Cum se colecteză veninul de albine

Publicat de Mihai pe

Cum se colecteză veninul de albine

Cum se colecteză veninul de albine.  Dintre numeroasele specii de insecte, foarte puține au capacitatea de a se apăra cu o înțepătură, o ”injecție de venin” în timpul înțepăturii. Toate insectele care pot înțepa sunt membre ale ordinului Hymenoptera, care include furnici, viespi și albine. Din moment ce se crede că înțepătura a evoluat din aparatul de ouă al speciilor ancestrale, himenopteriene, doar femelele pot înțepa.

 

Prin urmare, durerea provocată de o albină, apărându-și colonia, nu este cauzată de o mușcătură, așa cum se spune frecvent, ci de o înțepătură.

 

Veninul albinelor este produs de două glande asociate cu aparatul înțepător al albinelor lucrătoare. Producția sa crește în primele două săptămâni din viața albinei adulte și atinge un maxim atunci când albina lucrătoare se implică în apărarea stupului și hrănirea puietului.

 

Se diminuează pe măsură ce albina îmbătrânește. Producția de venin a reginei este cea mai mare la eclozionare, probabil pentru că trebuie pregătită pentru bătălii imediate cu alte regine.

 

Doza letală mediană pentru un om adult este de 2,8 mg de venin pe kg de greutate corporală, adică o persoană care cântărește 60 kg are 50% șanse de supraviețuire a injecțiilor în total 168 mg de venin de albine (Schumacher 1989) .

 

Presupunând că fiecare albină își injectează tot veninul și nu se îndepărtează rapid înțepăturile la maximum 0,3 mg de venin pe înțepătură, 600 de înțepături ar putea fi letale pentru o astfel de persoană. Pentru un copil care cântărește 10 kg, doar 90 de înțepături ar putea fi fatale. Prin urmare, îndepărtarea rapidă a înțepăturilor este importantă.

 

Cu toate acestea, majoritatea deceselor umane rezultă din una sau câteva înțepături de albine datorate reacțiilor alergice, insuficienței cardiace sau sufocării din cauza umflării în jurul gâtului sau gurii.

 

Utilizat în doze mici, totuși, veninul de albine poate fi benefic în tratarea unui număr mare de afecțiuni. Această valoare terapeutică era deja cunoscută de multe civilizații antice. Astăzi, singurele utilizări ale veninului de albine sunt în medicina umană și veterinară.

 

 

Cum se colecteză veninul de albine. Colectarea de venin

 

Cum se colecteză veninul de albine. Metodele de colectare timpurie au necesitat îndepărtarea chirurgicală a glandei veninoase sau ”stoarcerea” fiecărei albine până când a putut fi colectată o picătură din vârful acului . De la începutul anilor 1960, extracția prin metoda electro-șocului a fost îmbunătățită continuu și acum a devenit o procedură standard.

 

Diferite metode de extracție sau colectare au ca rezultat compoziții diferite ale produselor finale. Veninul colectat sub apă pentru a evita evaporarea compușilor foarte volatili pare să producă veninul cel mai puternic .

 

Veninul colectat din sacii de venin îndepărtați chirurgical a prezentat conținuturi diferite de proteine ​​față de cel colectat prin metoda electrosoc . Gunnison (1966) a folosit un sistem de răcire cu aparatul standard de colectare a șocurilor electrice pentru a păstra mai mulți compuși volatili.

 

 

Cum se colecteză veninul de albine. Metoda standard de electroșoc nu poate fi recomandată pentru colectarea de venin de la albinele africanizate sau rasele mai defensive din alte părți ale lumii.

 

Stârnirea de colonii poate deveni atât de copleșitoare, încât albinele încep să se omoare reciproc și alertează alte colonii sau atacă apicultorul și pe cei din jur. Reacția în masă a albinelor africanizate poate duce, de asemenea, la contaminarea veninului colectat. Cu toate acestea, veninul este colectat prin această metodă în Brazilia și Argentina, doar cu modificări minore.

 

Chiar și coloniile europene rămân deranjate până la o săptămână după colectare. Asadar colectarea veninului nu se poate face pe tot parcursul sezonului apicol. Coloniile din care veninul a fost colectat la fiecare trei zile produc cu 14% mai puțină miere.

 

Cu toate acestea, nu au găsit nicio dovadă a productivității reduse. S-a constatat că atunci când se utilizează tratamentul cu electro-șoc, cel mai eficient ciclu de colectare este sa faci trei stimulări de 15 minute la intervale de trei zile, repetate după 2 – 3 săptămâni.

 

Un apicultor argentinian a descoperit că, modificând stimulul electric, eficiența sa de colectare a crescut foarte mult, iar albinele au rămas tulburate mai puțin timp. Diferitele modele de colectoare stimulează albinele prin aplicarea unui șoc electric ușor prin fire deasupra tăvii colectoare.  Tăvile sunt plasate fie între placa inferioară și camera de puiet la intrarea stupului fie într-o cutie specială între magazia pentru puiet și capacul stupului.

