de îngrijirea familiilor de albine primavara, în stupina.
Ingrijirea familiilor de albine primavara
Prima revizie de primavara presupune curatarea fundului de stup , verificarea coloniei si anume a rezervelor de hrana, daca este o matca în stup si daca aceasta depune oua si familia are puiet. Faguri vor fi rearanjati, astfel faguri cu puiet vor fi plasati în centru si cei cu rezerve bogate de miere vor fi plasati pe cele doua latrui.
În cuib vor fi lasate doar atâtea râme câte ocupa familia de albine. Astfel albinele vor putea sa mentina mai usor tempereatura necesara cresterii puietului. Strâmtarea cuibului primavara este necesara datorita faptului ca în aceasta perioada cantitatea de albine scade treptat, albinele de iernare mor si în locul lor vin albine tinere care vor depasi în cantitate pe cele care mor.
Stuparii nu se pot baza doar pe culesul din natura pentru ca acesta nu ofera foarte mult albinelor în acesta perioada. Familiile de albine trebuie asigurate cu hrana (miere, sirop, înlocuitori de polen) si vor fi efectuate hraniri de stimulare similare cu cele facute toamna, acestea trebui sa fie facute pentru a stimula ouatul matcilor.
În aceasta perioada un rol deosebit în cresterea puietului îl are apa, trebuie sa se asigure o sursa de apa curata în prisaca. Spun o sursa de apa curata pentru ca trebuie sa fi atent si sa urmaresti de unde isi iau albinele apa, sa nu procure apa din santuri, baltit si lacuri deoarece apa murdara este infectata cu diferiti microbi, bacterii si microorganisme care pot îmbolnavii albinele si puietul.
În urma acestei verificari se va acorda o atentie deosebita calitatii matcilor, în familiile de albinie vor ramâne doar matcile care depun intens oua înca din primavara si al caror puiet arata normal, compact. Puietul în cantitate mica, neuniform si capacit bombat indica matca uzata, batrâna sau trântorita.
E posibil ca în aceasta perioada sa nu ai matci împerecheate, doar daca ai crescut matci în vara special pentru aceasta ocazie. În acest caz familia fara matca va fi unificata cu o alta familie mai slaba ca putere dar cu o matc prolifica.
În aceasta perioada exista un moment critic si anume schimbarea albinei, aparita albinelor tinere în cantitate tot mai mare. Dupa ce a fost depasit acest prag se poate trece treptat la largirea cuibului. Largirea cuibului se realizeaza prin introducera în stup a unui fagure bun de ouat între ultimul fagure de puiet si cel de acoperire.
În general fagurii buni de ouat sunt mai închisi la culoare si au doar celule de albine. Când în cuib exista 3-4 faguri acoperiti cu puiet si albinele ocupa 5-6 intervale se poate trece la ”spargerea cuibului”, în centrul cuibului se vor introduce direct faguri pentru ouat. Acest procedeu se repeta la un interval de 6-7 zile.
Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici
0 comentarii