Nosemoza

Publicat de Mihai pe

Nosemoza

Este o boală specifică albinelor adulte cauzată de agentul Nosema apis. Factorii favorizanți sunt reperzentati de: familii slabe, iernare prelungită fără zboruri de curățire, miere de mană și foarte multă umiditate în stup. Prezența boli poate fi certificată numai prin examenul de laborator. Nosemoza se înmulțește în intestinul mijlociu al albinei. Când este eliminat în mediul extern, parazitul sporuleaza și astfel devine mai rezistent.

Ajuns în intestinul albinei acesta germinează și da naștere parazitului activ. Parazitul intră în contact cu celulele peretelui intestinal aici acesta se hrănește și produce toxine. Boala se răspândește de la o familie la alta și de la prisacă la prisacă prin intermediul albinelor, apicultorului și paraziților precum molia de ceară. Pentru a se manifestă clinic, este nevoie de intervenția unor factori favorizanți.

Nosemoza apare în general în cursul iernii și începutul primăverii. Afectează familiile slabe, neigienizate, cu rezerve de hrană insuficiente și de calitate necorespunzătoare( miere de mană ori sirop de zahăr administrat toamna târziu).

Nosemoza. Recunoașterea bolii

Nosemoza clinică acută

-depopularea stupului

-scurtarea vieții în perioada de iarnă

-pete de diaree pe speteze, faguri și fundul stupului

-fecale diareice cu miros fetid eliminate sub formă de jet

-albinele bolnave prezintă abdomenul destins, se deplasează cu dificultate

-nu pot zbura

-au aripile întinse și picioarele adunate sub abdomen, paralizează și mor

Diagnosticul se stabilește doar pe baza semnelor clinice coroborae obligatoriu cu examenul de laborator. Probele pentru laborator se constituie din 30-50 albine vii, muribunde sau moarte, recoltate de la fiecare familie din stupina. Este nevoie de examenul de laborator pentru a se face diagnosticul față de: amoebioza, intoxicații acute și paralizii virale.

Nosemoza. Combaterea bolii

Iarna și vara se îndepărtează periodic albinele moarte de pe fundul stupului și se distrug prin ardere. Fagurii cu pete de diaree se topesc apoi se curăță mecanic și se dezinfectează inventarul apicol.

Tratament

   Se administrează protofil în sirop și pastă (17-20 ml/ litru de sirop și 34 ml la 1 kg de pastă de zahăr). Dacă nu aveți protofil puteți utiliza ceaiuri din plante medicinale: sunătoare, flori de coada șoricelului, frunză de mentă, flori de musatel, flori și frunze de busuioc.

Prepararea infuziei

 Plante uscate 20g la un litru de apă (nu din fiecare plantă, în total). Plantele se mărunțesc și se pun într-un vas emailat apoi se toarnă o cantitate mică de apă rece. În alt vas se fierbe apă. Aceasta se toarnă peste plantele din vas. Vasul cu plante și apă fierbinite se lasă 5 minute la foc, fără să fiarbă. După asta se stinge focul și se lasă 30 de minute vasul acoperit pentru a se produce extracția substanțelor active. După ce se strecoară cu acest ceai se prepară siropul (1litru de ceai cu 1 kg de zahăr) . În funcție de cât de puternică este familia de albine se administrează câte 250-500 ml sirop de patru ori la interval de cinci zile.

După tratamentul cu sirop din plante medicinale stupina afectată va trebui să fie igienizată prin îndepărtarea fagurilor vechi sau cu pete de diaree. Familiile de albine vor fi transvazate în stupi curați, dezinfectati cu sodă de rufe (50g / litru de apă caldă).

Sper să te ajute informațiile din acest articol. Aștept opiniile și întrebările tale, lasă un comentariu mai jos și îți voi răspunde. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici
Bibilografie: Manualul apicultorului, Bucuresti 2000

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!