Apicultura, mierea sintetică si biotehnologia

Publicat de Mihai pe

Apicultura, mierea sintetică si biotehnologia

Apicultura

Apicultura, albinele în prezent se confruntă cu poluarea, bolile, paraziții și schimbările climatice. Desi acestea reprezintă o amenințare reală pentru apicultură sunt de părere că fenomenul de dispariție al albinelor sau de colaps al coloniilor de albine (CCD) este mult prea subestimat și mediatizat.

Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

Cred că albinele încă au șanse reale, încă mai găsim colonii de albine în natură, nestingherite de om libere să se organizeze așa cum au făcut-o întotdeauna.

Apicultura, mierea sintetică si biotehnologia

Omul întotdeauna a încercat să intervină în anumite procese și să joace rolul lui Dumnezeu dar de fiecare dată natura a dovedit că asta face mai mult rău decât bine, pentru că omul este stăpânit de dorință de a capitaliza aproape totul cu orice preț. Te las pe tine să cugetezi asupra acestui aspect.

Facem asta prin căutarea unor pretexte și idei, unele poate sunt bune la început dar se pot dovedi dezastroase pe termen lung.

Sunt sigur că încă mai avem o mulțime de locuri pe mapamond unde albinele, omul și natura sunt în echilibru. Mierea deja este un produs de lux datorită înlocuirii cu zahărul, nu pentru că nu mai sunt albine sau locuri unde să practici apicultura. A produce miere fară albine îmi pare doar o tentativa de a crea o piață nouă.

art blur color delicious
Photo by Pixabay on Pexels.com

Nu mi se pare constructiv, nu cred că ajută albinele și nu cred că ne ajuta nici pe noi. Această miere necesită condiții de laborator pentru a fi creată. Documentadu-mă asupra acestui subiect am aflat că produsul s-ar adresa persoanelor vegane/vegetariene.

Datorită faptului că aceștia nu consumă miere pentru că albinele nu sunt tratate cu respect de apicultori și sunt exploatate fară pic de milă. Acum, mă gândesc că poate sunt apicultori interesați doar de bani dar asta nu înseamnă că toți suntem la fel.

Asta ține de moralitate și este un aspect pe care mulți sunt sigur că îl pot înțelege și sigur pot face ceva în această privință. Orice pădure are și uscăciuni dar acestea sunt căzute jos la nivelul solului, copacii puternici, verzi se înalta deasupra lor.

Singura modalitate de a ajuta albinele este să practicăm o agricultură și apicultură ecologică, o agricultură care să rezoneze cu mediul înconjurător, o agricultură practicată la scara mare dar ecologică. Căutarea unor modalități de a obține recolte și prodictii bune fară a distruge mediul, integrarea în ecosistem, sustenabilitate.

bunch of fruits and vegetables in shop
Photo by Maria Orlova on Pexels.com

Mă întreb, oare mierea produsa de bacterii are aceleași proprietăți ca mierea produsă de albine? Ce condiții sunt necesare pentru producție? Poate această idee, concept, precum veganismul să creeze noi produse și piețe?

Bacteriile nu pot ”zbura” din floare în floare, ele doar procesează o soluție similara nectarului drept urmare acest tip de miere poate fi produsă doar în condiții de laborator. Albinele sunt foarte importante pentru polenizarea culturilor, nu neeapărat pentru mierea pe care o produc.

Mierea sintetică

Mierea sintetică, da. Dacă ai citit până aici înseamnă că te-ai prins. Acest articol este despre știrea pe care probabil ai auzit-o și tu în media. O echipă de studenți din Israel, de la Technion Institue of Technology, au reușit să dezvolte miere sintetică prin reprogramarea bacterilor Bacillus subtilis în laborator.

Apicultura, mierea sintetică si biotehnologia
Miere sintetică, sursă imagine: googleimages

Bacillus subtilis, cunoscut și sub denumirea de bacilul de fân sau bacilul de iarbă, este o bacterie Gram-pozitivă, catalază pozitivă, care se găsește în sol și în tractul gastrointestinal al rumegătorilor și al oamenilor.

B. subtilis este considerată cea mai bine studiată bacterie Gram-pozitivă și un organism model pentru a studia replicarea cromozomului bacterian și diferențierea celulară. Este unul dintre campionii bacterieni în producția de enzime secretate și utilizat la scară industrială de companiile din domeniul biotehnologiei.

Apicultura, mierea sintetică si biotehnologia
B. subtilis, sursa imagine: wikipedia

Biotehnologia este o știință nouă bazată pe biologie al cărei scop este utilizarea în tehnică a microorganismelor sau a produselor derivate de la acestea, a culturilor de celule vegetale și animale pentru producerea de substanțe utile în agricultură și în industria alimentară, farmaceutică etc. în folosul activității umane.

Apicultura, mierea sintetică si biotehnologia
B. subtilis, sursa imagine: googleimages

Pentru reușita lor aceștia au fost recompensați cu un premiu consistent și au primit medalia de aur. Distincția le-a fost acordata în cadrul unei competiții organizate de MIT(Institutul de Tehnologie din Massachusetts).

Aceștia susțin că produsul lor nu este o miere falsă și este cât se poate de autentică, cu excepția faptului că nu provine de la albine. Am sa revin mai târziu asupra acestui subiect.

Folosind aceste bacterii proiectate, care procesează o soluție asemănătoare nectarului și secretă enzime care imită mediul stomacului albinei vor crea miere fară a implica albinele.

Bacteriile proiectate vor fi separate de produsul final folosind capsule pe bază de membrană, asigurând mediul de creștere favorabil al bacteriei în interiorul capsulei, permițând în același timp secreția enzimei către soluția externă de „nectar”.

Pentru a face asta au proiectat un circuit sintetic care reglează transcrierea enzimelor esențiale, permițând astfel controlul compoziției finale a mierii, făcând-o astfel compatibilă cu aplicațiile dorite.

Studenții israelieni

Studenții israelieni au reușit acest lucru datorită faptului că au reprogramat bacteriile și astfel acestea au devenit capabile să producă miere sintetizând, după cum spuneam o soluție similara nectarului și folosind enzime secretate de bacterii, care imita mediul din gușa și stomacul albinei.

Ei susțin: ”inovația capătă importanță în contextul scăderii populațiilor de albine din multe părți ale lumii. Mai mult, în producția artificială de miere, producătorul poate determina proprietățile mierii, inclusiv gustul acesteia.”

Competiția la care au participat încurajează dezvoltarea de afaceri. În cazul echipei specializată pe miere sintetică, se pare că aceasta deja a fost transformată într-un produs comercial.

Echipa a colaborat cu două firme de tehnologie israeliene: Bio-castel, aceasta a creat un produs care biodegradează contaminanții din apă (au folosit-o pentru a colecta proteinele necesare producerii de mierea sintetică) și Zuf Globus, care produce „miere medicală” pe bază de plante.

Referitor la Zuf Globus, aceștia produc așa numita ”miere medicinală”. Practic hrănesc albinele cu un sirop făcut din amestecul a mai multe plante cu o concentrație mare de substanțe active.

Apoi lasă albinele să căpăcească ramele și extrag conținutul. Albinele sunt tinute in zone unde nu exista foarte multa flora melifera. Mi s-a părut interesant procedeul, urmărește clipul video, daca vrei să-ți spui părerea chiar te rog să lași un comentariu jos la sfârșitul articolului.

Studenți din șase discipline diferite – inginerie biomedicală, medicină, biotehnologie și inginerie alimentară, management industrial și inginerie, inginerie chimică și inginerie aerospațială – s-au reunit pentru a lucra la acest proiect.

Echipa a stabilit un model cuprinzător al întregii căi metabolice a „stomacului cu miere sintetică”.

“Viziunea noastră este de a crea o miere durabilă folosind bacterii proiectate, care va procesa o soluție asemănătoare nectarului folosind enzime secretate care imită mediul stomacului albinei”

afirmă site-ul BeeFree.

Au folosit B. subtilis ca model bacterian pentru secreția de proteine, deoarece capacitatea sa ridicată de secreție l-au făcut un candidat principal la producerea enzimelor țintă și la crearea mierii.

Revenind asupra subiectului ”miere”

În 1999 Katie Sanchez în timp ce fabrica jeleu de mere a dezvoltat accidental un nou produs foarte asemănător cu mierea, acesta a fost denumit Bee Free Honee.

Bee Free Honee, sursa imagine: googleimages

Este o alternativă vegană pe bază de mere la miere care a obținut recunoașterea și finanțarea de la Shark Tank(un show tv din SUA asemănator cu Arena Leilor).

Produs din mere, suc de lămâie și zahăr din trestie, poate fi folosit că înlocuitor pentru miere. Produsul poate fi consumat de copiii mici și de persoanele alergice la miere. În 2019, compania a renunțat la afaceri.

Recomadare cărţi apicultură
Albinăritul pentru începători
Bolile albinelor
Albinăritul pastoral 
Manual de creştere a albinelor
Creşterea albinelor în stupi orizontali
Iernatul albinelor

Compania a fost înființată în 2012, cu o unitate de producție în River Falls, Wisconsin. După ce a fost prezentat în Shark Tank în februarie 2016,vânzările s-au cvadruplat, iar compania a mutat producția din Wisconsin în Texas.

Coproprietarul companiei Melissa Elms susține că, prin neutilizarea albinelor pentru producție, produsul este benefic pentru populațiile de albine, despre care spune că sunt adesea expuse la medii nepotrivite în producția comercială.

Variațiile aromate includ chile ancho, mentă și ulm. Produsele au fost cel mai adesea vândute în magazine specializate în alimente organice / naturale.

În concluzie sunt de părere că aceste ”sorturi de miere” și noi modalități de a obține ”miere” fără a implica albinele nu pot înlocuii mierea naturală, produsă de albine și nu sunt cea mai bună soluție pentru a ajuta albinele ori pentru a ne ajuta pe noi să fim sănătoși.

La final de zi contează ce mănânci, daca mănânci glucoză, zăhar asta nu poate avea un efect benefic asupra ta. Poate fi bună pentru cei care sunt alergici la miere, pentru vegani. Produsele sunt create pentru această piață.

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu, spune-ți părerea. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Surse: https://en.wikipedia.org/wiki/Bacillus_subtilis , https://en.wikipedia.org/wiki/Bee_Free_Honee, https://2019.igem.org/Team:Technion-Israel, https://biotech.technion.ac.il/honey-without-bees/, https://www.beeculture.com/catch-the-buzz-israeli-students-make-fake-honey/

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!