Lucrari in prisaca. Luna aprilie.  În această lună se înregistrează treceri rapide da la clad la rece şi invers. Această situaţie este provocată de aerul nordic ce intră în contact cu masele de aer mediteranean ce pătrund în ţară noastră. Primăvara intră în drepturi în toate zonele ţării. Îți voi prezenta lucrari in prisaca in luna aprilie.

     Înfloresc numeroase specii de arbori şi arbuşti nectaro-poleniferi dar şi numeroase specii de plante din flora spontană şi cultivată. Acestea asigură necesarul zilnic de polen şi nectar pentru dezvoltarea familiilor de albine.

     Mătcile depun zilnic peste 1500-2000 de ouă, albinele vârstnice care au iernat sunt înlocuite cu albine tinere. În celule din jurul celor cu puiet încep să fie acumulate primele rezerve cu păstură şi miere proaspătă.

Lucrari in prisaca. Luna aprilie:
 •  se continuă lucrările de verificare şi se face o revizie a familiilor pentru a cunoaşte în detaliu starea acestora astfel se vor lua măsuri pentru soluţionarea stărilor necorespunzătoare. Se completează rezervele de hrană şi se unifică familiile slabe cu familii de putere mijlocie.
 •  se igienizează stupii şi se trec familiile de albine în stupi curaţi şi dezinfectati.
 • familiile slabe care întârzie în dezvoltare se vor întări periodic cu puiet capacit gata de eclozionare. Aceşti faguri cu puiet se scot din familiile puternice.
 • se continuă hrănirea stimulentă a familiilor atunci când sunt perioade lipsite de cules. Siropul de zahăr se administrează în proporţii de 0,3-0,5 litri pe familie.
 • în cuib fagurii vor fi ocupaţi aproape în totalitate cu puiet astfel că va trebui să se treacă la lărgirea cuibului. Lărgirea cuibului se face cu faguri clădiţi sau cu faguri artificiali în perioada înfloririi pomilor.
 • se iau măsuri împotriva furtişagului în prisacă
 • la familiile puternice se pot instala colectoarele de polen pentru valorificarea acestuia
 • topitorul soalr este aşezat în cel mai însorit loc pentru a topi resturile de ceară sau ramele vechi. Acesta se foloseşte în stupina pe toată perioada sezonului apicol.
 • colectoarele de propolis se pun deasupra cuibului, la familie puternice care de obicei au tendinţa de a propoliza mai mult.
 • familiile de albine sunt inspectate şi se aplică tratamente preventive pentru principale boli ale albinelor: varooza, nosemoză, puietul văros, loca europeană, loca americană.
 • familiile de albine sănătoase pot fi deplasate pentru polenizarea pomilor din livezi.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: