Infiintarea unei exploatatii apicole
Infiintarea unei exploatatii apicole. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.
Infiintarea unei exploatatii apicole. Pasul 1: Stabileste obiectivul
Fii clar in legatura cu motivul pentru care vrei să faci apicultura. Pentru miere, pentru polenizare, pentru producerea și vânzarea în colonii? Acest lucru te ajuta să dobandesti cunoștințele și abilitățile necesare.
Pasul 2: Decide asupra speciei de albine
Ce specie de albine vrei să folosești? În țările Uniunii Europene , două specii de albine sunt folosite in mod deosebit pentru apicultura. Acestea sunt Apis mellifera mellifera disponibila la nivel local, cunoscută și sub denumirea de albina europeana, și Apis mellifera ligustica sau albina italiana si aici adaug Apis mellifera carnica. Acest lucru este important pentru a învăța abilitățile potrivite de management al albinelor și pentru estimarea costurilor. Costul coloniilor de albine și al stupilor este diferit pentru cele două specii de albine. Efectuarea unui plan de afaceri va oferi apicultorilor o estimare a costurilor și cheltuielilor, precum și a beneficiilor așteptate.
Pasul 3: Evaluarea fezabilității apiculturii
Albinele au nevoie de hrană (nectar și polen) pentru a supraviețui, a crește, a se înmulți și a produce miere care provine din diferite plante, de exemplu, agricole/ horticole/ ornamentale/ sălbatice (ierburi, arbuști/tufișuri, copaci). Astfel, disponibilitatea resurselor florale pentru albine în diferite luni ale anului este o cerință primordială pentru apicultura.
Cu alte cuvinte, succesul unei întreprinderi apicole depinde de disponibilitatea resurselor florale care sunt înflorite în diferite luni ale anului. O recoltă bună de miere poate fi obtinuta dacă zona de amplasare a prisacii sau locul unde au fost transportati stupii oferă o abundență de plante melifere în intervalul de hrănire al albinelor, adică de preferință pe o rază de 500 m/3 km fata de colonia de albine.
Astfel, este important să se evalueze dacă o anumită zonă este bună pentru apicultură sau nu. Dacă nu, este important să întrebi dacă se face ceva pentru asta sau chiar tu sa faci ceva. Evaluarea fezabilității este efectuată pentru a afla dacă:
-o zonă are suficientă floră astfel incat sa ofere si o productie buna de miere marfa.
-mediul (clima/ vremea) este potrivita pentru apicultură-albinele sunt ferite de pradatori
-exista o piață pentru miere și alte produse apicole
-se poate face ceva pentru a face zona potrivita pentru apicultura?
Pasul 4: Identifica locul potențial pentru apicultura/amplasarea/stabilirea prisacii
Pe baza evaluării fezabilității (pasul 3), selectează zona care are multa floră melifera si ofera hrana constant albinelor, fără prădători pentru plasarea coloniilor de albine. În cazul în care amplasamentul selectat nu are flora melifera în toate lunile anului, identificați zonele care au suficientă floră melifera astfel încât coloniile de albine să poată fi transportate în timpul sezoanelor slabe sau să fie hranite cu suplimente de zahăr și polen. Migrația coloniilor de albine este deosebit de importantă atunci când se aleg ca rasa albinele Apis mellifera.
Pasul 5: Obtine cunoștințe și pregătire adecvată pentru a dezvolta abilități în apicultura si stabileste legaturi cu alti apicultoriInstruirea generală în managementul albinelor include sesiuni despre managementul sezonier al albinelor; dăunătorii și bolile albinelor diagnosticarea și combaterea acestora; managementul furajelor albinelor și polenizarea; recoltarea, prelucrarea și adăugarea de valoare a mierii și a produselor apicole; și înființarea dezvoltării întreprinderilor și marketingului etc.
Formarea pentru dezvoltarea și managementul întreprinderilor apiculturi are sesiuni de dezvoltare a produselor și adăugare de valoare – procesare, ambalare, branding și etichetare, certificare, publicitate și marketing, contabilitate și evidență contabilă și dezvoltare de planuri de afaceri și legături între întreprinderi cu instituții publice și private pentru dezvoltarea intreprinderii.
Dacă obiectivul este de a dezvolta colonii de albine pentru vânzare, atunci este necesar să obțineți o pregătire privind creșterea mătcilor și înmulțirea coloniilor. În mod similar, dacă obiectivul este gestionarea albinelor pentru polenizare, este important să se ”antreneze” în consecință.Identificați instituțiile/persoanele-resursă care oferă sprijin în apicultura
Identificați instituțiile/persoanele-resursă care oferă sprijin în apicultura în zona dumneavoastră și participați la cursuri de management al albinelor și de dezvoltare a întreprinderilor apicole. Există diferite pachete de instruire.
Pasul 6: Vizitați întreprinderile apicole de succes din zona dvs. pentru a învăța din experiențele lor
Pasul 7: Achiziționeaza echipamente cheie pentru apicultură
Acestea includ stupi, combinezoane pentru protectie, roi la pachet, unelte pentru stupi, hrănitoare și afumătoare.
