Secretul veninului de albine

Publicat de Mihai pe

Secretul veninului de albine

Secretul veninului de albine. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

Secretul veninului de albine. Veninul este un produs de secreție al albinei lucrătoare. Este stocat în punga de venin și eliminat în momentul înțepării. Înțepăturile sunt un refelx de autoapărare al albinelor. O albină dezvolată poate elimina la o înțepătură circa 0,3 mg venin lichid adică 0,1 mg substanță uscată. Cantitatea este determinată de vârstă albinelor, hrană și de sezon. Cea mai mare cantitate de venin se obține de la albinele în vârstă de 15-20 de zile.

Dacă integritatea organului specializat (acul) nu este deteriorată rezerva de venin se reface. Veninul de albine are următoarele proprietăți fizice: este incolor, are gust amar, este dens, cristalizează într-un interval scurt de timp. Veninul de albine este compus din proteine, săruri minerale, enzime, hormoni și uleiuri eterice. Jumătate din veninul brut este format din proteină activă aceasta cuprinde la radul ei trei substanțe: melitina, fosfolipaza și hialuronidaza, plus alte cateva dar acestea sunt cele mai importante.

Secretul veninului de albine. Compoziția veninului de albine

Melitina este principalul compus și cel mai toxic din veninul de albine, constituind 50-60% din întregul venin. Melitina induce doar reacții alergice minore, dar provoacă majoritatea durerii asociate cu înțepăturile care este indusă prin acțiuni directe și indirecte asupra celulelor primare.

Melitina este este capabilă să distrugă fosfolipidele de membrană, care includ eritrocite, ducând la hemoliză. S-a demonstrat că melitina are activitate antimicrobiană în vitro și în vivo, efecte antiinflamatorii în vitro, activitate antivirală în vitro și efecte anticanceroase în vitro și în vivo. În cele din urmă, merită menționat faptul că melitina poate fi sintetizată chimic pentru a obține cantități mari de peptidă.


Fosfolipaza este al doilea compus cel mai abundent (10-12%) și cea mai alergenică și imunogenă proteină din veninul de albine. Singura, este o proteină netoxică , dar atunci când formează un complex cu melitină, numit factor hemolitic al albinei, scindează fosfolipidele membranei celulare . În vitro, are mai multe proprietăți, cum ar fi efectele tripanocide și antibacteriene, protecția neuronală cauzată de proteinele prionice și proprietățile antitumorale.

Hialuronidaza este o enzimă care se găsește în veninul de albine (1-3%), precum și în multe alte veninuri de animale. Hialuronidaza este responsabilă pentru distribuția rapidă a toxinelor, cunoscut și sub numele de „factor de răspândire”, deoarece această enzimă clivează acidul hialuronic din matricea extracelulară , ducând la o venire mai rapidă și sistemică prin perturbarea țesuturilor. În plus, hialuronidaza este considerată un alergen puternic în veninul de albine.

Veninul de albine conține și substanțe minerale precum : calciu, magneziu, mangan, fosfor, sulf și cupru. Cantitatea de venin variază de la o rasă la alta, de la o populație la alta și de la un individ la altul. Cantitatea maximă secretată de o albină este de circa 0,3 mg.

În plus, modificările sezoniere pot avea impact asupra conținutului de venin, deoarece anotimpurile afectează florile și fructele și prin urmare hrănirea albinelor. Producția de melitină se modifică în timpul verii.

Secretul veninului de albine, recoltarea veninului de albine

Veninul de albine se recoltează cu ajutorului unui aparat cu electro-stimulare ce se aplică la urdiniș sau în interiorul stupului, deasupra ramelor. Ca urmare a șocurilor electrice albinele înțeapă o pelicula fină de plutex. Veninul eliberat după înțepătură peliculei se fixează pe o placă de sticlă ce se afla sub peliculă. Datorită proprietăților sale acesta cristalizează rapid. Apicultorul colectează apoi veninul răzuind placa de sticlă cu o racletă specială pentru asta.

