Personalitati marcante. Charles Dadant

Publicat de Mihai pe

Personalitati marcante. Charles Dadant

Personalitati marcante, Charles Dadant. Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.  

De astăzi voi începe seria de articole intitulată personalități marcante. Mi-am propus să scriu despre oamenii care au contribuit la dezvoltarea apiculturii. Urmăriți cu interes blogul meu pentru a citi articole, oricine se poate abona și poate primi un e-mail de ficare dată când public un articol.

Charles Dadant este unul din părinții fondatori ai apiculturi moderne, acesta a inventat stupul care astăzi îi poarta și numele. Aș dori să intru mai mult în detali și să expun câteva informați despre Dadant și cu a început să pună bazele unei afaceri de succces care există și în ziua de astăzi în familia Dadant și este condusă de cea de-a șaptea genereatie.

Personalitati marcante. Charles Dadant
Charles Dadant

Charles Dadant s-a născut în anul 1817 în Franța. Acesta provenea dintr-un sat situat în estul Frantei, denumit Vaux-Sous-Aubigny. În prezent este o comună ce numără aprox 700 de locuitori. Este cel de-al doilea născut dintr-o familie cu șapte copii. Acesta a devenit interesat de albine la vârsta de 12 ani când a ajutat un preot, vecin cu el, să extragă fagurii cu miere din stupii săi, primitivi pe atunci denumiți skep. Datorită posibilităților reduse de deschidere a unei afaceri în Franța la vârsta de 46 ani acesta a emigrat în America, la invitația unui vechi prieten pentru a crește albine, cultiva viță de vie și să producă cunoscutul vin Champagne.

Personalitati marcante. Charles Dadant. Emigrarea in America

În anul 1863 a emigrat din Franța în America și s-a stabilit în orașul Hamilton din județul Illinois. Creșterea strugurilor în această regiune s-a dovedit a nu fi productiva așa că a abandonat acest business în favoarea creșterii albinelor. După terminarea războiului civil în America, Charles avea nouă familii de albine, acesta călătorea împreună cu fiul sau C.P. Dadant de-a lungul fluviului Mississippi pentru a vinde miere și ceară în orașele învecinate. Odată cu îmbogățirea cunostinteleor despre albine a crescut și interesul acestuia pentru a produce lumânări din ceara de albine.

Charles Dadant a fost cândva cel mai mare producător de miere din America și primul apicultor care a importat regine din Italia la scară mare, datorita faptului că rasa de albine din America nu era la fel de productivă cu erau albinele din rasa ligustica. Între timp acesta a început să facă mai multe experimete cu stupii pentru a determina care este cel mai bun sistem de a cereste albinele și produce mai multă miere.

Dadant a publicat mai multe articole în reviste precum American and European beekeeping journals. A refuzat postul de editor pentru American Bee Journal datorită faptului că nu știa foarte bine limba engleză. Charles era un visător, un om cu idei, determinat să reușească. Acesta a devenit cunosct mai mult în afară decât în SUA, țara în care a emigrat.

Camille Pierre Dadant

După stabilirea în America Dadant s-a implicat în apicultură și a început cu două familii de albine. Acesta a avut un fiu Camille Pierre Dadant care a dus mai departe afacerea tatălui său. Spre deosebire de tatăl său acesta a avut ocazia de a învață să citească la vârsta de patru ani. Camille Pierre Dadant a construit afacerea în jurul cunoștințelor tatălui său despre apicultură și a devenit un conducător apicol demn de urmat.

Personalitati marcante. Charles Dadant
Camille Pierre Dadant

În anul 1871 tatăl său a suferit un atac de astm și C.P a trebuit să preia ștafeta și să se ocupe de cele 70 de familii de albine pe care aceștia le dețineau și de vânzarea produselor obținute din această activitate, la momentul respectiv acesta avea 18 ani. A fost inițiat în apicultură la vârstă de 14 ani dar acesta nu devenise încă un apicultor activ încât să se ocupe de prisacă. Încă de mic copil a învățat să nu cheltuieasca banii pe bomboane sau alte frivolități. Camille Pierre era convins și avea o zicală ce a rămas ca un motto în familia Dadant, acesta spunea că ”se plătește bine să furnizezi produse bune” .

