Reusita introducerii unei regine

Publicat de Mihai pe

Reusita introducerii unei regine

Reusita introducerii unei regine. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

Reusita introducerii unei regine

Introducerea reginelor este riscantă pentru apicultor. Nimic nu este mai trist decât să constați că noua regină a pierit. Introducerea reginei virgine într-un roi la pachet sau a unei botci în vârstă de unsprezece zile necesita în-demanare și ani de practică pentru a dezvolta capacitatea de a știi când sunt albinele pregătite să accepte o nouă regină.


Unele rase de albine acceptă mai ușor schimbarea de regină. Totuși această operațiune rămâne riscantă cu albina neagră din Europa de Vest. Apicultorul trebuie să ia maximum de precauții în momentul introducerii. O rasă care acceptă ușor schimbarea reginei este albina italiană (albina galbenă) .

Reusita introducerii unei regine


Pentru a înțelege fenomenul de acceptare sau respingere a unei regine trebuie să știi că într-un stup totul este coordonat de semnale chimice. Regina emite mai multe tipuri de feromoni, datorita lor regina inhibă dezvoltarea ovarelor albinelor lucrătoare. Prin urmare introducerea unei noi regine înseamnă să convingi populația de albine să accepte o regină cu un ”miros” diferit.


Este mai ușor să determini acceptarea unei regine în perioade de cules. Dacă în natură nu este cules atunci poți ușura acceptarea reginei prin hrăniri cu sirop înainte și după ce ai introdus regina în stup.

Tine cont de acești factori atunci cand introduci o nouă regină

-asigurate că stupul este orfan ( lipsit de regina virgina, lucrătoare ouătoare)
-elimina pe cât posibil albinele bătrâne pentru că aceste se afla la originea respingerii
-lasă albinelor timpul și oportunitatea de a se ”obișnui” cu noua regină. Pune regina într-o cușcă pentru a asigura în acest fel raspindirea feromonilor ei în interiorul familiei.
-micșorează urdinișurile pentru a preveni furtișagul
-introdu matca la asfințit
-asigurate că familia de albine este sănătoasă
-hrănește cu sirop familia de albine înainte de a introduce regina, când introduci regina și după introducerea acesteai în stup.


Reginele virgine pot fi introduse fară sistem de protecție dar situația este total diferită pentru reginele care au petrecut mai mutle zile în cușcă de expediție. Secrețiile feromonice ale acestora sunt aproape inexistente. O cușcă specială le permite să-și dezvolte noua pontă și să fie la adăpost de albinele bătrâne și agresive.

In concluzie atunci când înlocuiești o regină trebuie sa tii cont de toți factorii enumerați mai sus. În plus trebuie să știi că ai nevoie multă practică în acest sens. Reginele sunt scumpe și reprezintă bani pierduți dacă nu sunt acceptate. Cunoștințele și practica despre introducerea sau înlocuirea unei regine sunt cele mai importante.

Lasă un comentariu, spune-ți parerea. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!