Lucrari în stupină luna ianuarie. Importanța bazei melifere
Lucrari în stupină luna ianuarie. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.
Luna ianuarie a acestui an vine cu provocări pentru apicultori, se pare că avem parte de o iarna blândă. Temperaturile nu au scăzut de multe ori sub 0 grade. De obicei această lună este caracterizată de temperaturi scăzute, aer rece și uscat. Albinele trec în a doua perioadă a iernării.
În zilele călduroase albinele execută zboruri de curățire, în prisăcile din anumite zone geografice matca poate începe să ponteze . Dacă temperaturile scad albinele vor sporii consumul de hrană care poate ajunge în acesata perioadă la 0,9-1 kg miere.
Asigurare liniștii în prisacă rămâne o prioritate pentru apicultor. Dacă albinele sunt deranjate de animale și pasări acestea devin agitate drept urmare consumul de hrană poate crește. Asta poate duce la îmbolnăvirea lor pentru că le forțează să se îndoape cu miere.
Voi expune aici acțiunile pe care prisăcarul trebui să le urmeze în aceasta lună. Așadar iată ce lucrări sunt esențiale:
–prioritatea numărul unu este asigurarea liniștii. Protejarea coloniilor de atacurile șoarecilor, de ciocănitori, vrăbii, pițigoi. În niciun caz pasările de curte nu vor umbla printre stupi.
-supravegherea coloniilor prin controale auditive făcute săptămânal și ajutarea coloniilor slabe.
–îndepărtarea zăpezii, gheții de pe scândurelele de zbor (acolo unde este cazul) și înlăturarea albinelor moarte de la urdiniș, acestea pot atrage muștele.
-prepararea și administrarea turtelor de șerbet de zahăr sau miere cristalizată coloniilor care au intrat la iernare cu rezerve puține de hrană.
-verificarea inventarului apicol și aprovizionarea cu materiale, unelte și utilaje necesare pentru următorul sezon.
–repararea stupilor vechi.
-încheierea și însârmarea ramelor.
-participarea la diverese conferințe și cercuri apicole sau completarea cunoștințelor în apicultură prin crearea unei biblioteci personale care să includă cărți de specialitate ori chiar informatiile de pe situl nostru.
O importanța deosebită trebui acordată bazei melifere din zona de amplasare a stupinei. Baza meliferă reprezintă un avantaj real pentru apicultor și poate salva stupina din anumite situații. Tocmai de accea vreau să subliniez în acesta postare importanța bazei melifere pentru prisacă și să-ți prezint câțiva arbori de cultură pe care îi poți planta.
Arborii și arbuștii de cultură pot susține numeroase populații de polenizatori. Printre aceștia se enumeră: portocalul, prunul, cireșul, migdalul și piersicul.
Lucrari în stupină luna ianuarie. Portocalul
Florile de portocal secretă cantități însemnate de nectar. Acesta trebuie plantat de așa natură încât soarele să-i ofere lumină tot timpul zilei. Preferă solul bine drenat, florile sunt albe, înflorește la începutul primăverii și la începutul iernii.
Poate atinge 15 m înălțime. O specie de portocal rezistentă la frig este Satsuma, prețuită pentru fructele sale și toleranța față de temperaturile scăzute. Într-un sezon bun o singură colonie poate produce un surplus de 50 kg miere.
Mierea de portocal este vâscoasă, de culoare albă și cu aromă florală. Acest sort de miere este foarte căutat. Portocalul poate fi plantat în garduri vii, că plantă ornamentală, pentru fructele sale ca plantă comestibilă și aromatică.
Prunul, cireșul, migdalul și piersicul
Sunt arborii de cultură, fac parte din genul prunus. Toți sunt plante cu o mare valoarea polenizatoare. Și pentru că înfloresc primăvara aceștia susțin albinele la începutul sezonului apicol. Acești pomi pot fi plantați într-o zonă unde au expunere totală la soare dar și în zone cu umbră parțială. Preferă solurile cu umiditate medie. Florile sunt de culoare alba, rozalii în cazul migdalilor.
Pot atinge 24 m înălțime. Frunzele, crengile și semințele acestor arbori pot fi toxice pentru animale. Acești arbori pot fi plantați pentru formarea gardurilor vii, reîmpăduriri, grădini, suport pentru cuiburile polenizatorilor, ca plantă de ornament și cultură în vedere formarii unei livezi.
Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc ! 🙂
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
0 comentarii