Cum se realizeaza extractia mierii pe parcursul sezonului apicol

Publicat de Mihai pe

  Extractia mierii.  Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi

 

Extractia mierii, reprezinta activitatea ce aduce cea mai mare satisfactie apicultorilor. Roadele munci lor, munci albinelor,  se reflecta în productia de miere. Si vine o vreme când trebuie să extragi și mergi la câmp, se aude doar zumzetul albinelor în pavilion și sunetul scos de centrifugra. Un râu de miere începe să curgă. Te apuci să extragi și broboane de sudoare rece îți apar pe frunte,  ești fericit și te bucuri precum un copil când primește pentru prima dată o jucărie. 

 extractia mierii

       Vreau să prezint această activitate publicului, oamenilor în general interesați de apicultură. Este o experiență unică și de fiecare dată diferită. Extracția mierii are loc înainte de încetarea totală a culesului. În funcție de plantele melifere la care au fost transportati stupii extractia se face la rapita, salcâm, tei, floarea-soarelui, coriandru, muștar etc. Fagurii cu miere se scot din stup doar atunci când mierea este maturată.

        Albinele procesează nectarul cules și după ce îl pun în faguri acesta conține multă apă. Prin ventilație albinele evaporă apa din miere. După ce excesul de apă a fost evaporat mierea este  capacita cu ceară. Un criteriu practic după care apicultorii se orientează atunci când verifică stupul pentru a extrage este prezența coroanei de miere căpăcita în treimea superioară a ramei. Pe parcursul culesurilor principale, de lungă durată, se efectuează extracții repetate.

         Extracția mierii se face în cabana stupinei, a pavilionului, sau în alte spații închise pentru a evita declanșarea furtișagului. Scoaterea ramelor cu miere trebuie să se facă rapid să nu fie ținut deschis mult timp  stupul. Îndepărtarea albinelor de pe rame se face prin scuturarea energică a ramelor în stup, dacă mai rămân albine pe ramă se folosește o perie pentru a le înlătura.

      În funcție de stupul utilizat ramele pot fi scuturate sau dacă se utilizează un stup Dadand, Langhstroh  cum mai multe magazine sub acestea se  pun izgonitori pentru albine. Albinele de sus trebuie să coboare jos pentru a intra în contact cu  matca. Izgonitorile dau voie albinelor să coboare de sus dar nu le  permit să mai urce sus in caturi.   

        Este recomandat ca înainte de a începe extracția mierii, fagurii să fie grupați după culoare pentru a obține diferite sorturi de miere. Dacă fagurii sunt noi mierea va avea o culoare dechisa dacă sunt mai vechi va avea  culoare închisă.

        Asta pentru că în fagurii mai vechi au crescut mai multe generatii de albine și asta a dus la înnegrirea lor și pentru că mierea este depozitată tot în acesti fagurii culoarea acesteai este infulențată de acest aspect.  După ce au fost grupati se  poate trece la descăpăcire  urmată apoi de extracția mierii.

       Pentru a descăpăcii fagurii se utilizează cuțitul de descăpăcit. Unii faguri vor avea o suprafața neuniform căpăcită și pentru aceștia se folosește furculița de descăpăcit. Pentru a fii descăpăciți fagurii se pun în poziție verticală pe un banc sau o tavă de descăpăcit.

       Bancul facilitează o descăpăcire mai rapidă a fagurilor și poate fi colectată cu ușurință mierea și ceara din descăpăceala. În timpul descăpăcirii cuțitul se ține în poziție orizontală cu fața interioară a lamei în unghi de aproximativ 350° față de suprafața fagurelui. Descăpăcirea se realizează prin mișcări scurte și rapide ale cuțitului de sus în jos.

extractia mierii  extractia mierii

        În cazul stupinelor de tip industrial ce au nevoie de  descăpăcirea unui număr mare de rame, într-un interval de timp scurt sunt folosite descăpăcitoare mecanice. După ce au fost descăpăciti, fagurii sunt introduși în exractor, prin centrifugare mierea este extrasă. Când sunt extrași apicultorul trebuie să fie atent la turația extractorului,  dacă este prea mare fagurii se pot rupe, mai ales dacă sunt plini cu miere.

       Astfel turația extractorului se mărește treptat până când se aude sunetul caracteristic rezultat din proiectarea mierii pe pereții extratorului. E ca și cum ar începe ploaia numai că în cazul de față “plouă” cu miere . După ce mierea a fost extrasă de pe o parte, fagurii se întorc pentru a extrage mierea de pe partea cealaltă, asta în cazul  extractoarelor tangențiale. Actiunea  se repetă de trei ori pentru a realiza o extracție totală a mierii.

       Dacă se folosesc extractoare radiale întoarcerea ramelor nu mai este necesară, mierea va fii extrasă simultan de pe ambele fețe ale fagurelui. În timpul extracției se asigură strecurarea mierii cu ajutorul sitelor duble pentru a separa mierea de impurități cum ar fi: ceară, albine, larve uneori. După limpezirea în vasele de stocare  impuritățile de la suprafața mierii  se pot îndepărta cu ajutorul unei linguri. 

         Fagurii din care mierea a fost extrasă se introduc  cât de repede posibil în familile de la care provin pentru a fi curățați de albine. Culesurile următoare vor fi folosite pentru a asigura rezerve de miere necesare famililor de albine pentru iernare

       După extractia mierii toate utilajele folosite se spală cu apă fierbinte după care se limpezesc și se usucă prin expunere la soare.

 

 

       Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 


   Sper să te ajute informațiile din acest articol. Acum ai in minte viziunea desfășurări acestei activităti. Lasă un comentariu mai jos si eu îți voi răspunde cât de repede pot. 

 


 

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!