Cum sa asiguri bune conditii de mediu albinelor prin lucrarile de toamna.    Acest articol conține linkuri de afiliere.Pentru mai multe informații click aici Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi. 

   Cum sa asiguri bune conditii de mediu albinelor prin lucrarile de toamna. Este un topic pe care multi apicultori începători îl dezbat acum. Luna august anunţă sfârşitul culesurilor de vară. În coloniile de albine se produc treptat modificări caracteristice sfârşitului de sezon.

    Albinele culegătoare care au muncit din greu la culesurile principale din vară mor şi populaţiile stupilor se micşorează de la o zi la alta. Mătcile sunt hrănite din ce în ce mai puţin şi îşi reduc ritmul ouatului. Trântorii sunt izgoniţi din stup şi familia de albine creşte mai puţin puiet.  

Cum sa asiguri bune conditii de mediu  albinelor prin lucrarile de toamna in stupina
   Dacă se oferă condiţii pentru un cules de întreţinere albinele îşi vor reîncepe activitatea. Culesurile de întreţinere stimulează coloniile de albine şi odată ce îşi reiau activitatea, matca este hrănită mai bine, depune mai multe ouă şi familia de albine completează proviziile de miere şi polen. 

      La noi principalele regiuni care oferă culesuri de întreţinere sunt zonele de fâneţe din lunca şi Delta Dunării. Aici stupinele se mai pot dezvolta în celelalte regiuni stagnează după culesurile din vară. În asemenea condiții în toamnă o mare pare din colonie este formată din albine crescute la sfârşitul verii.  Dacă familiile de albine iernează astfel mare parte din aceste albine nu vor supravieţui până la sfârşitul iernii şi foarte multe vor pieri la începutul primăverii. 


Cum sa asiguri bune conditii de mediu  albinelor prin lucrarile de toamna in stupina
   Lucrările de toamnă în stupină trebuie să aibă în vedere iernarea coloniilor de albine fără pierderi prea mari şi dezvoltarea timpurie a tuturor familiilor de albine în primăvară. 

      Lucrările de toamnă în stupină trebuie să asigure următoarele condiţii:

-familii puternice care sa  acopere cel puţin opt faguri, cu mătci tinere, prolifice şi cu un număr mare de albine tinere crescute în toamnă

-în stup trebuie să fie provizii suficiente de miere şi păstură pentru iernat de o calitate foarte buna 

-stupii în care iernează coloniile de albine trebuie să fie noi, bine încheiaţi pentru a proteja colonia împotriva firigului

-în stupi trebuie să se asigure o bună aerisire pentru a evita condensul

-asigurarea liniştii în stupină şi protejarea stupine împotriva dăunătorilor

-dacă stupii sunt afară în aer liber apicultorul trebuie să ofere protecţie contra vânturilor reci, la iernarea în adăpost apicultorul trebuie să asigurea aerisirea permanentă a acestuia şi o tempereatura constantă de 0°-2°C , în adăpost trebuie să fie întuneric şi umiditatea aerului să nu fie prea mare. 

Apicultura ajută la crearea unor mijloace de trai sustenabileCum sa asiguri bune conditii de mediu  albinelor prin lucrarile de toamna in stupina

    În luna septembrie zile sunt mai scurte şi durata de zbor a albinelor se reduce. În acesta perioadă albinele acumulează în corp cantităţi importante de glucide, proteine şi lipide pentru formarea ”corpului gras” acesta se întinde ca o căptuşeala sub învelişul chitinos dorsal. ”Corpul gras” oferă albinelor substanţele necesare pentru funcţionarea muşchilor şi proteinele necesare larvelor şi mătcii atunci când nu sunt flori şi albinele nu au surse de polen. 

     Lucrările de toamnă în stupină pe care trebuie să le facă apicultorul  în septembrie sunt următoarele: 

-strâmtorarea şi organizarea cuiburilor pentru iernare

-verificarea calităţii mierii din fagurii şi identificarea mierii de mană

-până la data de 15 septembrie trebuie să se încheie acţiunea de completare a rezervelor de hrană necesare iernării

-continuarea tratamentelor pentru combaterea varoozei

-unificarea coloniilor şi a roiurilor care nu s-au dezvoltat  corespunzător şi ocupă doar 3 fagurii acoperiți bine de albine 

-fagurii vechi, neuniformi se scot din stup pentru a fi topiţi

-se iau măsuri împotriva furtişagului în stupină

-mătcile bătrâne sau necorespuzatoare sunt înlocuite cu mătci tinere şi împerecheate

-capacele şi corpurile stupilor în care iernează familiile de albine sunt reparate

    Şi  am ajuns la final. În mare acestea sunt lucrările de toamnă din stupină pe care toţi apicultorii le execută în această perioadă a anului. Sper că aceste informaţii va vor fi de folos. Lasă un comentariu şi spune-mi ce crezi, ce dificultăţi ai întâmpinat la începutul acestei luni. 

   Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: