Ce este ”boala neagra”, a nu se confunda cu virusul paraliziei acute. După cum ştim albinele sunt predispuse la diferite boli şi paraziţi care atacă puietul şi albinele adulte.  Boala neagră este una dintre ele şi poate apărea în timpul culesului, în special la culesul de mană de la pădurile de conifere.

     Acesta oferă albinelor un aspect negru la exterior, albinele sunt lipsite de perisorii ce le oferă culoarea distinctă.  În funcţie de cât de avansată este  putem identifica în stup albine cu o pilozitatea neregulată pe spate şi pe torace. Căderea perișorilor apare mai ales în timpul culesului de la pădure. Abdomenul este umflat şi mortalitatea albinelor este mare şi în stup şi în faţa acestuia la urdiniş. 


        Cauze

    Boala neagră poate avea mai multe cauze. Există şi o formă necontagioasa care poate avea cauze ereditare sau legate de culesul la pădure . Când albinele eclozionaza fără perişori atunci cauza este ereditară şi pot fi atacaţi şi trântorii şi mătcile. Cel mai fercvent boala neagră apare la culesul de brad şi molid.  La culesul de pădure afectează doar albinele culegătoare, acestea sunt respinse de albinele de pază şi apar lupte la urdiniş.

      Datorită acestei boli albinele au o durată de viaţă mai scurtă. Cauzele bolii sunt multiple şi au legătură şi cu compoziţia manei, cantitatea mare de minerale şi zaharuri au un efect negativ asupra albinelor. Sunt și  diverse bacterii care au fost găsite la analiza albinelor și asta explică o mortalitate sporită în timpul culesuli la pădurile de conifere care nu este legată întotdeauna de pierderea perisorilor. 

     Sensibilitatea coloniilor este diferită şi nu toate coloniile sunt afectate în aceeaşi măsură. Slăbirea generală a coloniilor are efect asupra evoluţiei bolii. Au fost observate şi forme contagioase ale acestei bolii. Însă în toate cazurile aceste simptome dispar când familiile de albine sunt mutate de la culesul de pădure.       Răspândirea

       Sub formă ereditară şi în legătură cu  mierea de mană boală neagră nu este contagioasă.  Pierderea albinelor la forma ereditară şi a culegătoarelor la culesul de pădure are o influenţa negativă. 


      Recunoaşterea

    Pentru a deosebi forma contagioasă de cea necontagioasa sunt necesare analize de laborator. Boala neagră infestează toate familiile de albine dintr-o prisacă. Forma ereditară afectează doar unule colonii. 


      Eradicarea bolii

    Boala neagră ereditară poate fi eliminată prin schimbarea mătcii. Forma contagioasă poate fi eradicată prin simpla mutare a stupilor din locul de cules. Singura modalitate de a prevenii este selecţia albinelor, albine cu o rezistentă mai mare la boli.

      Sper să te ajute informațiile din acest articol. Lasă un comentariu si spune-mi ce crezi. Iți voi răspunde cât de repede pot.

     Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:  

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: