Cum sa combati ”puietul in sac” . Această boală infecto-contagioasă este specifică larvelor de albine şi determină moartea acestora în stadiul de puiet capacit. Larvele au aspectul unui sac plin cu lichid şi de aici vine şi denumirea boli.

   Boala este cauzată de un virus ARN de formă sferică cu dimensiunea de 30 de nanometri. Acest virus poate fi localizat în corpul gras, celulele nervoase, glandele hipofaringiene, torace etc. Se transmite prin ingestie de albinele doici.

       Cum recunoaştem boala

      Larvele mor după 4 zile de la capacire, celulele au căpăcele scufundate sau perforate, culoarea larvelor devine treptat galben-cenuşie şi apoi brună. Larvele extrase din celule au aspectul unui sac plin cu lichid, larva se deshidratează şi capătă aspectul unui cojițe de culoare brună aşezată pe planşeul celulei cu capul curbat spre abdomen.

     Larva moartă nu prezintă miros şi nu adera la pereţii celulei. Virusul afectează şi albinele adulte acestea îşi pierd apetitul şi au o durata de viaţă mai scurtă.

       Stabilirea diagnosticului

    Se fac teste de infectivitate şi teste serologice. Pentru examinarea din laborator se recoltează probe din porţiuni de fagure 15/10 cm cu puiet suspect. Diagnosticul diferenţiat se face faţă de loca americană şi viroza botcilor negre.

      De cele mai multe ori bolile produse de viruşi indică faptul că în colonie sunt prezenţi în număr mare paraziţi precum varroa. Singurul mod de a lupta împotriva virusului este ca apicultorul să aibă grijă de familiile de albine şi să fac tratamentele pentru varroa.

   Sper ca informațiile prezentate să te ajute. Lasa un comentariu si spune-ti parerea. 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: