Urmărește blogul meu, află cât mai multe despre creșterea albinelor, pionierii din industria apicolă, cum au ajuns în acest domeniu și cum au contribuit aceștia la dezvoltarea apiculturii.

Reusita introducerii unei regine

Introducerea reginelor este riscantă pentru apicultor. Nimic nu este mai trist decât să constați că noua regină a pierit. Introducerea reginei virgine într-un roi la pachet sau a unei botci în vârstă de unsprezece zile necesita în-demanare și ani de practică pentru a dezvolta capacitatea de a știi când sunt albinele pregătite să accepte o nouă regină.

Stimularea matcii pentru ouat


Unele rase de albine acceptă mai ușor schimbarea de regină. Totuși această operațiune rămâne riscantă cu albina neagră din Europa de Vest. Apicultorul trebuie să ia maximum de precauții în momentul introducerii. O rasă care acceptă ușor schimbarea reginei este albina italiană (albina galbenă) .


Pentru a înțelege fenomenul de acceptare sau respingere a unei regine trebuie să știi că într-un stup totul este coordonat de semnale chimice. Regina emite mai multe tipuri de feromoni, datorita lor regina inhibă dezvoltarea ovarelor albinelor lucrătoare. Prin urmare introducerea unei noi regine înseamnă să convingi populația de albine să accepte o regină cu un ”miros” diferit.


Este mai ușor să determini acceptarea unei regine în perioade de cules. Dacă în natură nu este cules atunci poți ușura acceptarea reginei prin hrăniri cu sirop înainte și după ce ai introdus regina în stup.

Tine cont de acești factori atunci cand introduci o nouă regină

-asigurate că stupul este orfan ( lipsit de regina virgina, lucrătoare ouătoare)
-elimina pe cât posibil albinele bătrâne pentru că aceste se afla la originea respingerii
-lasă albinelor timpul și oportunitatea de a se ”obișnui” cu noua regină. Pune regina într-o cușcă pentru a asigura în acest fel raspindirea feromonilor ei în interiorul familiei.
-micșorează urdinișurile pentru a preveni furtișagul
-introdu matca la asfințit
-asigurate că familia de albine este sănătoasă
-hrănește cu sirop familia de albine înainte de a introduce regina, când introduci regina și după introducerea acesteai în stup.


Reginele virgine pot fi introduse fară sistem de protecție dar situația este total diferită pentru reginele care au petrecut mai mutle zile în cușcă de expediție. Secrețiile feromonice ale acestora sunt aproape inexistente. O cușcă specială le permite să-și dezvolte noua pontă și să fie la adăpost de albinele bătrâne și agresive.

In concluzie atunci când înlocuiești o regină trebuie sa tii cont de toți factorii enumerați mai sus. În plus trebuie să știi că ai nevoie multă practică în acest sens. Reginele sunt scumpe și reprezintă bani pierduți dacă nu sunt acceptate. Cunoștințele și practica despre introducerea sau înlocuirea unei regine sunt cele mai importante.

Lasă un comentariu, spune-ți parerea. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

Apiterapia

Eva Crane

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: