Principalele plante melifere

Publicat de Mihai pe

Principalele plante melifere. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

 

 

Principalele plante melifere.  Cunoașterea plantelor din zona în care se află o stupină reprezintă o condiție importantă pentru creșterea și întreținerea rentabilă a familiilor de albine. Pe lângă cunoașterea acestor plante trebuie să știi și perioada de înflorire a acestora și valoarea nectaro-poleniferă. Toatea aceste aspecte ajută la dezvoltarea familiilor de albine și obținerea unor recolte de miere bogate și constante.


     
Plante melifere de pădure

  Principalele plante melifere. Avem o floră deosebit de bogată și variată ce cuprinde numeroase specii arborescente cu valoare apicolă mare. Voi enumera mai jos cele mai importante specii arborescente din țara noastră.

    Arinul și alunul înfloresc foarte devreme la noi, în special în zonele montane și deluroase, chiar din februarie și oferă cantități însemante de polen familiilor de albine.


Principalele plante melifere


    Salcia arbust ce crește în locurile umede, în luncile râurilor. Acest arbore este foarte răspândit pe teritoriul țării noastre. Înflorește timpuriu în primăvară și oferă mult polen familiilor de albine în lunile martie- aprilie. Arțarul, ulmul, stejarul, plopul și acești arbori contribuie la dezvoltarea familiilor de albine până la culesul mare. Culesul din primăvară ajută foarte mult familiile de albine și le pregaesc pentru culesul mare de la salcâm.

   Castanul sălbatic este un arbore foarte răspândit în parcuri, alei, bulevarde etc. Înflorește în lunile mai-aprilie și este intens cercetat de albine. Mierea  are  culoare închisă și este de  calitate superioară.

 


Principalele plante melifere

 


     Salcâmul alb un arbore melifer cu o importanță deosebită pentru că acesta oferă primul cules masiv . Este cea mai importantă specia meliferă în regiunile de câmpie dar și în zonele deluroase. Salcâmul înflorește începând cu luna mai și în funcție de condițiile geografice și climă înflorirea  se prelungește până la sfârșitul lunii iunie.

      Principalele plante melifere. Asta permite apicultorilor să realizeze două culesuri la salcâm în cadrul unui sezon apicol.  Culesul e scurt dar foarte intens florile produc mult nectar. Cantitatea de nectar este influențată foarte mult de temperatură. Principalul dezavantaj la culesul de salcâm îl reprezintă vremea care poate aduce în acea perioadă, ploi și vânturi.

     Teiul un alt arbore cu valoare apicolă mare ce asigură un cules bogat . Acesta oferă miere de bună calitate dar recolta nu este sigură în fiecare an. La fel ca la salcâm secreția de nectar este influențată de vreme. Acesta este a doua specie meliferă importantă din țara noastră. Înflorește la 15-20 de zile după salcâm.

    Culesul la tei este de lungă durată față de salcâm. La noi sunt trei specii : teiul cu frunza mare,  teiul cu frunza mică și teiul alb. Durata de înflorire a celor trei specii este în medie de 30 de zile în funcție de poziția geografică.  Prima specie care înflorește este teiul cu frunza mare urmată de teiul cu frunza mică și ultimul înflorește teiul alb.

    Zmeurul este un arbust pe care îl întâlnim în zona de munte și de deal. Înflorește în lunile iuni-iulie. Are o durată de înflorire de 25 de zile. În zona de câmpie înflorește mai devreme, în aprilie-mai și dureza 10-14 zile.  Este un arbust intens cercetat de albine și se pot realiza recolte de miere însemnate, aprox 50 kg la hectar în zona de câmpie. Ofera o miere de  calitate superioară.


    Plante melifere de fânețe și pășuni

   Aceste plante  pot fi cultivate. Ele oferă culesul principal de vara  în toate regiunile de deal ale țării. O importanță deosebită pentru familiile de albine o reprezintă loturile de plante furajere (lucernă, trifoi)  care oferă un cules intens și de lungă durată. În final se pot realiza producții mari de miere marfă.

   Lucerna înflorește în a doua jumătate a lunii mai la prima coasă și în august-septembrie la a doua coasă. Producția de miere poate fi de 25-30 kg la cultură.

 


Principalele plante melifere

 


    Trifoiul roșu este o specie furajeră ce crește spontan sau este cultivată în zona de deal. Înflorește din mai până în septembrie. În anii favorabili secreția de nectar poate fi mai mare și se pot realiza culesuri de producție. Pentru a mari randamentul polenizării se recomandă dersajul albinelor prin hrăniri cu sirop de zahăr aromatizat cu flori de trifoi.
Principalele plante melifere
     Trifoiul alb, o specie răspândită în țara, din Delta Dunării până în zona alpină. Acesta înflorește din al doilea an de la semănare și înflorirea durează din luna iunie până toamna târziu. Ocupă suprafețe mult mai  mici comparativ cu trifoiul roșu.

    Mazarichea de toamnă este o specie anuală și poate fi cultivată ca plantă furajera pe mici suprafețe. Este o plantă meliferă bună ce înflorește în lunile mai-iunie, apariția florilor este eșalonată, înflorirea începând de la bază.

   Sulfina albă specie bienală ce se cultivă în țara noastră ca plantă furajero-meliferă pe suprafețe mici. Se seamănă  primavara  timpuriu, 20 kg normă de sămânață la hectar. Sulfina albă înflorește în cursul lunilor iunie-iulie și oferă mai mult nectar decât polen albinelor.  Această plantă se pretează la însămânțările în miriște și asigură un cules târziu de toamnă în regiunile de câmpie. Este și o bună plantă de nutreț în amestec cu alte plante.


        
Pomii fructiferi

    Principalele plante melifere. Sunt cercetați intens de către albine, produc nectar și înflorirea lor începe în aprilie. După vișin și cireș merii,perii, prunii, caișii și piersicii asigură un cules bun pentru familiile de albine în timpul creșterii puietului. În mare parte recoltele de la pomii fructiferi asigură un cules de întreținere și dezvoltare a familiilor de albine. Posibil ca în unele zone să se obțină și recolte de miere marfă.


       
Plantele melifere agricole 

   

Aceste plante sunt baza culesului din timpul  verii. Asigură o producție bună de miere marfă.

    Rapița de toamnă este cultivată pentru conținutul ridicat de ulei al semințelor. Este importantă pentru dezvoltarea familiior de albine pentru că înflorește în luna aprilie. Ceea ce reprezintă un plus,  umple golul de cules dintre culesul de la pomii fructiferi și cel de la salcâm. Culesul poate dura 45 de zile . Mierea are o culoare albă și are un gust iute datorită uleiurilor pe care le conține. Se zaharisește foarte repede, uneori în faguri. Nu este indicat să fie folosită ca hrană pentru iernat.

       Mustarul alb se cultivă pentru semințele sale care au un conținut mare de uleiuri, ca materie primă pentru industria alimentara în condimentarea alimentelor și este folosit ca plantă de nutreț în amestec cu alte plante furajere. Această plantă se seamănă primăvara și inflorste după aprox 40  de zile. Înflorirea durează 20-30 de zile. Secretă mult nectar și polen fapt pentru care este cercetat intens de către albine. Muștarul secretă nectar în primele ore ale dimineții și după ploi, poate fi folosit pentru alcătuirea  bazei melifere și asigurarea unui cules din vară până toamna târziu. Mierea obținută este de o calitate superioară și are o aromă plăcută.

      Coriandrul plantă meliferă cultivată masiv în sudul su sud-estul țării. Fructele sale au un conținut ridicat de uleiuri eterice folosite în industria farmaceutică și  în industria alimentară în calitate de condiment. Se cultivă în lunile martie-aprilie și înflorește în lunile iunie-iulie,  are o durată de 30 de zile timp în care albinele cercetează intens florile. Această plantă are un potențial melifer ridicat, secretă mult nectar și se pot obține cantități însemnate de miere într 100 și 500 kg la hectar.


Principalele plante melifere

 


     Floarea-soarelui este originară din America de Nord si a fost introdusă în Europa în sec al XV-lea. În țara nosatra a început să fie cultivată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Înflorește în a doua jumătate a lunii iunie sau la începutul lunii iulie. Durata de înflorire variază între 10 și 20 de zile în funcție de vreme și de soi. Este cultivată în regiunile de câmpie.

    Mierea este de  culoarea galben-deschis are gust plăcut și cristalizează foarte repede. Are potențial melifer ridicat și se pot obține producții de 10-40kg/familia de albine. Secreția de nectar este influnețată foarte mult de temperatură după cum ai văzut și la celelalte specii. Pentru  secreția nectarului la floarea-soarelui temperatura  optimă este în intervalul 30-32°C. Polenizată cu ajutorul albinelor se obțin cantități însemnate de semințe. Formează culesul principal în regiunile de câmpie. 

 

 

 

 

      În concluzie avem multe plante melifere în tara care pot fi valorificate. Oferind cantități însemnate de miere si polen. Baza melifera poate fi îmbunătățită  de apicultor. 

       Sper să te ajuta informatiile din acest articol. Dacă mai cunoști alte plante cu valoare apicola mare lasa un comentariu.

       Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

 

 

 
Sursa: pentru a scrie acest articol am consultat Manualul Apicultorului , București 2000
Sursa imagini: wikipedia

 

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

 

 











Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!