Acest articol conține linkuri de afiliere.Pentru mai multe informații click aici Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi. 

   Apicultura ajută la crearea unor mijloace de trai sustenabile. Deși apicultura nu mai primeşte multă atenţie din partea oamenilor. Are o imporanță crucială pentru agricultură şi pentru dezvoltarea acesteia. Acesta reprezintă şi simbolizează legătura naturală, biologică dintre insecte, polenizare şi producerea de seminţe.  Crearea unor mijloace de trai sustenabile rezultate din apicultură reprezintă un ajutor pentru  oameni.

     Ajutand oamenii să aibă acces la o varietatea de bunuri şi sprijinindui să se dezvolte şi să creeze  un trai sustenabil,  apicultura poate juca un rol important în dezvoltarea şi creşterea comunităţi.

Active de capital necesare pentru apicultura

Natural

albine, un loc pentru prisaca, apă, soare, biodiversitate și  baza meliferă

Uman

abilități, cunoștințe,  sănătate și putere fizică, experiență de marketing

Fizic

instrumente, echipamente, transporturi, drumuri, apă curată, energie și clădiri

Social

ajutor de la familii, prieteni și rețele, apartenența la grupuri și accesul la o societate mai largă, informații privind piața și rezultatele cercetării
Financiar

numerar, economii , acces la credite sau subvenții, parteneriat cu investitori

     Active apicole

    Mijloacele de trai individuale depind de  accesul la mai multe tipuri de active. Acestea se împart în cinci categorii: natural, uman, fizic, social şi financiar. Pentru a înţelege asta vreau să te gândeşti la propria existenţa şi la toate bunurile de care depinzi: accesul la transport, telecomunicaţii, echipament etc.

    O singură categorie nu este suficientă pentru a crea un mijloc de trai sutenabil. Apicultura poate fi un mijloc eficient de a  întări şi crea mijloace de trai sustenabile pentru că foloseşte şi crează o multitudine de bunuri active.  Apicultura de succes se bazează pe toate categoriile de active de capital. Deşi capitaul financiar nu este esenţial pentru a începe.

      Active de  capital naturale

     Apicultura ca mijloc de trai se bazează pe resursele naturale: albine, plante cu flori şi apă.  Albinele coleceaza răşini şi polen de la plante şi folosec copacii pentru adăpost. Albinele sunt o resursa naturală şi pot fi găsite şi în sălbăticie. Apicultura se potriveşte bine, alături de multe alte  mijloace de trai, pentru că foloseşte aceleaşi resurse naturale ca de exemplu, activităti precum  silvicultură, agricultură şi activităţi de conservare.

     Aceasta ofertă un bonus excelent  culturilor pentru că doar albinele sunt capabile şi dotate pentru a poleniza eficient. Nu există o competiţie strânsă între albine şi alte insecte ori animale pentru aceste resurse. Plantele cu flori şi albinele sunt în strânsă legătura şi nu pot exista una fără de cealaltă.

    Pe măsură ce albinele vizitează florile, colectează polen şi nectar, activitătile lor de polenizare asigură generaţii viitoare de plante ce vor fi disponibile pentru viitoare generaţii de albine, şi oameni. Este o activitate de sine stătătoare ce nu necesită intervenţie. E  dificil  să cuantifici polenizarea dar dacă poate   fi masurata   aceasta ar reprezenta valoarea cea mai mare din punct de vedere economic a apiculturii.

    Apicultura merge şi mai departe şi ajută la păstrarea resurselor naturale. Are implicări şi rădăcini tradiţionale peste tot în lume şi a făcut şi încă face parte din agricultura de la sat şi mai nou şi la marginea oraşelor sau chiar în orașe se practică apicultura urbană. Odată cu schimbarea practicilor agricole este esenţial ca noi să avem grijă de această ramură, să se dezvolte în continuare pentru a furniza viitoare genereatii de polenizatori.

        Activele fizice

   Apicultura de succes necesită echipament de producţie şi infrastructură cum ar fi : mijloace de transport, apă, surse de energie, sisteme de comunicare şi clădiri. Pentru proiectele din apicultură utilizate pentru a crea mijloace de trai sustenabile tot echipamentul trebuie să fie realizat local cea ce contribuie la dezvoltarea economică a zonei respective şi îmbunătăţeşte condiţiile de trăi a altor oameni.

    Apicultura poate contribui la mijloacele de existentă ale multor oameni ce îşi desfăşoară activitatea  in  sectoare diferite ale unei societăti. Acestea inculd, comercianţii locali de la sat şi din oraş, tâmplari care se ocupă de confecţionarea stupilor, croitori şi cei care fac unelte apicole şi recipiente pentru miere, polen etc.

       Active sociale

      Resursele sociale, cum ar fi reţelele şi asociaţiile de producători si de marketing, au o mare importanță pentru dezvoltarea apiculturii. Asociaţiile locale oferă mijloacele pentru apicultori de a-şi dezvolta meseria, a promova protecţia albinelor, a organiza prelucrarea colectivă pentru miere şi ceară şi a obţine acces la pieţe.

   Accesul la reţele la nivel mai larg prin intermediul organizaţiilor nonguvernamentale  precum Apimondia şi Albinele pentru Dezvoltare îi ajută pe apicultori să facă contacte naţionale şi internaţionale, să găsească surse de pregătire, pieţe şi noi rezultate ale cercetării şi să imbunătătească înţelegerea industriei.

     Active financiare

    Desi activele financiare nu sunt necesare la început pentru a iniţia activităţi în apicultură la nivel de subzistenţă, ele sunt necesare pentru dezvoltarea întreprinderilor apicole. Promovarea de  succes depinde de rezerve adecvate de containere destinate procesări şi ambalări produselor apicole. Banii sunt necesari pentru asociaţiile apicole pentru a avea centre de colectare şi pentru comercianţi pentru a cumpăra miere şi ceară de albine.

          Beneficiile aduse de practicarea apiculturii

      Apicultura produce o serie de rezultate diferite majoritatea cu efecte pozitive asupra mediului şi al nostru:

-polenizarea plantelor cu flori (şi cele sălbatice şi cultivate) este esenţială pentru mediul în care trăim.

-mierea este cel mai cunoscut produs apicol, mai toată lumea a mâncat miere sau a cumpărat de la magazin. În multe societăţi mierea este un medicament tradiţional sau un ingredient tradiţional folosit în majoritatea societăţilor. Fie că este vândută proaspătă la sate sau ambalată sofisticat şi vândută în marile oraşe aceasta generează un venit şi poate crea mijloace sustenabile de trai în diferite sectoare ale societăţii.

-ceara de albine este un produs valoros al apiculturii

-polenul, propolisul şi lăptişorul de matcă pot fi colectate şi pot genera un venit, deşi e nevoie de tehnici şi echpamente speciale pentru acestea.

-prisăcarii şi alţi membri ai comunităţii pot crea active utilizând mierea, ceara pentru a crea produse secundare cum ar fi: lumânări, vin, bere etc. Produsele secundare pot aduce un venit mai mare decât vânzarea mărfii prime.

-produsele apicole sunt folosite în scopuri apiterapeutice, multe culturi utilizează aceste produse.

-mierea, ceara şi alte produse apicole cum ar fi lumânările , vinul, au o valoare culturală în multe societăţi şi sunt folosite în ritualuri pentru naştere, mariaj, înmormântare şi alte sărbători religioase.

-în general apicultorii sunt respectaţi pentru meseria lor. Albinele şi apicultura au o reputaţie foarte bună.

    Sper să te ajute informațiile din acest articol astfel încât să îți găsești chemarea și drumul în viață. Vreau să aud și părerea ta. Lasă un comentariu si eu îți voi răspunde.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: