Asa supravietuiesc albinele iarna
Asa supravietuiesc albinele iarna. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.
Iernarea familiilor de albine preocupă pe majoriatate apicultorilor. Țara noastră are o climă temperat continentlă de tranziție, avem patru anotimpuri, verile sunt călduroase cu temeperaturi de peste 30°C și iernile friguroase cu temepraturi ce pot depăși -25°C in unele zone. Acum în funcție de zona în care vă aflați iernarea familiilor se poate face afară sau în adăpost. Majoriatatea apicultorilor iernează albinele afară poate cei din zonele montane iernează în adăpost familiile de albine. În acest articol vă voi prezenta cum supraviețuiesc albinele iarna.
Pentru a supraviețui iarna albinele se strâng în ghem pe câțiva faguri în mijlocul stupului. Formarea ghemului este determinată de temperatură. Albinele se strâng în ghem când temeperatura din jurul cuibului scade sub 18°C și fomarea completă are loc atunci când temperatură exterioară a ghemului ajunge la 13°C .
Când temeratura de afară scade sub 8°C albinele se strâng în ghem. Mărimea ghemului este influențată de temperatură, dacă temeperatura este scăzută albinele se restrâng și ghemul este mai strâns, mai mic, când temeperatuera este mai mare albinele stau răsfirat și ghemul se mărește.
Temperatura în interiorul ghemului este influențată de prezența puietului. Dacă avem puiet temperatura în ghem se menține la 34-35°C . În rest când matca n depune ouă și nu avem puiet temeperatura în ghem oscilează cu câteva grade peste temperatura critică a ghemului, 14°C .
Albniele de pe margine alcătuiesc ”coaja” ghemului și au rolul de a proteja ghemul de pierdera căldurii. În interior albinele sunt mai active acestea se hrănesc strict cât să mențină căldura prin mișcări din aripi , picioare și abdomen. După aceea ele se liniștesc. Odată ce temperatura scade și se aproprie de cea minimă albinele își reîncep activitatea.
Variațiile de temperatură și gerurile puternice de lungă durată pot duce la ridicarea temperaturii în interiorul ghemului până la 34°C . Perioada de activitate a albinelor în ghem durează de la 1 oră până la 3-8 ore. Albinele produc căldură și se încălzesc doar în interiorul ghemului. În afara ghemului temperatura aerului din stup este cu 1-2°C mai ridicată decât cea din exterior.
Asa supravietuiesc albinele iarna. Formarea ghemului si forma lui
Albinele formează ghemul de iernare pe fagurii de unde au ieșit ultimele generații de puiet. Albinele din ghem au tendința de a se așeza în partea superioară a ramelor ocupând fagurii cu miere capacita. Cunoscând acest lucru apicultorul poate dirija locul de formare a ghemului. În funcite de felul stupilor și putera familiilor forma ghemului poate fi de elipsă cu diametru mare paralel cu fundul stupului. Aceeași formă o au și ghemurile de iernare din stupii primitivi.
Asa supravietuiesc albinele iarna. Cum trăiesc albinele în timpul iernii
Iarna albinele consumă miere puțină, doar cât este necesar. Mierea este asimilată complet de organism. Este de preferat ca iernarea să se facă cu provizii de bună calitate. Mierea de mană nu este bună pentru iernare pentru că duce la apariția diareei la albine și îmbolnăvirea familiei, în cele din urmă pieirea acesteia.
În toată perioada de iernare ele nu elimină excrementele în interiorul stupului. Acest lucru este posibil datorită capacității intestinului gros și a consumului redus de miere. Mierea de mană nu este asimilată complet și resturile nedigertate ajung să depășească capacitatea intestinului.
O bună iernare și formare a cuibului se face pe rame ce au miere pe jumătate din suprafața fără a fi nevoie ca albinele să se deplaseze de pe un fagure pe altul pentru a căuta hrană. Învelișul ghemului este format din albinele vârstnice, cele din mijlocul lui sunt mai tinere. Albinele crescute târziu în toamnă păstrează toate însușirile produc lăptișor de matcă, ceară , îngrijesc puietului etc.
Matca începe ouatul la sfârșitul iernii , începutul primăverii. Depune ouă în celulele fagurilor din mijlocul ghemului unde temperatura este mai mare. Albinele tinere se ocupă de îngijirea puietului. Tot aceste albine se ocupă și de hrănirea celor vârstnice până la sfârșitul iernii. Activiatea albinelor este redusă pe timp de iarnă .
Albinele stau strânse în ghem, aproape nemișcate și se hrănesc doar atât cât este necesar pentru menținerea vieții. Acestea își reduc funcțiile fiziologice la strictul necesar și uzura organismului se reduce la minimum. Dacă sunt deranjate activitatea lor crește odată cu aceasta și consumul exagerat de hrană, crește și temperatura în ghem. În concluzie o uzură mai mare a organismului.
În timpul iernii neliniștea albinelor poate fi provocată de zgomotul din afară provocat prin lovituri sau de dăunători( șoareci, ciocănitori) , temperatura scazută sau prea ridicată, umiditatea din stup, proviziile de calitate inferioară, lipsa mătcii, prea multe albine vârstnice, boli și așa mai departe.
Când temeperatura ghemului se ridică cu câteva grade este necesar un interval de 20-24 de ore pentru albine să se liniătească. Umiditatea exagerată în stup poate provoca alterarea rezervelor de miere și a păsturii drept urmare sănătatea familiei de albine este în pericol.
Sper să vă ajute aceste informații în practicarea apiculturii. Albinele au nevoie de liniște iarna, nu doar de hrană. Locul în care alegei să așezi prisaca trebuie sa ofere liniste.
Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici
Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:
Sursa: Cartea stuparului Ed Agro-silvica de stat , Bucuresti 1956
2 comentarii
Mihaela · 5 februarie 2019 la 6:58
Mulțumesc!Foarte interesant și clar expus
Mihai · 20 aprilie 2019 la 21:38
Multumesc , Mihaela !