Despre albine

Publicat de Mihai pe

Despre albine

Despre albine, corpul gras și umiditatea din prisacă/stup.

Despre albine. Începând de la jumătatea lunii august albinele se pregătesc pentru iernare și pe parcursul următoarelor trei luni acestea vor consuma mai multă hrană în așa fel încât sa formeze corpul gras.

Despre albine. Corpul gras

Prin corpul gras albinele stochează rezerve de energie. Celulele albe care se găsesc în întregul corp se concentrează în abdomen. Aici nutrienții sunt stocați sub formă de amidon, proteine și grăsimi. Formarea corpului gras este crucială pentru supraviețuirea în timpul iernii. Albinele au nevoie de aceste substanțe în perioadele cu hrană foarte putină precum și în perioade de creștere.

Formarea corpului gras poate fi afectata de boli precum nosemoza și de o îngrijire precară.

Este foarte importantă alegerea locului de amplasare al stupilor. Lipsa apei este o problemă dar la fel este și umiditatea excesivă. Umiditatea prea mare din prisacă are efecte negative asupra familiilor de albine pentru că face imposibilă misiunea albinelor de a regla umiditatea din stup.

Despre albine. Umiditatea 

În coloniile slabe poate să apară mucegaiul la marginea fagurilor. În locații cu umiditate ridicată familiile de albine sunt predispuse la boli și au vitalitate scăzută. O alta problemă este aceea că în astfel de locații albinelor le este mai dificil să matureze mierea în timpul culesului, fapt ce duce la o scădere a calității acesteia.

Un alt dezavantaj ar fi că astfel de locații sunt reci. Locurile de acest fel pot fi zărite primăvara, în astfel de locuri zăpadă se topește cel mai tărziu.

Dacă stupina este împrejmuită de un gard din toate părțile aerul rece circula doar în interiorul acestuia și astfel se formează așa numitele ”balți de aer rece ” . Amplasarea prisăcii de iernare într-o depresiune sau pe o pantă nu este cea mai bună idee în special dacă în zonă există garduri vii care împiedică circulația aerului rece.

Cele mai avantajoase sunt locațiile protejate de vânturi. Când alegi locul de iernare trebuie să tii cont de acești factori pentru că primăvara au o influenta decisivă asupra frecvenței zboruriulor de curățare. Asta influențează foarte mult evoluția diferitelor boli cum ar fi nosemoza.

Umiditatea în stup se formează când aerul cald și umed întâlnește suprafețe reci. Umiditatea excesivă oferă mediul ideal pentru dezvoltarea fungilor. Și primăvara poate să apară factori care duc la o umiditate prea mare în stup. O împachetare excesivă poate acționa ca un depozit de răceală ce menține a doua zi vaporii de apă pe interiorul pereților stupului.

Pentru a permite scurgerea apei tine cont de un aspect foarte important, când așezi stupii fă în așa fel încât să aibă o ușoară inclinație către urdiniș. Astfel asiguri scurgerea apei dacă în interior se formează condens.

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!