Cum sa combati ”puietul in sac”

Publicat de Mihai pe

Cum sa combati ”puietul in sac”

   Cum sa combati ”puietul in sac” . Această boală infecto-contagioasă este specifică larvelor de albine și determină moartea acestora în stadiul de puiet capacit. Larvele au aspectul unui sac plin cu lichid și de aici vine denumirea boli.

   Boala este cauzată de un virus ARN de formă sferică cu dimensiunea de 30 de nanometri. Acest virus poate fi localizat în corpul gras, celulele nervoase, glandele hipofaringiene, torace etc. Se transmite prin ingestie de albinele doici.

      Cum sa combati ”puietul in sac”. Cum recunoaștem boala

      Larvele mor după 4 zile de la capacire, celulele au căpăcele scufundate sau perforate, culoarea larvelor devine treptat galben-cenușie și apoi brună. Larvele extrase din celule au aspectul unui sac plin cu lichid, larva se deshidratează și capătă aspectul unui cojițe de culoare brună așezată pe planșeul celulei cu capul curbat spre abdomen.

     Larva moartă nu prezintă miros și nu adera la pereții celulei. Virusul afectează și albinele adulte acestea își pierd apetitul, au o durata de viață mai scurtă.

    Cum sa combati ”puietul in sac”.  Stabilirea diagnosticului

    Se fac teste de infectivitate și teste serologice. Pentru examinarea din laborator se recoltează probe din porțiuni de fagure 15/10 cm cu puiet suspect. Diagnosticul diferențiat se face față de loca americană și viroza botcilor negre.

      De cele mai multe ori bolile produse de viruși indică faptul că în colonie sunt prezenți în număr mare paraziți precum varroa. Singurul mod de a lupta împotriva virusului este ca apicultorul să aibă grijă de familiile de albine și să fac tratamentele pentru varroa.

   Sper ca informațiile prezentate să te ajute. Lasa un comentariu si spune-ti parerea. 

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!