Loca americana

Publicat de Mihai pe

Loca americana

    Loca americana. Afectează puietul de albină determinându-i moartea în stadiul de puiet căpăcit.  Vreau să precizez că loca americană este o boală infecto-contagioasă deci se poate răspândi cu ușurință de la o stupină la alta ori de la o familie de albine la alta. Agentul etiologic este Bacillus larvae. Această boală este mult mai activă în lunile iulie-august.

     Boala se răspândește prin intermediul albinelor hoațe, trântori, prin adăpătoare, miere infectată, paraziți ai stupului precum molia cerii și prin material biologic( familii, roi, mătci-din stupine contaminate).  Loca americană nu se vindecă de la sine, dacă nu se iau masuri  boala poate afecta toate familiile de albine cea ce va duce la pieirea acestora până la sfârâitul verii.

    Loca americana. Cum recunoastem boala

       Boala poate fi recunoscută după: celulele au căpăcele perforate, excavate, au culoare maro-închis spre negru sub care se găsește un rest larvar de culoare  ciocolatie, aderent la pereții celulei. Dacă încercați să extrageți conținutul acesta se va întinde sub forma unui filament (proba bățului de chibrit).

       În stup persistă un miros caracteristic de putrefacție ce provine din fagurii afectați de loca americană. În stadiul avansat in  celulele afectate, larvele moarte se deshidratează complet și capătă aspectul unui detritus maro- închis spre negru.

        Diagnosticul se va pune pe baza semnelor clinice, ulterior se va stabili în laborator pe probe de fagure cu puiet supect. Proba va avea dimensiuni de minimum 15/10 cm. Tot în laborator se va face alte examinări pentru diagnosticul diferențial față de loca europeană, puietul în sac și virozele albinelor.

          Combaterea locei americane

        Toți fagurii cu puiet afectat în fază incipientă vor fi topiți sau arși într-un loc izolat stabilit din vreme. Se va administra: oxitetraciclină, locamicin sau negamicin. Doza de oxitetraciclină este de 0,5-0,75 g la un litru de sirop și se administrează câte 250-500 ml. În funcție de stadiul bolii se va aplică 4-5 administrări la interval de 4-5 zile.

         Locamicin (2,5 g oxitetraciclină la 1000g zahăr pudra) se pudrează câte 80-100g printre rame.  Tratamentul se va repeta de 3 ori la interval de 3 zile sau de două ori la interval de 5-7 zile. Simultan cu primele trei tratamente se poate face și 3 administrări de câte 250 ml de sirop preparat din 1kg de locamicin/ l litru de apă. Tratamentul se aplică la toate familiile de albine din stupină, se consideră contaminate și celelalte familii chiar dacă boala a aparut  într-o singură familie.

        Prisaca afectată va trebui să fie tratată și în primăvara anului următor apariției bolii și se vor face dezinsecțiile de necesitate, fagurii vor fi topiți și schimbați.

         Loca americană este o boală pe care stuparul trebuie s-o decalre. Aceasta poate fi carantinabila de la apariția semnelor bolii și încă 60 de zile de la însănătoșirea clinică.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Sursa:  pentru a scrie acest articol am consultat Manualul apicultorului , Bucuresti 2000

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!