Stupul Dadant

Vreau să revin la Charles Dadant, mai exact la experimentele sale cu metode vechi de creștere a albinelor. Acesta a citit într-o revistă despre succesul lui Moses Quinby din statul New York. A cumpărat cartea scrisă de acesta (Misterele apiculturi) și mai tărziu a cumpărat cartea scrisă de Langstroth, pe care a revizuit-o 20 de ani mai traziu la cererea autorului.

În scurt timp acesta a devenit convins că sistemul propus de Langstroth, stupul patentat de acesta, era înaintea a tot. Acesta a devenit convins că principiul stupului cu rame mobile este cheia unei apiculturi de succes datorită controlului pe care apicultorul îl are asupra albinelor și fagurilor din stup.

Diferențele între stupul creat de Langstroth și cel de Quinby constau în mărimea acestora și a ramelor. Quinby a adoptat conceptul dezvoltat de Langstroth a stupului cu rame mobile la un stup cu o capacitate mai mare. Invenția, conceptul creat de Langstroth constă în stupi cu rame ce oferă spatiu albinelor la margini, deasupra și jos între ramă și corpul stupului, permițând apicultorului să deschidă stupul de deasupra.

În tot acest timp Dadant senior a desfășurat o serie de experimente cu stupii. Așadar acesta a încercat nu doar stupul propus de Langstroth și Quinby ci și alte sisteme, în anul 1868 a avut câțiva stupi cu rame pătrate de dimensiuni 12X13 de care a fost mulțumit, astfel încât să-i recomande în cartea intitulată ”Mic curs de apicultură” scrisă în limba franceză pentru beneficiul tari native.

Timp de 30 de ani acesta a testat ramele pătrate împreună cu rame din stupii Quinby și Langstroth și în cele în urmă a adoptat rame de mărimea celor din stupii Quinby dar cu 10 rame în loc de 8 cât recomanda Quinby. A ales acest tip de rame pentru că sunt mai mari decât ramale din stupul Langstroth și oferă posibilitatea stocării mai multor rezerve pentru ghemul de iernare.

Personalitati marcante. Charles Dadant
Stupul Dadant
Sursa imagine: cartea The Dadant System of Beekeeping

Pe baza acestui sistem a fost dezvoltat stupul Dadant. Stup pe 10 rame cu o singură cameră pentru puiet și magazine pentru miere cu rame de 1/2. În cartea intitulată Sistemul de apicultură Dadant scrisă ce C.P. Dadant sunt detaliate mai pe larg particularitățile stupului Dadant. Tot în acestă carte autorul prezintă stupul Dadant modificat sau Dadant-Blatt cum este numit în Europa.

Dadant-Blatt
Sursa imagine : cartea The Dadant System of Beekeeping

În anul 1875 C.P se căsătorește cu Marie Marinelli. Împreună cu soția sa produce faguri artificiali pentru folosul propriu și mai tărziu pentru vânzare. Pe măsură ce afacerea crește, aceștia investesc în îmbunătățirea metodelor de fabricare și cu bani obținuți ajută la finanțarea invenției lui C.P. Dadant și anume mașina de faguri artificiali, folosită și în ziua de astăzi.

În anul 1904 Camille Pierre Dadant se pensionează și construiește o casă în orașul Hamilton cu vedere spre fluviul Mississippi. La pensionare acesta a devenit un lider comunitar și a ajutat la înființarea băncilor, bibliotecii, a susținut și discutat despre construirea barajului/podului dintre dintre Hamilton și Keokuk.

Camille Dadant trece în neființă în anul 1938. Acesta a avut șapte copii dintre care 3 au fost băieți, aceștia au preluat afacerea și au dezvoltat-o. În ziua de astăzi Dadant este cel mai mare producător de unelte și utilaje apicole. Afacerea este condusă de a șasea și a șaptea generație, tot în famila Dadant.

Sper să-ți fie de folos acest articol și să te inspire să-ți urmezi chemarea. Avem nevoie de oameni de succes și să aspiram a ajunge la fel ca aceștia.

Pentru a scrie acest articol am consultat cartea The Dadant System of
Beekeeping



Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!