Metodele de recoltare pot afecta și compoziția veninului de albine. Veninul de albine poate fi colectat prin extracția veninului glandular sau prin stimulare electrică, cum am precizat mai sus, iar veninurile colectate prin aceste metode prezintă diferențe în profilurile cromatografice. Componentele volatile precum histamina pot dispărea atunci când veninul de albine este colectat prin stimulare electrică.

Colector venin pentru plasare la urdinis. Sursa imagine: googleimages.com

Mai mult, prin analiza proteomică, veninul de albine obținut prin extracția glandei poate avea contaminarea proteinelor din țesutul glandei, astfel încât până la 40% din materialul obținut reprezintă proteine ​​reale din veninul de albine. Cu toate acestea, în general, atunci când este utilizată stimularea electrică, mai mult de 80% din materialul obținut reprezintă proteine ​​de venin.

Colector de venin ce poate fi pus deasupra ramelor. Sursa imagine: googleimages.com

Veninul de albine se folosește în apiterapie pentru tratarea a diferite afecțiuni reumatice și în industria cometica și farmaceutică pentru prepararea unor creme și unguente.

CUMPĂRAREA ȘI DEPOZITAREA VENINULUI DE ALBINE

Cel mai bun mod de a cumpăra venin de albine este în formă cristalizată, deoarece este mai stabil, impuritățile sunt mai ușor de detectat. Atât în cazul cristalelor, cât și al pulberii culoarea ar trebui să fie ușor galbenă.

Venin de albine cristalizat

Veninul lichid trebuie să fie limpede și incolor. Veninul mai închis la culoare este ușor oxidat și se poate pierde o parte din eficacitatea să. Ca la toate celelalte produse unde testarea imediată nu este posibilă sau este foarte scumpă, producătorul ar trebui să fie unul bine cunoscut și în care să poată avea încredere că produce un produs de cea mai bună calitate.

Producătorul, precum și cumpărătorul ar trebui să aibă facilități de depozitare adecvate. Chiar și veninul de albine uscat trebuie păstrat la frigider sau de preferință înghețat și trebuie păstrat întotdeauna la întuneric în sticle sau recipiente din inox.

Toți producătorii și cumpărătorii trebuie să respecte îndeaproape aceste condiții. Veninul de albine uscat poate fi păstrat înghețat câteva luni, dar nu trebuie păstrat la frigider mai mult de câteva săptămâni. Venin lichid și veninul diluat poate fi păstrat pentru perioade similare dacă este în recipiente de sticlă bine închise.

Apiterapia

Este o medicină alternativă care se bazează pe utilizarea produselor albinelor, cel mai important veninul de albine pentru tratamentul multor boli umane. Veninul poate fi introdus în corpul uman prin injecție manuală sau prin înțepături directe de albine. Veninul de albine conține mai multe molecule active, cum ar fi peptidele și enzimele, care au un potențial avantajos în tratarea inflamației și a bolilor sistemului nervos central, cum ar fi boala Parkinson, boala Alzheimer și scleroza laterală amiotrofică.

Administrare venin direct de la albine. Sursa img: googleimages
Secretul veninului de albine
Terapie cu aerosoli. Sursa img: googleimages

Mai mult, veninul de albine a demonstrat beneficii promițătoare împotriva diferitelor tipuri de cancer, precum și a activității antivirale, chiar și împotriva provocatorului virus al imunodeficienței umane (HIV). Multe studii au descris activitățile biologice ale componentelor veninului de albine și au lansat studii preclinice pentru a îmbunătăți utilizarea potențială a apitoxinei și a constituenților săi că generație următoare de medicamente.

Utilizarea produselor apicole, inclusiv a veninului de albine și a mierii, datează de mii de ani, proprietățile lor medicinale au fost citate în cărțile religioase precum Biblia și Coranul.

Apiterapia este o ramură a medicinei alternative care se bazează pe utilizarea produselor apicole din miere, polen, propolis, lăptișor de matcă și în principal venin de albine , cunoscut sub numele de apitoxină. Această strategie a fost utilizată în medicina alternativă timp de 5000 de ani.

Secretul veninului de albine
Apiterapie, odihna desupra stupilor. Sursa img: googleimages
TEHNICĂ

Terapia cu venin de albine este practicată de asistența medicală și apiterapeuții care urmează anumite protocoale. Terapia începe cu determinarea dacă pacientul este alergic la venin prin administrarea unei mici cantități de venin intradermic. Dacă nu se dezvoltă nicio reacție alergică, terapia este continuată cu administrarea uneia sau a două injecții. Terapia se efectuează o dată la două zile, treptat crește și numărul de înțepături de albine sau injecții. Durata tratamentului este determinată de starea pacientului.

În mod tradițional, albinele vii care au fost stimulate să înțepe zona afectată, punctele de declanșare sau punctele de acupunctură au fost utilizate în terapia cu venin de albine. Depinzând de boală care este tratată, veninul de albine poate fi utilizat într-o cremă, unguent sau sub formă de injecție.

Venin de albine in stare lichida. Sursa img: gogleimages

În orice caz, se crede că veninul de albine este cel mai eficient atunci când vine direct de la o albină vie în timpul primăverii târzii până la începutul toamnei. Acest sezon oferă albinei un polen bun sursă, permițând albinei să ofere venin mai puternic. În timp ce veninul de la o albină vie este cea mai puternică sursă de venin, forma injectabilă de venin este cel mai frecvent folosită. Un profesionist calificat din domeniul sănătății injectează de obicei soluție preparată din venin pur de albine intradermic, doar între straturile pielii sau subcutanat, sub piele, pentru a imita efectul de înțepătură de albină.

Efecte adverse ale veninului de albine

Veninul de albine se caracterizează prin inducerea unor reacții alergice în urma înțepăturii. Aceste reacții pot avea loc în piele, calea respiratorie, sistemul cardiovascular și sistemul gastro-intestinal. Ulterior, șocul anafilactic sever ar putea duce la ischemie cerebrală sau miocardică.

În funcție de numărul de înțepături pe care le-a primit victima. Vârsta, greutatea, comorbiditățile și îngrijirea medicală a pacientului pot influența, de asemenea, severitatea unei înțepături. Mai mult, persoanele cu antecedente în familie de alergie la înțepătură albinelor sunt asociate cu o incidență mai mare a reacțiilor severe .

Aceste răspunsuri alergice se datorează prezenței, în venin, a mai multor alergeni proteici, dintre care majoritatea au o activitate enzimatică. Alergenii veninului de albine majori și inductorii specifici ai imunoglobulinei E sunt melitină și hialuronidază. În afară de aceste mecanisme , studiile sugerează că alergenii pot implica și reacții independente, ducând la diferite simptome anafilactice.

De obicei, manifestările clinice ale apariției albinelor pot fi împărțite în reacții inflamatorii locale , manifestări alergice , șoc anafilactic și reacții toxice sistemice. Reacțiile inflamatorii locale se caracterizează prin durere, umflare , mâncărime și prurit la locul înțepăturii. Aceste reacții sunt experimentate de majoritatea indivizilor non-alergici și sunt rezolvate în mod normal în 24 de ore.

Pacienții alergici pot dezvolta urticarie sistemică, prurit, angioedem, vărsături și diaree. În unele cazuri, reacțiile alergice pot evolua către o reacție anafilactică, rezultând bronhoconstricție și șoc anafilactic . Între 25% și 70% dintre pacienții cu alergii la insecte prezintă reacții sistemice atunci când sunt provocate cu venin de albine.

Reacțiile toxice sistemice se caracterizează prin efecte toxice directe ale veninului de albine, independent de mecanismele imune, care sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de reacții dependente de volumul de venin. Reacțiile toxice sistemice sunt întotdeauna considerate severe și sunt cauzate de mai multe înțepături (aproximativ 50 de înțepături simultane).

Pacienții care suferă de reacții toxice sistemice pot prezenta oboseală, amețeli, greață, vărsături și diaree, care pot evolua în leziuni miocardice, hipertensiune arterială, leziuni hepatice, rabdomioliză, hemoliză, comatoză și insuficiență renală acută . Este posibil că decesele să apară atunci când victima a primit aproximativ 500 de înțepături,care sunt considerate necesare pentru a provoca moartea prin toxicitate directă.

Acordarea primului ajutor

În general, există trei scenarii diferite care necesită tratament. 1 puține înțepături pe o persoană nesensibilizată; 2 una sau mai multe înțepături pe o persoană hipersensibilă; și 3. foarte multe înțepături.

Tratamentul câtorva înțepături la o persoană nesensibilizată

Persoanele nesensibilizate prezintă doar o reacție locala la înțepătura de albină. În reacția normală, pielea se manifestă ca o zonă de durere, roșeață și umflare, care are în general <10 cm în diametru și dispare în mod normal în 24 de ore. Asistența medicală nu este necesară în aceste cazuri, deși se recomandă utilizarea corticosteroizilor topici, care produc efecte antiinflamatorii, imunosupresoare și antimitogene.

Tratamentul persoanelor hipersensibile

Dacă o persoană hipersensibilă la veninul albinelor (adică este alergică) este înțepată de cel puțin o albină, este necesară asistență medicală imediată, deoarece poate apărea anafilaxie. Majoritatea deceselor care apar în acest caz se datorează indivizilor alergici care nu ajung la îngrijiri medicale suficient de repede. Prima linie de acțiune preferată împotriva anafilaxiei diferă de la studiu la studiu. Unele studii raportează că prima linie de acțiune să fie îndepărtarea acului cu atenție (evitând să tragă sau să stoarcă punga care conține veninul, ceea ce ar putea duce la injectarea a și mai mult venin).

Secretul veninului de albine
Îndepărtarea acului de albină

Alte studii afirmă că prima linie de acțiune ar trebui să fie administrarea adrenalinei intramusculare (cunoscută și sub numele de epinefrină) și abia apoi îndepărtarea acului. În timp ce aceste studii ar putea să nu fie de acord cu privire la faptul dacă îndepărtarea acului ar trebui să fie prima acțiune urmată de adrenalină sau opusul, sunt de acord că primul medicament care trebuie utilizat este adrenalina intramusculară. Chiar și câteva minute de întârziere în administrarea de adrenalină pot duce la hipoxie sau la moarte.

Într-adevăr, lipsa accesului la adrenalină emergentă joacă un rol critic în mortalitatea și morbiditatea pacienților alergici. Astfel, a existat o conștientizare crescută a necesității de auto-injectoare de adrenalină în locații publice, inclusiv școli, parcuri, aeroporturi și centre comerciale.

Un tratament preventiv disponibil persoanelor alergice este imunoterapia cu venin. Acest tratament constă în inocularea unor cantități mici în creștere de extracte de venin purificate la individul alergic pe o perioadă de timp. Extractele de venin au fost introduse în anii 1970 și, de atunci, acest tratament a devenit din ce în ce mai popular.

Au fost dezvoltate mai multe regimuri diferite de administrare pentru a scurta timpul necesar pentru a ajunge la perioada de întreținere și pentru a minimiza efectele secundare. Potrivit Academiei Europene de Alergie și Imunologie Clinică, poate fi efectuat folosind diferite produse veninoase (purificate și nepurificate, apoase sau depozitare) și diferite protocoale de tratament, administrat pe căile subcutanate sau sublinguale.

