Cules salcâm mai: 3 secrete pentru mai multă miere

Publicat de Mihai pe

Cules salcâm mai. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin link-ul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

 

Cules salcâm mai. Bun venit pe blogul meu! Eu sunt Mihai, și vreau să îți mulțumesc că ai ales să petreci puțin timp aici, în lumea albinelor, plină de miere și povești despre natură. Apicultura nu este doar o meserie pentru mine – e o moștenire de familie, o pasiune care curge prin venele mele de când eram copil, urmărindu-l pe tatăl meu cum îngrijea stupii cu atâta grijă și respect.

Pe acest blog vei găsi articole care te vor inspira, educa și, sper eu, te vor aduce mai aproape de minunata lume a albinelor. Fie că vrei să afli despre produsele noastre naturale din stupină, să publici un anunț pentru un loc de muncă în apicultură, sau pur și simplu să înțelegi cum să folosești mierea pentru sănătatea ta, acest loc este pentru tine. Și dacă ești agricultor sau apicultor, aici poți găsi parteneri pentru polenizare – o colaborare ce aduce beneficii tuturor.

Pentru mine, acest blog nu e doar un site; este o punte de legătură cu oameni ca tine, care împărtășesc dragostea pentru natură, sănătate și lucruri autentice. Și vreau să rămânem conectați – dă-ne un follow pe Facebook, Instagram sau TikTok și hai să facem din această comunitate una înfloritoare.

Mai e luna magică pentru apicultori – salcâmul înflorește, albinele zumzăie, iar borcanele cu miere aurie sunt aproape la îndemână. Dar hai să fim sinceri: nu toți apicultorii scot câtă miere ar putea din culesul de salcâm. Eu însumi am fost acolo – primul meu sezon a fost o dezamăgire, cu doar câteva kilograme de miere de la 5 stupi. Apoi am descoperit 3 secrete simple care mi-au schimbat jocul. Acum, stupii mei produc de două ori mai mult, și vreau să împărtășesc cu tine ce am învățat. Metodele descrise se aplică și în cazul stupinelor mari.  Dacă vrei să-ți umpli cămara cu miere de salcâm, citește mai departe – o să-ți placă ce urmează!

De ce culesul de salcâm e o mare oportunitate (și o mare provocare)?

Mierea de salcâm e una dintre cele mai căutate – e clară, dulce și se vinde ca pâinea caldă. Dar culesul de salcâm, care ține doar 10-14 zile în mai, e ca o cursă contra cronometru. Dacă albinele tale nu sunt în formă maximă sau stupii nu sunt bine plasați, pierzi șansa. Am învățat asta pe pielea mea când am pus stupii prea departe de salcâmi și am scos doar 5 kg de miere în loc de 20. Hai să nu faci aceeași greșeală – iată cele 3 secrete care m-au ajutat să maximizez culesul.

Secretul 1: Pune stupii în locul perfect

Cules salcâm mai. Unde îți plasezi stupii face toată diferența. Salcâmul înflorește în păduri sau pe dealuri, iar albinele tale trebuie să fie cât mai aproape de sursă. Eu am învățat să-mi mut stupii la maxim 1-2 km de o pădure de salcâmi – mai departe, și albinele obosesc, culeg mai puțin. Verific și prognoza meteo: dacă se anunță ploi, mut stupii pe un teren mai înalt, ca să evit umezeala.

Truc: Folosește o platformă mobilă pentru stupi. M-a ajutat să mut 5 stupi în 30 de minute, fără bătăi de cap. Dacă nu ai buget, cere permisiunea unui fermier să-ți pui stupii pe terenul lui – mulți sunt de acord dacă le oferi un borcan de miere.

Cules salcâm mai

Albina pe floare de salcam

Secretul 2: Pregătește coloniile pentru cules

Cules salcâm mai. Albinele tale trebuie să fie puternice ca să profite de salcâm. În mai, coloniile ar trebui să aibă cel puțin 6-8 rame cu puiet și miere. Alege să pleci în pastoral doar cu familiile cele mai puternice. Pe cele slabe, le las acasă si le dau un boost cu sirop de zahăr (1:1) cu o săptămână înainte de cules. Am folosit un hrănitor simplu (îl găsești aici) și am văzut o diferență uriașă.

Atenție: Verifică Varroa înainte de cules – un parazit care slăbește coloniile fix când ai mai mare nevoie de ele. Eu folosesc acid oxalic și m-a salvat. Dacă matca e slabă, înlocuiește-o.

Secretul 3: Adaugă spațiu la timp

Cules salcâm mai. Când salcâmul înflorește, albinele culeg ca nebunele, dar dacă stupul e plin, vor depozita mierea unde apucă – sau, mai rău, vor roi. Eu adaug un corp de stup sau 2-3 faguri goi exact înainte de cules. Anul trecut, asta mi-a dublat producția – de la 10 kg la 20 kg pe stup! Fagurii de calitate sunt esențiali (îi iau de aici ).

Greșeala de evitat: Nu aștepta să vezi stupul supraaglomerat. Dacă vezi albine stând pe pereți, e deja târziu. Pune fagurii din timp și verifică la 3-4 zile.

Câtă miere poți scoate?

Cu 5 stupi bine gestionați, într-un cules bun de salcâm, poți scoate 15-25 kg de miere per stup – adică 75-125 kg în total. La 25-30 lei/kg, asta înseamnă 1.875-3.750 lei într-o lună! Chiar și cu 2 stupi, tot faci un ban frumos. Eu am început cu 5 stupi și am scos 80 kg în primul an bun – și tu poți face la fel.

Cules salcâm mai

Cum să vinzi mierea rapid?

Mierea de salcâm e ușor de vândut – pune un anunț pe grupurile locale de Facebook sau mergi la un târg. Eu folosesc borcane de 400 ml cu etichete simple și vând tot stocul în 2-3 săptămâni. Povestește clienților că e miere curată, de salcâm – o adoră!

Hai să-ți umpli borcanele!

Culesul de salcâm e șansa ta să strălucești ca apicultor. Cu aceste 3 secrete – plasare strategică, colonii puternice și spațiu extra – vei scoate mai multă miere decât ai visat. Începe chiar azi: verifică-ți stupii și mută-i mai aproape de salcâmi. Ai alte trucuri pentru culesul de salcâm? Scrie-mi în comentarii – vreau să le aud! Și dacă vrei să fii pregătit, uită-te la echipamentele mele preferate aici.

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu pe blog. Abonează-te pentru a primi pe mail sfaturi și e-mail de fiecare dată când public un nou articol pe blog. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici. Multumesc!

Aboneaza-te

* indicates required

()(###) ###-####

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices.

Intuit Mailchimp


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!