Unele materiale, cum ar fi hrănitoarele, afumătorii și sacii de roi pentru a-i captura, pot fi făcute acasă folosind material local. Învață să le faci. Persoanele-resursă de formare vă pot spune cum să faceți aceste piese de echipament acasă. Este mai bine să cumpărați stupi de la un dulgher priceput, deoarece stupii au dimensiuni specifice. O mică greșeală în dimensiunea stupului, în special în spațiul albinelor, poate avea ca rezultat albinele să facă faguri neuniformi și articulați, ceea ce face ca recoltarea mierii să fie o problemă.
Infiintarea unei exploatatii apicole. Pasul 8: Înfiinteaza o stupină
Cumpăra colonii de albine/roi la pachet pentru a începe apicultura. Există unii apicultori care vând colonii de Apis carpatica și sunt alții care vând colonii de Apis mellifera sau ligustica. Găsiți-le și cumpărați coloniile de care aveți nevoie. Cel mai bun moment pentru a obține colonii de albine este în timpul sezonului de reproducere/roire al albinelor, când există o mulțime de floră pentru albine și se pregătesc să roiască. Acesta este momentul să începeți apicultura. Variază din aprilie în zonele de campie până în aprilie-mai în zonele deluroase și în zonele montane înalte.
Poti prinde și roiuri de albine în timpul sezonului activ daca ai dobandit ceva experienta. De asemenea, apicultorul iti poate spune cum să muti o colonie de albine. Este întotdeauna mai bine să menții coloniile de albine (ca colonii mamă) în acești stupi tradiționali. Aceste colonii eliberează roi în sezonul de reproducere/roiire al albinelor care pot fi prinsi si relocati în stupi îmbunătățiți.
Pasul 9: Efectueaza o inspecție și gestionare regulată a coloniilor
Inspecteaza în mod regulat coloniile pentru a cunoaște starea dezvoltării, starea bolii, prezența matcii, puiet – ouă, larve și pupe și cantitatea de hrană – depozitele de polen și nectar. Acest lucru te ajuta să decizi ce practici sezoniere de gestionare a coloniilor trebuie întreprinse.
Poți inspecta coloniile prin două metode:
1) din exterior, fără a deschide stupii
2) din interior, prin deschiderea stupilor.Inspecția coloniei din exteriorInspecția coloniei din exterior se efectuează pentru a ne face o idee despre starea coloniei fără a deschide stupul.
Inspecția din exterior poate oferi următoarele informații despre o colonie de albine:
-Un număr mai mare de albine care vin și care ies și un număr mai mare de albine venind cu polen la intrarea în stup semnalează colonia sănătoasă și puternicăLarvele, pupele și albinele nou apărute împrăștiate la sau în fața intrării semnalează că colonia este bolnavă
-Excrementele de albine și petele negre văzute în jurul intrării semnalează că colonia este anormală sau bolnavă
-O mulțime de albine moarte cu proboscisul extins la sau în fața semnalului de intrare colonia este otrăvită sau intoxicata
-Albine târâtoare care nu pot zbura semnalează infestatia cu un virus sau parazit
-Un număr mare de albine în zbor se luptă între ele și/sau moarte este un semnal de furtisag
-Gruparea albinelor la intrarea în stup și un număr mult mai mic de albine care zboară spre hrana pot semnala roitul.
-Un număr mare de trântori și mișcarea neregulată a albinelor pot semnala lucrătoarele ouătoare sau o colonie fără matcă.
-Dacă se văd simptomele de mai sus, este important să inspectezi colonia prin deschiderea stupului și să iei măsurile adecvate de management pentru a rezolva imediat problema.Inspecția coloniei din interior prin deschiderea stupului
-Ca parte a bunei practici de management al stupului, o colonie este inspectată din interior după ce este inspectată din exterior pentru a-și reconfirma starea, anomaliile și punctele sale forte. O astfel de inspecție trebuie făcută conform obiectivelor stabilite, pornind de la colectarea materialelor necesare.
Următoarele observații trebui făcute în timpul efectuării unei inspecții a unei colonii din interior:
-Condiția reginei
-Puterea coloniei – numărul de albine adulte și cantitatea de puiet – ouă, larve și pupe
-Prezența bolilor și dăunătorilor albinelor în colonie
-Simptome de roire sau sustragere
-Nevoia de completare a foilor de fundație pentru faguri
–Depozitarea hranei (miere și polen)
-Curatenie si igiena
-Necesitatea casarii/inlaturarii fagurilor deformati/in plus construiti de albine.
Efectuați orice practici de management necesare pentru a menține sănătatea coloniei.
Gestionați coloniile de albine așa cum a fost predat în curs.
Infiintarea unei exploatatii apicole. Pasul 10: Recoltarea mierii
În timpul sezonului, când există o mulțime de flori în floare, adică primăvara si vara, recolteaza mierea folosind un extractor de miere sau centrifuga apicola.
Pasul 11: Ambalarea, etichetarea și vânzarea mierii
Ambaleaza mierea în sticle curate, din oțel inoxidabil sau de calitate alimentară, etichetați sticlele și vinde-le direct consumatorului sau printr-un proprietar de magazin/intermediar.
Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer aici, mă poți răsplăti pentru asta click aici
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
0 comentarii