Lucrări în Stupina luna Martie: Pregătiri Sigure pentru Un Nou Sezon
Lucrări în Stupina luna Martie. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.
Lucrări în Stupina luna Martie
Lucrări în Stupina luna Martie. În acest martie plin de speranță, un cor neobișnuit începe să cânte în grădinile apicultorilor – corul vibrant al stupilor care își încep munca. În acest articol, vă invit să călătoriți alături de noi în universul fascinant al apiculturii, unde fiecare mișcare a albinelor este un pas în direcția spre dulcea bucurie a primăverii.
Fă asta în luna martie și stupii tăi vor fi plini cu puiet de albine. Urmărește blogul meu si pagina de facebook află mai multe despre creșterea albinelor si produsele apicole.
Martie este a treia luna claendaristica a acestui an si da startul noului sezon apicol. Ziua este egala cu noaptea si echinoctiul de primavara de pe data de 23 a lunii, influenteaza intr-un sens pozitiv albinele. In aceasta perioada este mai multa lumina, temperaturile cresc si in paduri apar viorele, cornul, ghioceii, zambilele, flora spontana care ofera albinelor polenul necesar pentru dezvoltarea din primavara.
Amplasare stupinei in apropierea unei paduri poate avea si avantaje acum, in orice caz o suplimentare este necesara.
Lucrări în Stupina luna Martie. Albinele de iernare vor fi inlocuite cu albine tinere capabile sa ingrijeasca puietul si sa ofere cresterea necesara coloniilor. Important de stiut este ca in aceste conditii creste consumul de hrana si asigurarea rezervelor necesare cresterii puietului ocupa primul loc in lista prisacarului.
Asadar te invit sa urmezi aceste lucrari pas cu pas si primavara aceasta vei fi un prisacar fericit.
-in zilele calduroase prisacarul poate stimula si supraveghea zborul de curatire, inlatura capacele stupilor pentru o expunere mai buna la lumina solara.
-tot in zilele calduroase se face revizia de primavara. Verifica prezenta matcii, rezervele de hrana, indreapta starile anormale din colonii, stramteaza cuibul pentru mentinerea caldurii, curata stupii de albinele moarte si resturile de ceara. Constatarile in urma reviziei pot fi notate in fisa de evaluare a coloniei.
-asigura apa potabila albinelor prin montarea adapatorului, albinele vor avea nevoie de mai multa apa incepand de acum pentru cresterea puietului.
-imediat ce temperaturile sunt prielnice poti trece la administrarea de hrana lichida, in principiu sirop de zahar 1/1 administrat caldut, la inceput in portii mici 150-250 ml pentru a stimula coloniile de albine. Pe masura ce temperaturile cresc dar si in functie de puterea coloniei poate fi administrat in portii mari de 300-500 ml.
-analizeaza modul in care au iernat coloniile cu scopul de a cunoaste cauzele care au dus la o iernare necorespunzatoare. Stiind asta pe viitor poti lua masuri pentru eliminarea deficientelor.
-planteaza arbori si arbusti nectaro-poleniferi, asigura o baza melifera care sa suporte coloniile primavara.
-in martie se face primul tratament pentru combaterea varoozei, atunci cand folosesti varachet.
– instaleaza cantarul de control pe cea mai puternica colonie din prisaca, monitorizeaza evolutia pe toata durata sezonului. Astfel iti vei face o idee mai buna despre potentialul melifer al zonei in care amplasezi stupina.
În mare acestea sunt lucrările importante în prisacă ce trebuie făcute luna acesta. Spor !! Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc ! 🙂
0 comentarii