Cum sa controlezi si sa previi roirea familiilor de albine

Publicat de Mihai pe

Cum sa controlezi si sa previi roirea familiilor de albine

  Cum sa controlezi si sa previi roirea familiilor de albine. Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi

 

Cum sa controlezi si sa previi roirea familiilor de albine. Este un topic discutat intens acum. Primăvara este o perioadă în care apicultorii pot avea  surprize din partea albinelor. Fenomenul de roire are loc atunci când ecloziunile depășesc rata mortalității lucrătoarelor, populația crește și spațiul din stup se micșorează. Un stup poate găzdui un anumit număr de indivizi, odată ce este depășită capacitatea, familia se divide. Fenomenul de roire apare către sfârșitul primăverii, perioada în care există multă hrană.

  Un roi este, grupul de albine lucrătoare însoțite de o matcă bătrână. În timpul roiri se produce o stagnare a acitivatilor din familia de bază, a dezvoltării familiei și acumulării rezervelor de hrană. Activitatea de cules scade odată ce albinele încep să clădească botci. Culegătoarelor le poate lua minute bune până când găsesc albine cărora să le predea proviziile.

  Dacă culesul scade atunci nici matca nu mai este hrănită corespunzător ceea ce reduce producția de feromon inhibitor în gladele mandibulare al mătci și lucrătoarele încep să clădească botci, albinele nu mai primesc hrană de la culegătoare și astfel apare instinctul de căutare de locuri pentru a roii, la albinele culegătoare.

   Fenomenul de roire începe prin mișcări și zumzete particulare –dansuri de desprindere– ale lucrătoarelor. Prin contactul cu o dansatoare se transmite instinctul de roire și celorlate lucrătoare astfel încât la un moment dat o bună parte din populația familiei părăsește stupul ca roi, împreună cu mataca bătrână. Fenomenul de roire are loc după eclozionarea primelor mătci. După ce roiul părăsește familia mama acesta este ”ghidat” de cercetașe pentru a găsi un prim loc de aterizare.

     După ce au găsit un loc de aterizare, cercetașele continuă să caute în zona adăposturi. Acestea comunică cu celelalte albine prin dansuri asemănătoare celor de roire și unele asemănătoare celor care  indică surse de cules, daca conditiile ar fi diferite. Cercetașele care au un dans mai îndelungat sunt cele care indică un loc bun pentru stabilirea roiului. Aceste albine marchează locul respectiv pentru a atrage roiul.

 

   Sunt familii de albine care nu roiesc, fenomen numit anecbalie. Acestea se mențin prin creșterea și înlocuirea naturală, periodică a mătcilor. Îmulțirea familiilor de albine se poate face și artificial prin intervenția apicultorului. Tendința e roire poate ajunge să fie perpetuată în stupină dacă apicultorul prinde și păstrază toți roii naturali. Primul roi poate fi urmat de un roi secundar, terțar, toți din aceeași familie, în unele cazuri fenomenul de roire poate duce la desfințarea familiei mamă.

 

     În familia mamă, din una din botcile clădite eclozioneaza o matcă. După 2-6 zile aceasta iese la zborul de împerechere -către locurile de adunare a trântorilor aflate la 6-15m înălțime de sol. Matca repetă de mai multe ori zborul de împerechere. Când se întoarce în stup această încă mai poartă ”semnul de împerechere” (partea anterioară a organelor genitale masculine). Semnul de împerechere și începutul pontei sunt folosite de crescătorii de mătci ca indicii ale împerecherii. Datorită acestor indicii, apicultorul își poate da seama dacă o matcă tânăra a reușit să se împerecheze.

      Apicultorul poate pătrunde taina înmulțirii naturale a albinelor prin urmărirea unui roi natural, a comportamentului său, prinzându-l și instaladu-l într-un stup. Aceștia pot fi primi pași în a stăpânii tehnica înmulțirii artificiale.

Cum sa controlezi si sa previi roirea familiilor de albine

    Aș dori să continui și mai departe prin a enumera câteva aspecte referitoare la roirea albinelor :

  • În funcție de locația în care s-a stabilit un roi poate intra în modul defensiv, dacă este provocat. Se pierde jumătate din puterea familiei de albine. Asta înseamnă că refacerea rezervelor de nectar se realizează  mai greu. Un stup care a roit nu va mai produce aceeași cantitate de miere.

 

  •  Roii  își pot alege locuri ciudate pentru a se stabili, sus într-un copac, în locuri publice, în acoperișurile caselor și pe pereții acestora.

 

  • Cum am spus și mai sus din familia mamă pot rezulta mai mulți roii, primul va fi mai mare ceilalți ceva mai mici. Unii roi poate conține și mătci virgine care au eclozionat și au plecat din stup odată cu acesta.

 

  • Roirea poate pune în pericol familia ce a rămas în stup pentru că rămâne foarte puțină albină si până când se v-a  imperechea matca tânără va dura ceva timp. Chiar daca se împerechează exista posibilitatea de a nu se mai întoarce in stup.

 

     Apicultorul trebuie să se  asigure că  forța și sănătatea famillior de albine este menținută. O parte importată în fenomenul de roire îl are și genetica. Unele rase de albine sunt înclinate mai mult spre a roii față de  altele care nu roiesc mult.

    Rasa de albine afircanizata Apis scutellata este o specie complet diferită față de rasele de albine europene. Albina africană este un hibrid ce a luat naștere prin combinarea rasei italiene cu cea africană. Roieste mult și este foarte agresivă.

 

Cum sa controlezi si sa previi roirea familiilor de albine. Cum poate intervenii apicultorul

 

    În primul rând este foarte important să facem diferența între controlul roirii, prevenirea roirii și managementul de  roire. Controlarea roirii se referă la pașii pe care îi facem pentru a reduce riscul de roire.

   Prevenirea roirii include acțiunile pe care le luăm atunci când familia a intrat în frigurle roitului și încercam să oprim roirea.

   Managemetul roirii reprezintă acțiunile pe care noi le luăm după roire.

Cum sa controlezi si sa previi roirea familiilor de albine. Controlul roirii

 

   De obicei familiile de albine cu mătci bătrâne sunt mult mai predispuse la roire față de familiile cu mătci tinere. Așadar  matca bătrână și suprapopularea stupului poate prezenta un factor ce duce la apariția roirii. De aceea trebuie să asigurăm din timp o matcă tânără în stup, astfel în primăvară nu vor exista probleme și prevenim roirea familie de albine.

    Asigurarea în stup a spațiului necesar pentru puiet și rezevele de miere. Înlocuirea ramelor vechi reduce riscul apariției bolilor și ține albinele ocupate în primăvară. Ramele mai vechi de 4-5 ani necesită să fie înlocuite. Dacă toate ramele din stup sunt ocupate cu puiet atunci se pot scoate ramele cu miere din laterale, astfel putem crea și mai mult spațiu pentru ouat.

Prevenirea roirii

 

     Chiar dacă matca este bună și în stup există spațiu suficient albinele tot vor face botci (celule pentru matc?), unele mai mici altele mai mari de obicei pe marginea ramelor cu puiet.  Clădesc aceste celule pentru orice eventualitate, când aceste celule sunt ouate atunci știm sigur că famila de albine a intrat în frigurile roitului. Imediat ce botcile au fost capacite din familia mama  se desprinde primul roi.

     Înlăturarea botcilor nu ajută foarte mult pe termen lung. În acest caz se pot crea roi pe 2-3 rame. Căutăm rame cu ouă, puiet căpăcit și albină (rame pe care nu sunt trase botci de roire). Aceste rame se pun într-o cutie mai mică, în lipsa mătci albinele vor trage botci din celulele cu ouă și astfel în scurt timp roiul v-a avea și o matcă.

Managementul roirii

 

     Daca familia de albine a roit, nu este totul prierdut. Un roi poate fi pus cu ușurință în stup, dacă reușești să ajungi la el !  În caz că roiul este așezat într-un loc accesibil acesta poate fi scuturat într-un stup. În acesta se pun rame noi, necladite. De obicei 2-4 rame, roii clădesc foarte repede.

      Mutarea roiului la câțiva km față de locul în care a fost găsit este o idee bună pentru că există posibilitatea ca albniele cercetase să fi găsit alt loc în care să se instaleze. Există și posibilitatea de a nu avea un stup în preajmă sau roiul s-a stabilit într-un loc dificil, în aceste condiții pot fi folosite găleți, cutii de carton, coșnița(skep) un stup primitiv etc.

Reconstruirea familie de albine care a roit

  Albinele care rămân în familia mamă au nevoie de atenția apicultorului. Familia poate fi întărită  cu puiet căpăcit, se pot lua rame din familiile puternice. Aceasta trebuie refăcută cât de repede posibil pentru a avea șanse de supraviețuire. Famila mamă trebuie să fie lasta în pace, acesta nu mai reprezita un bun activ pentru apicultor pentru că nu v-a mai produce miere.

     Pe de altă parte roiul principal are o matcă bătrână. Tocmai de aceea trebuie luată în considerare schimbarea mătcii cât de curând posibil de apicultor sau daca are mai multe mătci poate fi lăsat asa până cand se stabilește o matcă. Daca hotăraști s-o schimbi matca nouă trebuie să fie împerecheata, dintr-o famili care are un grad de roire mai mic pentru a evita perpetuarea acestei trăături în prisacă.

    Sper  să te ajute informațiile din accest articol. Vreau să aud de la tine alte metode de organizare a familiei de albine astfel încât să nu roieasca primăvară.

 

    Lasă un comentariu mai jos și îți voi răspunde. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

  

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:  

 

 

 

 

 

 

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

6 comentarii

mircea Selegean · 6 mai 2019 la 7:26

Foarte interesant articolul si foarte util.

ionutstancu · 27 mai 2019 la 21:55

multumesc mult

    Mihai · 28 mai 2019 la 21:30

    Multumesc si eu ! Incantat sa aud ca ti-a fost de ajutor .

puiu · 16 iunie 2019 la 7:50

ff bun articolul ,,,,daca ridici in cat rame cu puiet din stup si bagi foite la cladit ,,,se poate opri roitul

    priscarul · 16 iunie 2019 la 15:46

    Multumesc !

    Da se poate si asa dar trebuie sa adaugi un corp pentru rama intreaga. In locul ramelor cu puiet poti sa bagi rame cu faguri pentru cladit sau rame deja cladite in care matca poate oua. Si trebuie sa rupi toate botcile de roire.

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!