FAQ.  Întrebări frecvente

Î. Care este denumirea ştiinţifică pentru albină?

R. Sunt patru mari specii de albine în lume. Apis florea (cea mai mică albină), apis dorsata (ce mai mare albină), apis cerana şi apis mellifera.

Î. De ce înţeapă albinele?

R. Albinele lucratore au ac şi folosesc acest mecanism pentru a apăra colonia. O albină poate înţepa doar odată după aceea moare. Acestea înţeapă doar atunci când înţepătura devine singura soluţie pentru a salva colonia. Mătcile au şi ele ac pe care îl folosesc pentru a elimia celelalte mătci din stup. Atunci când familia de albine nu are matcă, albinele lucrătoare vor începe să crească mai multe mătci. Aceste mătci tinere eclozioneaza toate în acelaşi timp, apoi se vor lupta până când va rămâne doar o singură matcă. Trântorii nu au ac.

Î. Care este habitatul natural al albinelor?

R. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că albinele sunt originare din zonele cu climă tropicală. Deci pădurea ar fi habitatul lor natural. Dar pentru că oameni au domesticit albinele pe parcursul a milioane de ani acestea pot fi întâlnite aproape peste tot şi s-au adaptat la diferite tipuri de climă.

Î. Cât trăieşte o albină?

R. Depinde de anotimp şi castă. Mătcile pot trăi aproximativ 4 ani. Trântorii mor atunci când se împerechează şi dacă nu s-au împerecheat sunt cei rămaşi vor fi daţi afară din stup. La începutul primăverii, vara şi toamna târziu albinele lucrătoare trăiesc aproximativ 6 săptămâni. Albinele din toamnă şi cele din timpul iernii vor trăi 6 luni pentru a menţine matca în viaţă ajutând colonia să renască din nou primăvara viitoare.

Î. Câtă miere produce un stup? 

R. Producția de miere nu este una constantă și depinde de mai mulți factori. O familie de albine sănătoasă poate produce undeva între 13-90 kg de miere. Desigur că asta depinde de condițiile meteo pentru ca influenteaza foarte mult producția de nectar a florilor.

Î. Dacă aplic la programul găzduiește un stup va creste randamentul de productie a fructelor din gradina/livada mea? 

R. Cu siguranță. Vei observa o diferență in cea ce privește cantitatea și calitatea fructelor.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: