Personalitati marcante. Eva Crane

Publicat de Mihai pe

Personalitati marcante

Personalitati marcante. Eva Crane . Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

Seria personalități marcante continuă. Urmărește blogul meu, află mai multe informații despre creșterea albinelor, pionierii din industria apicolă, cum au ajuns în acest domeniu și cum au contribuit la dezvoltarea acestei ramuri a agriculturi.

Personalitati marcante, Eva Crane

Personalitati marcante. Eva Crane
Fotografie surprinsă in momentul in care dr. Crane i s-a oferit struguri în timpul vizitei în stupina fermei de stat Sukhumi din Georgia în 1962.

Eva Crane a fost autoarea mai multor cărți în domeniul apiculturii și apiologiei ( studiu științific al albinelor) și totodată o cercetătoare specializata în fizica nucleară. Și-a schimbat domeniul de intereres și s-a orientat către studierea albinelor. A călătorit în mai mult de 60 de tari și a cercetat decenii la rând albinele.

S-a născut în anul 1912 la Londra. În anul 1941 obține titlul de doctor în fizica nucleară și devine lector la facultatea de fizică a Universității Sheffield. În anul 1942 se căsătorește cu James Crane, agent bursier care lucra pentru Royal Navy Volunteer Reserve.

Inițial se pregătea la King’s College din Londra în 1933 să obțină o diploma în matematică. În doi ani a obținut diploma de licență în matematică urmată apoi în anul 1935 de un masterat al mecanicii cuantice, un subiect nou la vremea respectivă. Ca după aceea să obțină un doctorat în fizică nucleară în anul 1937. Toate rigorile pregătirii sale științifice pe care le-a dobândit în cursul alcelor ani de studiu nu aveau s-o părăsească , Eva le-a aplicat în domeniul de studiu al albinelor.

Personalitati marcante. Eva Crane
King’s College din Londra

Personalitati marcante. Fizicianul care și-a găsit chemarea în apiologie

Eva a început să fie interesată de albine după ce a primit o colonie drept dar de nuntă. Fară nici un dubiu aceasta a fost cea mai mare scriitoare a secolului douăzeci, a publicat lucrări despre albine și apicultură. A scris peste 180 de lucrări, articole, cărți, multe dintre acestea scrise între vârsta de 70 și 80 de ani.

Cărți

 “A Book of Honey (O carte despre miere1980) și The Archaeology of Beekeeping” (Arheologia în apicultură 1983) au reflectat interesele ei în studiul nutriției și al apiculturii în antichitate.

Scrierile sale au culminat cu două mari volume enciclopedice, Bees and Beekeeping: science, practice and world resources (Albinele și apicultura: știință, practică și resurse mondiale, 1990; de 614 pagini) și The World History of Beekeeping and Honey Hunting (Istoria mondială a apiculturii și a vânătorii de miere, 1999; 682 pagini).

În aceste două cărți se păstrează experiența și cunoștințele unei întregi vieți și sunt considerate cărți de căpătâi în lumea apicolă.

O carte a mierii (1980) și Arheologia apiculturii (1983) sunt carti care reflectă interesele ei puternice pentru nutriție și trecutul antic al apiculturii.

Eva Crane a fost un geniu al sec XX în domeniul apiculturii, apiologiei. Avea un intelect dezvoltat, o minte ascuțită, mereu atentă. Stilul ei de viață oarecum auster a făcut-o să pară, pentru mulți, o figură îndepărtată și formidabilă, realitatea fiind alta.

Câțiva ani mai târziu, ea a afirmat că:

„Nu am fost deloc atrasă de albinele. Sunt om de știință și am vrut să studiez cum traiesc”.

Eva Crane
Înființarea asociației de cercetare a albinelor

Cercetările doctorului Crane au fost minuțioase, astfel încât materialul original să poată fi urmărit și utilizat de generațiile următoare, a fost o parte vitală a muncii sale. În timpul vieții a publicat peste 300 de articole și lucrări. În ianuarie 1949, a înființat Bee Research Association (BRA). Care va devenii o organizație internațională în ceea ce privește obiectivele și perspectivele sale.

Eva Crane și-a dedicat viața construirii IBRA într-un centru mondial de expertiză. Cu sediul în propria cameră din față până în 1966, asociația a găsit în cele din urmă birouri în Chalfont St Peter, Buckinghamshire, iar din 1985 își are sediul în Cardiff. (Asociația internațională de cercetare a albinelor)

Datorită lucrărilor publicate, cercetărilor în apicultura, staturii academice și internaționale, a trebuit să scriu un articol și să îți fac cunoscuta această personalitate din apicultură, domeniul științific.

Un memorial în cinstea acestei doamne este cartea, Eva Crane – Bee Scientist. Scrisă de Penny Walker, membru al Eva Crane Trust, prietena și colaboratorul ei de aproape 35 de ani și colegul, membru al Eva Crane Trust, Richard Jones, succesorul ei în calitate de Director al IBRA. (Asociația internațională de cercetare a albinelor) .

Eva Crane Trust

A înființat, de asemenea, Eva Crane Trust, care își propune să promoveze știința apiculturii.

Trustul în sine, pe lângă faptul că este modalitatea doctorului Crane de a-și asigura munca continuă, este un memorial prin care ar putea fi posibil să se ajute la finanțarea altora care se pot construi pe bazele unei cercetări academice solide.

De asemenea scopul acestui trust este de a avansa înțelegerea albinelor și apicultura prin colectarea și diseminarea științei și cercetării la nivel mondial, precum și pentru a înregistra și a propaga o înțelegere suplimentară a practicilor apicole prin descoperiri istorice și contemporane.

Biblioteca

Pe lângă faptul că a scris multe cărți și articole, Crane a contribuit și la crearea unei biblioteci apicole, care deținea multe cărți despre albine și apicultură, și a transformat micul jurnal Bee World, înființat în 1919 de Ahmad Zaki Abu Shadi, într-o revistă științifică bine cunoscută.

Ahmed Zaki Abu Shadi, poet, editor, medic, bacteriolog și om de știință ce s-a ocupat cu studiul albinelor

În 1962 a fondat Jurnalul cercetării din apicultură( Journal of Apicultural Research), care a devenit și rămâne principalul ”vehicul” în limba engleză pentru publicarea cercetărilor apicole. Informațiile furnizate au făcut posibilă cariera multor oameni de știință în domeniul apiculturii, apiologiei, care lucrează în alte țări, unde au fost apoi interzise accesului la publicațiile în masă.

Despre varroa

Între anii 1950 și 1990 Eva a călătorit mult pentru descoperirea tuturor lucrurilor legate de albine. A călătorit în peste 60 de țări fapt ce a dus la o serie de descoperiri. Acestea, împreună cu abilitatea ei de a pune împreună indicii și apoi de a raporta concluziile sale cu luciditate, au făcut-o să lucreze la mai mult de 180 de publicații în total. Adevărate surse de cunoaștere.

Personalitati marcante. Eva Crane, fizicianul nuclear care si-a gasit chemarea in Apiologie
Eva Crane, 1957, la cea mai mare fermă de albine din lume (Miel Carlota) din centrul Mexicului.

Călătoriile, scrierile și documentarea parcă nesfârșite ale dr. Crane au jucat un rol în înțelegerea a ceva care îi îngrijorează pe aproape toți prisăcarii din ziua de azi – acarienii varroa. În timpul călătoriilor sale din anii 1960 în URSS, ea a remarcat faptul că albinele melifere din vest ținute în zona extrem orientală a Rusiei, Primorsky Krai (chiar la nord de albinele Apis cerana din Coreea) deveniseră gazde ale varroa. Acarianul provine de la albinele asiatice locale care au avut varroa timp de milioane de ani.

Primorsky Krai, Rusia

După cum știi varroa coexistă cu albinele cerana fără a ucide coloniile, dar când acarianul a ajuns la albina noastră vestică (Apis mellifera), a avut un impact devastator. Dr Crane a observat că unele Apis mellifera rusești reușiseră să se adapteze la paraziți.

Ea a scris despre asta. Cercetătorii, trecând în revistă literatura albinelor când varroa a ajuns în SUA, au observat articolul lui Crane. Au trimis oameni de știință în Rusia și s-au întors cu albina (oarecum) rezistentă pe care nord-americanii o numesc acum „Albina rusească”. Dacă ai albine rusești, îi poți mulțumi dr. Crane.

Calatorii, artefacte, lucrări științifice

Oriunde a călătorit, uneori în cele mai îndepărtate zone ale lumii. Ea a mers să-și împărtășească cunoștințele apicole și să-i învețe pe guvernanți, fermieri și ONG-uri. De obicei, ea a susținut întotdeauna că a învățat mult mai mult decât a predat.

Personalitati marcante. Eva Crane, fizicianul nuclear care si-a gasit chemarea in Apiologie

Eva a achiziționat o colecție uriașă de artefacte apicole care, combinate cu alte materiale, constituie colecția istorică IBRA. Aproximativ 2.000 de articole au fost fotografiate și înregistrate digital, în timp ce obiectele reale se află într-un muzeu internațional din Belgia.

Dr. Crane a colectat și depus lucrări științifice, care au dus în cele din urmă la o arhivă de 60.000 de lucrări despre apicultură. Acestea sunt găzduite la Biblioteca Națională din Țara Galilor.

Biblioteca Nationala a Tarii Galilor
Sfârșit

Soțul ei a murit în 1978. Eva Crane a decedat în orașul Slough din Anglia la vârsta de 95 de ani. Ultimul articol publicat a fost, „Începutul apiculturii în Siberia”, tipărit în Journal of Apicultural Research (Jurnalul Cercetărilor Apicole) cu câteva luni înainte de moartea ei.

Poti citii și descărca articole scrise de Eva Crane de pe websitul https://www.evacranetrust.org

Surse: https://en.wikipedia.org/wiki/Eva_Crane , https://www.evacranetrust.org, https://www.theguardian.com/news/2007/oct/05/guardianobituaries.obituaries, https://www.beeculture.com/catch-the-buzz-eva-crane-the-ultimate-beekeeper/

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si sa lasi un comentariu, spune-ți parerea. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomandare carti:

A Book of Honey

Garden Plants Valuable to Bees


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

1 comentariu

BOBALCA AUREL · 23 decembrie 2020 la 7:07

va salut pe toti apicultorii acestui grup ! sa auzim de BINE cu BUTOAIE PLINE !!!

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!