Decizia de a începe acest tip de tratament depinde de un diagnostic precis, o evaluare a riscului persoanei de a avea o altă reacție alergică, gradul în care alergia le afectează calitatea vieții, vârsta persoanei și condițiile medicale comorbide, precum și dacă suferă de tulburări concomitente ale mastocitelor.

Mai mult, preparatul pentru alergeni și doza administrată trebuie luate în considerare pentru a evita efectele adverse, precum și pentru a asigura succesul terapeutic. În orice caz, acesta trebuie efectuat sub supraveghere medicală din cauza riscului unei reacții alergice. Un studiu a constatat că aproape una din 10 persoane tratate a avut o reacție alergică la tratament .

Cu toate acestea, evenimentele adverse sunt în mod normal ușoare și, deși se recomandă reducerea dozei de alergen în cazul reacțiilor adverse sistemice, pacienții nu trebuie să întrerupă terapia, deoarece tratamentul este eficient în reducerea riscului unei reacții sistemice ulterioare la o intepatura de albină 77-84% dintre pacienții tratați.

Tratamentul persoanelor care au mai mult de 50 de înțepături

Tratamentul inițial urmează același curs ca și pentru un caz de hipersensibilitate. Reacțiile toxice alergice și sistemice sunt dificil de diferențiat, în special în primele minute, iar șocul anafilactic este cel mai imediat pericol pentru pacient. Cu toate acestea, odată ce sa stabilit că un eveniment hipersensibil nu are loc , se inițiază un tratament specific pentru aceste peroane. Tratamentul ideal împotriva efectelor toxice severe ale veninului de albine ar fi probabil antiveninul.

Cu toate acestea, nu există antivenin specific pentru asta, deși se fac eforturi majore. Pacienții care au mai mult de 50 de înțepături trebuie monitorizați, deoarece toxinele veninoase circulante pot persista în corpul lor ore sau zile și pot avea potențialul de a provoca reacții întârziate. Inițial, victima înțepată poate fi stabilă. Cu câteva ore mai târziu, condițiile victimei se pot deteriora. In astfel de situatii pacientul trebuie transportat cat mai repede la cel mai apropriat spital pentru ingrijiri medicale.

Aplicații în medicină ale veninului de albine și compușilor săi majori

Aplicații ale veninului de albine și melitinei în tratarea cancerului

Utilizarea apitoxinei, în special a principalului său compus melitina, ca strategie nouă de tratare a cancerului a câștigat o importanță largă recent . De fapt, melitina este cunoscută ca fiind o peptidă citolitică nespecifică care poate ataca celula, ducând astfel la o toxicitate semnificativă atunci când este injectată intravenos. Cu toate acestea, au fost exploatate multe abordări de optimizare, inclusiv utilizarea livrării de melitină pe bază de nanoparticule.

În mod remarcabil, veninul de albine brut, precum și melitina au prezentat activități antitumorale împotriva diferitelor tipuri de celule canceroase, inclusiv sân, ficat, leucemie, plămâni, melanom și celule de cancer de prostată.

În ciuda datelor convingătoare cu privire la utilizarea potențială a veninului de albine, mai precis a melitinei, împotriva unei varietăți de tipuri de cancer, aplicabilitatea sa la oameni rămâne foarte dificilă din cauza citotoxicității sale nespecifice. Metodele actuale de optimizare se concentrează pe livrarea de melittină pe bază de nanoparticule, pentru a evita astfel de probleme. Datorită nanotehnologiei, a fost posibil să se dezvolte și să se testeze în mod eficient conjugatele melittinei împotriva unei game largi de tipuri de cancer uman în modele preclinice .

Alte aplicatii ale veninului de albine si compusilor sai majori in medicina sunt urmatoarele:

-Tratamentul bolilor neurodegenerative (Boala Parkinson, Boala Alzheimer si Scleroza laterala amiotrofica)

-Potențial antiinflamator

-Proprietăți antivirale și antibacteriene

Este bine cunoscut faptul că veninul albinelor și cele două componente majore ale sale prezintă activități antimicrobiene și, prin urmare, pot fi utilizate ca agenți antibacterieni complementari. Acești compuși își exercită efectele împotriva bacteriilor prin inducerea porilor prin membranele lor ducând la scindarea lor și apoi la liză .

Cu toate acestea, efectul antiviral al veninului nu a fost menționat prea mult în literatură. Un studiu recent a investigat potențialul antiviral și a descoperit rezultate interesante atât in vivo, cât și in vitro. Acest studiu a arătat că veninul și melitina au efecte antivirale semnificative împotriva numeroaselor virusuri învelite (virusul stomatitei veziculare, virusul gripei A, virusul herpes simplex etc.) și virusurile neînvelite (enterovirus-71 și virusul coxsackie) in vitro.

Studiul a arătat, de asemenea, că melitina a protejat șoarecii care au fost expuși la doze letale de virus gripal A H1N1. Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis au raportat posibila aplicare a nanoparticulelor încărcate cu melitină în distrugerea virusului imunodeficienței umane, lăsând nevătămate celulele neinfectate.

În această abordare, autorii sugerează o strategie preventivă în care aceste nanoparticule sunt utilizate în dezvoltarea unui gel vaginal care inhibă răspândirea HIV. Principiul său teoretic este după cum urmează: moleculele de melitină prezente pe nanoparticule se fuzionează cu învelișul viral formând complexe de atac asemănătoare porilor, rupând astfel învelișul viral .

Concluzie

Utilizarea produselor apicole pentru tratarea a diverse boli și simpotme este descrisă în multe texte și lucrări religioase, acestea au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri, apiterapia fii o forma de medicină alternativă. Se preconizează că începând din 2020 până în 2025 pe piața extracției veninului de albine va fi o creștere rapidă datorită folosirii veninului și principalilor sai compuși în medicina practicată în vest, produsele medicale, pentru tratarea bolilor care nu răspund bine la practicile acestui timp de medicină.

Pentru a produce 1g de venin sunt necesare aproximativ 10.000 de albine, înțepături, drept urmare veninul de albine este de șapte ori mai scump decât argintul. Companiile care se ocupă cu extracția veninului de albine sunt cele mai lucrative și din ce în ce mai mulți oameni se alătură acestui sector.

Venin cristaliztat. Sursa img: googleimages
Secretul veninului de albine

Progeresele tehnologice permit acum apicultorilor să colecteze mult mai repede veninul. În Europa veninul de albine este folosit de ani buni pentru tratarea bolilor reumatice. În același timp pe această piață intra și particulari, persoane fizice autorizate pentru că este o piață profitabile și reprezintă o sursă de venit pentru colectorii de venin.

Europa este regiunea ce domină această piață. Albinele vii și veninul colectat sunt folosite pentru tratamentele medicale în Europa. Regiuni precum Australia, Noua Zeelanda, Japonia și câteva tari estice au o multitudine de întrebuințări pentru veninului de albine.

Lasă un comentariu, spune-ți parerea. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Sursa/Referinte: Manualul apicultorului, Asociatia crescatorilor de albine din Romania, București, 2000 ; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6743376/  ; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6720840/ ; https://www.researchgate.net/publication/258650193_Studies_on_Bee_Venom_and_Its_Medical_Uses
https://www.transparencymarketresearch.com/bee-venom-extract-market.html

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

2 comentarii

Sorin Badoiu · 22 aprilie 2021 la 19:04

Sunt incepator, doar ce mu-am luat un stup. Imi place dar nu am cunostinte despre albine. Citesc ca sunt curios de organizarea si viata albinelor. Sunt niste fiinte spectaculoase.

    Mihai · 3 mai 2021 la 14:49

    Super ! Pe websitul meu gasesti informatii valoroase despre cresterea albinelor. Daca ai intrebari nu ezita sa-mi trimiti un mesaj pe chat sau pe pagina de facebook.

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!