Intretinerea familiilor de albine in stupul vertical cu două corpuri  este simplă și ușor de învățat. Te invit să citști acest articol, lasă un comentariu pentru a dezbate pe acestă temă. Stupul Dadant cu 12 rame şi magazine nu oferă foarte mult familiei de albine şi acesta se dezvoltă mai greu.

       Albinele depozitează mierea de bună calitate în fagurii din magazine şi apicultorul este nevoit să completeze proviziile necesare iernatului prin hrană cu miere extrasă din ramele de strânsură.

       Pentru a evita această problemă apicultorul poate înlocui magazinul sau magazinele cu un al doiea corp de stup. Această metodă este mai bună pentru că previne roirea naturală şi cuibul familiei de albine se extinde şi în celălalt corp.

       Se crează spaţiu suficient pentru oatul mătcii şi depozitarea mieri. În acest sistem se poate obţine o producţie de miere şi ceară mai mare în comparaţie cu stupul vertical cu unul sau mai multe magazine. Acest sistem uşurează şi organizarea cuibului pentru iarnă cu provizii de calitate pentru că pot fi folosite şi ramele cu miere din corpul superior. 

       Toţi stupii verticali cu magazine pot fi transformaţi în stupi verticali cu două corpuri  prin folosirea a două magazine sau prin construirea unui corp de stup.

      Al doilea corp se aşează atunci când albinele din corpul de jos ocupă 11-12 rame şi în cuib există 8-9 rame cu puiet. Familia de albine poate intra în frigurile roitului dacă se întârzie adăugarea celui de-al doilea corp. Dacă albinele ocupă doar zece rame din care şapte sunt cu puiet, nu trebuie să se grăbească aşezarea celui de-al doilea corp.

       Lucrarea se execută astfel: se aşează al doilea corp lângă stup şi se mută în el trei rame cu puiet de toate vârstele împreună cu albinele de pe ele. Nu este necesar să fie căutată matca. Cuibul de jos se strânge pe ramele rămase apoi se aşează desupra lui al doilea corp. În al doilea corp se mai adaugă două rame cu faguri clădiţi şi cu provizii şi dacă în zonă este cules se mai adaugă o ramă cu fagure artificial.

        Ramele se aşează astfel: la peretele dinspre răsărit se aşează ramă cu fagure clădit şi miere după care urmează cele trei rame cu puiet şi albine, rama cu fagure artificial şi după aceasta rama cu fagure clădit. Se pune diafragma şi am inchieat operaţiunea. Puietul din corpul de sus trebuie să se găsească în dreptul puietului din corpul de jos.

 Lărgirea cuibului în cele două corpuri

       După ce am făcut această lucrare familia de albine nu trebuie să mai fie deranjată timp de 7-8 zile. Între timp corpul al doilea se umple de albine şi matca începe să depună ouă în faguri. Când toate ramele din corpul de sus au fost ocupate de puiet, se lărgeşte cuibul, prin introducerea de rame cu faguri clădiţi şi artificiali.

       Când numărul de rame din corpul de sus este egal cu cel din corpul de jos şi majoritatea ramelor sunt ocupate cu puiet atunci se  vor scoate două rame cu puiet necapacit, aceste rame vor fi puse în corpul de jos şi în locul lor, în acelaşi timp ,se pun rame cu faguri clădiţi. Corpul de sus se lărgeşte treptat prin introducerea de faguri clădiţi şi artificiali.

Valorificarea culesurilor

      Familia de alibne trebuie să fie pregătită cu câteva zile înainte de culesul mare. Cuibul se restructurează în felul următor: din corpul de jos se mută în cel de sus cei mai buni faguri care conţin păstură şi resturi de puiet căpăcit, din corpul de sus se scot câteva rame cu puiet necapacit şi faguri clădiţi neregulat. Scopul acestei lucrări este de a pregăti cuibul cu cele mai bune rame pentru iernat deoarece acestea vor fi umplute cu miere şi de obicei albinele nu depozitează polenul în corpul de sus.

        Tot din acest motiv se vor trece, inaite de cules, şi rame cu păstură în corpul de sus. În acest fel se păstrează şi păstură, necesară albinelor după ieşirea din iarnă. Totodată se ia  o ramă cu puiet căpăcit cu  tot cu albine şi una cu miere şi păstură pentru a forma un nucleu cu matcă de rezervă sau cu  botcă gata de ieşit. Corpurile se completează cu rame având faguri artificiali şi faguri clădiţi. 

       Dacă totul decurge bine şi există cules intens albinele vor umple repede corpul de sus cu miere şi matca va trebui să coboare în corpul de jos pentru a depune ouă. Dacă albinele au ocupat cu puiet şi miere ambele corpuri atunci se poate introduce între cele două corpuri un magazin de recolta.

Organizarea familiilor după cules

        Corpul de sus se ridică şi în corpul de jos este organizat cuibul. În acesta se mută ramele cu puiet, păstură şi miere (în mijloc) şi pe lângă acestea 5-6 rame cu miere pentru iernat. Familiile care nu mai au matcă sau au puiet puţin pot primi mătci împerecheate ori puiet din nuclee.

         În familiile întreţinute în stupi cu două corpuri, matca ouă mai mult şi albinele doici au mai mult de lucru astfel familia este menţinută în permanenţă în stare activă cea ce măreşte productivitatea stupinei.

       Sper să te ajute informațiile prezentate în acest articol. Vreau să știu și părerea ta. Lasă un comentariu mai jos și  îți voi răspunde.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

5 comentarii

  1. Multumesc pt.sfaturi,ca incepator i-mi sunt de folos

  2. Multumesc ! Incantat sa aud ca articolele de pe blogul meu va sunt de ajutor. 🙂

  3. Interesant modul de abordare, dar dupa parea mea, necesita prea multa manevra si intervenitii, de organizare reorganizare, ceeace poate fi obositor si sigur stresant pt albine. Pt un stup dadant pe 12 rame sa se extinda la 24, mai greu, sunt necesare si culesuri peste medie. altfel se va localiza intr=unul din cele doua. Da ca si principiu este bine ca albinele sa ierneze pe ramele pe care au strans polenul si mierea. Cu corpul de stransura intre doua corpuri de puiet se face o separare a cuibului, ceea ce nu cred ca este prea placut sau albine, eventual daca corpul de sus s-a umplut cu miere.

    1. Da necesita mai multe interventii dar in apicultura omul lucreaza cu albinele. Nu e neaaparat nevoie sa umbli in fiecare zi in stupi, la sfarsit de saptamana se poate face o inspectie, acum depinde si de numarul de familii. Eu am prezentat doar un anumit tip de sistem si stup, mai sunt si altele si toate necesita interventia apicultoruli. Da sunt necesare si culesuri peste medie. In orice caz asa se asigura si familia de albine cu mai multe rezere de buna calitate pentru iernat si apicultorul poate sa extraga miere fara riscul de a lasa familia cu putine provizii pentru iernat. Iti respect punctul de vedere si iti doresc succes in cea ce faci.

      Apicultura traditie si chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: