Intretinerea coloniilor de albine in stupul vertical cu doua corpuri

Publicat de Mihai pe

Intretinerea familiilor de albine in stupul vertical cu dou? corpuri.

      Intretinerea coloniilor de albine este simplă și ușor de învățat. Te invit să citști acest articol, lasă un comentariu pentru a dezbate pe acestă temă. Stupul Dadant cu 12 rame și magazine nu oferă foarte mult familiei de albine și acesta se dezvoltă mai greu.

Intretinerea coloniilor de albine

       Albinele depozitează mierea în fagurii din magazine și apicultorul este nevoit să completeze proviziile necesare iernatului prin hrană cu miere extrasă din ramele de strânsură.

      Pentru a evita această problemă apicultorul poate înlocui magazinul sau magazinele cu un al doilea corp de stup. Această metodă este mai bună pentru că previne roirea naturală și cuibul familiei de albine se extinde și în celălalt corp.

       Se crează spațiu suficient pentru oatul mătcii și depozitarea mieri. În acest sistem se poate obține o producție de miere și ceară mai mare în comparație cu stupul vertical cu unul sau mai multe magazine. Acest sistem ușurează și organizarea cuibului pentru iarnă cu provizii de calitate pentru că pot fi folosite și ramele cu miere din corpul superior. Un dezavantaj ar fi faptul ca doua courpuri pentru puiet îngreuneaza managementul coliniei de albine daca este sa vorbim din acest punct de vedere

       Toți stupii verticali cu magazine pot fi transformați în stupi verticali cu două corpuri  prin folosirea a două magazine sau prin construirea unui corp de stup.

      Al doilea corp se așează atunci când albinele din corpul de jos ocupă 11-12 rame și în cuib există 8-9 rame cu puiet. Familia de albine poate intra în frigurile roitului dacă se întârzie adăugarea celui de-al doilea corp. Dacă albinele ocupă doar zece rame din care șapte sunt cu puiet, nu trebuie să se grăbească așezarea celui de-al doilea corp.

       Lucrarea se execută astfel: se așează al doilea corp lângă stup și se mută în el trei rame cu puiet de toate vârstele împreună cu albinele de pe ele. Nu este necesar să fie căutată matca. Cuibul de jos se strânge pe ramele rămase apoi se așează desupra lui al doilea corp. În al doilea corp se mai adaugă două rame cu faguri clădiți și cu provizii și dacă în zonă este cules se mai adaugă o ramă cu fagure artificial.

        Ramele se așează astfel: la peretele dinspre răsărit se așează ramă cu fagure clădit și miere după care urmează cele trei rame cu puiet și albine, rama cu fagure artificial și după aceasta rama cu fagure clădit. Se pune diafragma și am inchieat. Puietul din corpul de sus trebuie să se fie  în dreptul puietului din corpul de jos.

 

Intretinerea coloniilor de albine. Largirea cuibului în cele doua corpuri

       După ce am făcut această lucrare familia de albine nu trebuie să mai fie deranjată timp de 7-8 zile. Între timp corpul al doilea se umple de albine și matca începe să depună ouă în faguri. Când toate ramele din corpul de sus au fost ocupate de puiet, se lărgește cuibul, prin introducerea de rame cu faguri clădiți și artificiali.

       Când numărul de rame din corpul de sus este egal cu cel din corpul de jos și majoritatea ramelor sunt ocupate cu puiet atunci se  vor scoate două rame cu puiet necapacit, aceste rame vor fi puse în corpul de jos și în locul lor, în același timp ,se pun rame cu faguri clădiți. Corpul de sus se lărgeș te treptat prin introducerea de faguri clădiți și artificiali.

 

Intretinerea coloniilor de albine. Valorificarea culesurilor

      Familia de albine trebuie să fie pregătită cu câteva zile înainte de culesul mare. Cuibul se restructurează în felul următor: din corpul de jos se mută în cel de sus cei mai buni faguri care conțin păstură și resturi de puiet căpăcit, din corpul de sus se scot câteva rame cu puiet necapacit și faguri clădiți neregulat. Scopul acestei lucrări este de a pregăti cuibul cu cele mai bune rame pentru iernat deoarece acestea vor fi umplute cu miere și de obicei albinele nu depozitează polenul în corpul de sus.

        Tot din acest motiv se vor trece, inaite de cules, și rame cu păstură în corpul de sus. În acest fel se păstrează și păstură, necesară albinelor după ieșirea din iarnă. Totodată se ia  o ramă cu puiet căpăcit cu  tot cu albine și una cu miere și păstură pentru a forma un nucleu cu matcă de rezervă sau cu  botcă gata de ieșit. Corpurile se completează cu rame având faguri artificiali și faguri clădiți. 

       Dacă totul decurge bine și există cules intens albinele vor umple repede corpul de sus cu miere și matca va trebui să coboare în corpul de jos pentru a depune ouă. Dacă albinele au ocupat cu puiet și miere ambele corpuri atunci se poate introduce între cele două corpuri un magazin de recolta.

 

Organizarea familiilor după cules

        Corpul de sus se ridică și în corpul de jos este organizat cuibul. În acesta se mută ramele cu puiet, păstură și miere (în mijloc) și pe lângă acestea 5-6 rame cu miere pentru iernat. Familiile care nu mai au matcă sau au puiet puțin pot primi mătci împerecheate ori puiet din nuclee.

         În familiile întreținute în stupi cu două corpuri, matca ouă mai mult și albinele doici au mai mult de lucru astfel familia este menținută în permanență în stare activă cea ce mărește productivitatea stupinei.

       Sper să te ajute informațiile prezentate în acest articol. Vreau să știu  părerea ta. Lasă un comentariu mai jos și  îți voi răspunde. Click aici daca vrei sa sustii acest website.

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

4 comentarii

Marin Grigore -BV · 8 iulie 2018 la 14:41

Multumesc pt.sfaturi,ca incepator i-mi sunt de folos

Priscarul · 8 iulie 2018 la 15:31

Multumesc ! Incantat sa aud ca articolele de pe blogul meu va sunt de ajutor. 🙂

Sebi · 10 iulie 2018 la 11:43

Interesant modul de abordare, dar dupa parea mea, necesita prea multa manevra si intervenitii, de organizare reorganizare, ceeace poate fi obositor si sigur stresant pt albine. Pt un stup dadant pe 12 rame sa se extinda la 24, mai greu, sunt necesare si culesuri peste medie. altfel se va localiza intr=unul din cele doua. Da ca si principiu este bine ca albinele sa ierneze pe ramele pe care au strans polenul si mierea. Cu corpul de stransura intre doua corpuri de puiet se face o separare a cuibului, ceea ce nu cred ca este prea placut sau albine, eventual daca corpul de sus s-a umplut cu miere.

    Priscarul · 29 iulie 2018 la 13:27

    Da necesita mai multe interventii dar in apicultura omul lucreaza cu albinele. Nu e neaaparat nevoie sa umbli in fiecare zi in stupi, la sfarsit de saptamana se poate face o inspectie, acum depinde si de numarul de familii. Eu am prezentat doar un anumit tip de sistem si stup, mai sunt si altele si toate necesita interventia apicultoruli. Da sunt necesare si culesuri peste medie. In orice caz asa se asigura si familia de albine cu mai multe rezere de buna calitate pentru iernat si apicultorul poate sa extraga miere fara riscul de a lasa familia cu putine provizii pentru iernat. Iti respect punctul de vedere si iti doresc succes in cea ce faci.

    Apicultura traditie si chemare

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!