Facelia

Publicat de Mihai pe

Facelia. Imbunatatirea bazei melifere

 

Facelia. Acest articol conține linkuri de afiliere. Vom primi un mic comision daca alegi sa cumperi ceva prin linkul furnizat. Acest blog accepta sponsorizari si alte forme de compensatie. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

 

      În România avem multe plante melifere dar în acest articol vreau sa vorbesc despre facelia. Plantă valoroasă, ce oferă cantități mari de miere, o plantă meliferă ce oferă necatar și polen albinelor. Pe teritoriul României a fost introdusă în cultură la începutul secolului 20 după Primul Război Mondial. Originară din America de Nord și Chile  facelia este o plantă erbacee, anuală și  a fost adusă în sec al 19-lea în Europa. În România este cultivată pentru potențialul melifer dar și ca plantă furajera.

     Rădăcina pătrunde adânc în sol și tulpina ei se înaltă la 40-80 cm de sol. Are flori albastre violacee dispuse în evantai, de culoare verde cu nuanțe roșiatice. O inflorescență are 35-60 de flori.  Rasarirea faceliei are loc la 6-7 zile de la semănat și după aproximativ 40 de zile  înflorește. Prin semănatul eșalonat se obține o perioadă de înflorire din mai până în octombrie.

   Durata de înflorire a unei culturi de facelia este de 30-50 zile. În zonele de câmpie cu temperaturi ridicate duratele de înflorire sunt mai scurte, de 25-30 de zile. În zonele cu precipitații abundente înflorirea durează mai mult.

        Facelia poate fi cultivată și în regiunile secetoase pentru că este o plantă rezistentă la secetă. Este o plantă rezistentă și trece cu bine peste brumele târzii de primavară. Se dezvoltă bine pe solurile argiloase. Prin semănatul eșalonat se asigură o perioadă de înflorire din luna aprilie până în luna octombrie. 

       Este utilizată în mare parte pentru proprietățile melifere dar este folosită și ca plantă furajeră. Calitățile nutritive o recomandă pentru furaje dar din cauza perilor de pe părțile aeriene aceasta nu poate fi consumată cu plăcere de animale. Pentru a înlătura acest impediment facelia este cultivată în amestec cu alte plante furajere cum ar fi măzărichea, mazărea, soia etc.  Un amestec furajer  foarte bun poate fi compus din măzăriche, ovăz și facelie.

   Facelia are acțiune benefică asupra solului prin dezvoltarea rapidă aceasta înnăbușește buruienile și astfel terenul este pregătit pentru cultura următoare.  Rădăcinile pătrund adânc în sol și absorb apa resturile de îngrășăminte, după descompunere restituie aceste elemente solului și asigură o rezervă naturală de îngrășăminte pe o perioadă de cel puțin două luni.

        Caracteristici melifere

     Florile de facelia oferă albinelor cantități însemnate de nectar și polen și este una dintre cele mai valoroase plante melifere. Potențialul acesteia oscilează și în funcție de factorii climaterici. Albinele vizitează intens florile de facelia pe toată perioada înfloritului.

       Aceasta poate oferii cules albinelor până în luna octombrie. Se pot face însămânțări eșalonate începând din noiembrie-decembrie, februarie-martie și iunie-iulie. Mierea de facelia este de culoare deschisă-chihlimbarie are gust plăcut și miros fin.

 

Culturi eșalonate de facelia pentru utilizări apicole

Perioada însămânțării

Începutul înfloririi Perioada culesului de nectar și polen

noiembrie-decembrie

mai mai-iunie

februarie-martie

începutul lunii  mai

începutul lunii iulie

iulie-august

iunie-iulie august-septembrie

august-octombrie

       
  Cultivarea faceliei

    Cultura de facelia trebuie să fie amplasată în solurile cu o bună reținere a apei  și o bună capacitate de aerație. Solul trebuie să aibă o aciditate scăzută pentru că facelia este sensibilă la aciditatea din sol.  Pentru cultivarea faceliei  nu sunt recomandate solurile sărăturoase și cele cu exces de umiditate.   Alegerea locului de asolament se face în funcție de plantele care nu lasă multe resturi vegetale.

   Premergătoarele cele mai indicate sunt cerealele păioase de toamna  (grâu, orz, secară) . Pentru alegerea plantei premergătoare faceliei trebuie ținut cont de faptul că planta face parte din categoria plantelor cu semințe mici și patul germinativ trebuie să fie bine pregătit pentru a oferii condițiile unei răsăriri uniforme și rapide. Acesta trebuie să fie tasat la suprafață și afânat în profunzime.  Se va urmări mărunțirea și nivelarea terenului pe adâncimea de semănat.

       Semantul se execută cu semănătorile pentru cereale păioase în rânduri rare la 30-40 cm cu normă de sămânța de 6-8kg/ha. Este preferabil ca semănatul să se facă în pământul umed.  Pentru culturile realizate pe suprafețe mici și în scopuri strict apicole semănatul se poate face și manual.

     Sămânța trebuie să fie de bună calitate, cu o puritate de minimum 96% și o germinație de cel puțin 80%. Pentru că semințele de facelia sunt mici , acestea se amestecă cu nisip , pământ mărunțit, rumeguș, în proporție de 1:2 .

    Lucrările de îngrijire a culturilor constau în operațiuni de plivire, grăpare și erbicidare. Dacă culturile de facelia au drept scop obținerea de sămânța, ele trebuiesc ținute curate de burieni. Erbicidarea se face odată cu pregătirea patului germinativ sau atunci când planta este în vegetație în faza de 3-4 frunze.

   Recoltarea culturilor de facelie se face doar atunci când semințele de la bază inflorescenței capătă culoarea brună. Înainte de recoltarea cultura  este stropită cu o substanță care usucă plantele. Odată ce  cultura este complet uscată se va efectua recoltarea direct din lan.

  După recoltare semințele trebuiesc supuse operațiunii de condiționare ce implică precurățarea semințelor și selectarea lor. În funcție de condițiile în care s-au dezvoltat culturile, producția de semințe  la hectar poate varia de la 150 la 500 kg . Prodctia de miere 500 – 1000 kg de miere la hectar.

 

 

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici

 

 

 

Sursa: Manualu apicultorului, Bucuresti 2000

 

 

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

1 comentariu

remus · 14 ianuarie 2019 la 16:54

POTENTIALUL DS NECTAR ( MIERE) LA HECTAR

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!