Boala neagra la albine. A nu se confunda cu virusul paraliziei acute.
Boala neagra la albine. A nu se confunda cu virusul paraliziei acute. După cum știm albinele sunt predispuse la diferite boli și paraziți care atacă puietul și albinele adulte. Boala neagră este una dintre ele și poate apărea în timpul culesului, în special la culesul de mană de la pădurile de conifere.
Acesta oferă albinelor un aspect negru la exterior, albinele sunt lipsite de perisorii ce le oferă culoarea distinctă. În funcție de cât de avansată este putem identifica în stup albine cu o pilozitatea neregulată pe spate și pe torace. Căderea perișorilor apare mai ales în timpul culesului de la pădure. Abdomenul este umflat și mortalitatea albinelor este mare și în stup și în fața acestuia la urdiniș.
Boala neagra la albine. Cauze
Boala neagră poate avea mai multe cauze. Există și o formă necontagioasa care poate avea cauze ereditare sau legate de culesul la pădure . Când albinele eclozionaza fără perișori atunci cauza este ereditară și pot fi atacați și trântorii și mătcile. Cel mai fercvent boala neagră apare la culesul de brad și molid. La culesul de pădure afectează doar albinele culegătoare, acestea sunt respinse de albinele de pază și apar lupte la urdiniș.
Datorită acestei boli albinele au o durată de viață mai scurtă. Cauzele bolii sunt multiple și au legătură cu alcatuirea manei, cantitatea mare de minerale și zaharuri au un efect negativ asupra albinelor. Sunt și diverse bacterii care au fost găsite la analiza albinelor și asta explică o mortalitate sporită în timpul culesuli la pădurile de conifere care nu este legată întotdeauna de pierderea perisorilor.
Sensibilitatea coloniilor este diferită și nu toate coloniile sunt afectate în aceeași măsură. Slăbirea generală a coloniilor are efect asupra evoluției bolii. Au fost observate și forme contagioase ale acestei bolii. Însă în toate cazurile aceste simptome dispar când familiile de albine sunt mutate de la culesul de pădure.
Răspândirea
Sub formă ereditară și în legătură cu mierea de mană boala neagră nu este contagioasă. Pierderea albinelor la forma ereditară și a culegătoarelor la culesul de pădure are o influență negativă.
Recunoașterea
Pentru a deosebi forma contagioasă de forma necontagioasa sunt necesare analize de laborator. Boala neagră infestează toate familiile de albine dintr-o prisacă. Forma ereditară afectează doar unule colonii.
Eradicarea bolii
Boala neagră ereditară poate fi eliminată prin schimbarea mătcii. Forma contagioasă poate fi eradicată prin simpla mutare a stupilor din locul de cules. Singura modalitate de a prevenii este selecția albinelor, albine cu o rezistentă mai mare la boli.
Sper să te ajute informațiile din acest articol. Lasă un comentariu si spune-mi ce crezi. Iți voi răspunde cât de repede pot.
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
0 comentarii