 

Când sunt aplicate socurile electrice, albinele înțeapă suprafața pe care merg. În unele colectoare, aceasta poate fi o membrană de plastic subțire (0,13 mm grosime), tafta din nailon sau cauciuc siliconic sub care o placă de colectare (de preferință din sticlă) sau țesut absorbant primește veninul.

 

Veninul se usucă rapid pe plăcile de sticlă și poate fi răzuit cu o lamă de ras sau cuțitul. Țesutul absorbant este spălat în apă distilată pentru a extrage veninul, care apoi ar trebui să fie liofilizat.

 

 

-Așezați colectorul la intrarea stupului.

-Activați colectorul atunci când albinele de pază au avansat pe firele de electro-stimulare.

-Colectați veninul răzuind veninul uscat (pulberea) din lamela de sticlă folosind un răzuitor ascuțit.

 

 

Colectarea pe sticlă este în general mai ușoară și produce un produs mai ușor de depozitat, expediat și prelucrat. În timpul manipulării veninului uscat de albine, trebuie purtate mănuși de protecție, ochelari și măști de praf pentru a evita orice contact cu veninul foarte concentrat sau inhalarea acestuia.

 

 

 

 

Este puțin probabil ca o albină să scoată tot conținutul sacului său de venin, chiar și după înțepături repetate. Cel puțin 1 milion de înțepături sunt necesare pentru a face un gram de venin uscat de albine. 1 g de venin poate fi colectat din douăzeci de stupi pe o perioadă de două ore.

 

 

Masuri de precautie

 

Colectarea veninului de albine necesită o muncă atentă, cu cel mai înalt grad de curățenie, deoarece veninul va fi injectat direct fără procesare sau sterilizare ulterioară. Protecția colectorului împotriva albinelor deranjate și a veninului uscat foarte iritant este, de asemenea, foarte importantă. Deoarece persoanele aflate la câteva sute de metri distanță pot fi înțepate de albinele foarte iritate, trebuie luate în considerare măsuri de precauție suplimentare la momentul colectării în stupină.

 

Când manipulați veninul uscat, trebuie purtate halate de laborator, mănuși și măști de față pentru a evita pătrunderea prafului de venin în ochi și plămâni. Toate echipamentele trebuie spălate cu atenție după aceea. Trebuie evitat contactul dintre alte persoane și materialul contaminat. Persoanele care nu manipulează în mod regulat albinele, care sunt înțepate doar ocazional sau sunt expuse ocazional la praful de venin, riscă să dezvolte alergii.

 

Utilizarea înțepăturilor de albine pentru autotratarea diferitelor boli poate fi riscantă, deoarece toate celulele veninului de albine pot fi dezvoltate rapid chiar și după perioade lungi de utilizare. Un kit de urgență sau acces rapid la un serviciu de urgență ar trebui să fie întotdeauna disponibil. Nu au fost raportate alte efecte secundare, dar supravegherea regulată și controalele trebuie continuate cu medici competenți instruiți în apiterapie.

 

Deoarece sunt posibile reacții alergice severe, veninul de albine nu trebuie inclus în mod obișnuit în niciun produs medical sau de sănătate. Produsele care conțin venin de albine necesită etichete care să precizeze conținutul și să avertizeze oamenii cu privire la posibile reacții alergice.

 

 

 

 

Perspectivele pieței

 

 

Veninul de albine este un produs extrem de specializat, cu foarte puțini cumpărători. Volumul pieței este, de asemenea, relativ mic, deși nu există studii cuprinzătoare. Principalul producător de venin din SUA a produs doar aproximativ 3 kg de venin uscat în ultimii 30 de ani , dar există un mare producător în Brazilia și se produc cantități mai mult sau mai puțin semnificative în multe alte țări.

 

Prețurile în 1990 au variat mult între 100 și 200 USD pe gram de venin uscat. Pregătite pentru injecții sau vândute în cantități mai mici, prețurile pot fi mult mai mari. Cu toate acestea, de multe ori apicultorul nu primește acest preț. Prețurile predominante pe piețele europene și asiatice sunt, în general, ușor mai mici.

 

 

 

Fabricarea locală a veninului pur este totuși relativ ușoară și în limitele multor apicultori; nu este necesară prelucrarea costisitoare sau de înaltă tehnologie, cu excepția refrigerării, dar fezabilitatea sa economică depinde de accesul câtorva cumpărători specializați. În schimb, veninul în doze mai puțin controlate este disponibil aproape peste tot, de la un apicultor sau de la propriii stupi, gratuit sau la preț foarte mic. Adesea, singurul preț este viața albinei.

 

Deși fracționarea veninului depășește mijloacele unei mici întreprinderi locale, mai mulți oameni care lucrează în domeniu consideră că, cu cercetări suplimentare, va exista o mică nișă de piață pentru laboratoarele specializate.

 

Deoarece există mai multe substanțe farmacologic interesante în veninul de albine și întrucât apiterapia poate deveni oficial acceptată în viitor, s-ar putea dezvolta o piață mai bună pentru întregul produs sau pentru fracțiuni speciale. Cu toate acestea, mult depinde de acceptarea oficială a terapiei cu venin de albine.

 

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc!

 

 

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

 

 

 

Aboneaza-te

* indicates required

()(###) ###-####

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices.

Intuit Mailchimp


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!