Cum sa pregatesti familiile de albine pentru polenizare

Publicat de Mihai pe

Cum sa pregatesti familiile de albine pentru polenizare

    Cum sa pregatesti familiile de albine pentru polenizare. Trăim într-o lume în care nevoia de hrană crește din ce în ce mai mult. An de an suntem mai mulți, avem nevoie de resurse. Avem nevoie mai mult ca niciodată de albine pentru a obține recolte bogate. Pentru a avea maxim de eficiență ca polenizator familiile de albine trebuie să fie întreținute special pentru acest scop.

      Suntem pe la jumătatea luni martie început de primăvară.  Albinele vin cu polen dar unele mai rămân pe jos înghețate. În acest articol vreau să dezbatem  și să îți arăt  cum sa pregatesti familiile de albine pentru polenizare.

     După cum știi familiile de albine pot fi de folos pentru polenizarea culturilor agricole și nu numai. Iată ce se recomandă pentru acțiunea de polenizare: familii de albine puternice, sănătoase, în stare activă, cu zece sau douăzeci de rame, puiet în toate fazele de dezvoltare, provizii de hrană, matcă tânăra și prolifică. Dacă familiile de albine se folosesc pentru polenizare după data de 15 iunie acestea se vor menține în stare activă luându-se măsuri pentru a împiedica roirea.

     Pentru polenizarea culturilor agricole sunt necesare 30 de familli de albine pe o vatră iar distanța dintre stupi va fi de cel puțin 150 de metri, dacă stupii aparțin unor stupine diferite. Stupina nu se amplasează pe direcția de zbor a albinelor aparținând altei prisăci.

   Momentul oportun pentru mutarea familiilor de albine în vederea polenizări este începutul înfloririi. Deplasările timpurii nu sunt recomandate pentru că intervine pericolul ca albinele să fie atrase de florile plantelor spontane. Se recomandă ca stupii să fie amplasați aproape de cultură și unde este posibil, dispersați în grupe mici.

    Pentru speciile cu înflorire timpurie sau târzie, stupii se așează cu urdinisul spre est. Se așează spre est pentru a primi mai multă căldură și lumina solară. Se încălzesc mai repede și culesul începe dimineata devreme. Pentru culesurile din timpul verii stupi sunt așezați la umbră pentru a-i feri de arșițe puternice.

      Albinele trebuie să aibă asigurate rezerve de apă. O problema foarte importantă care necesită rezolvată este să se țină seama de corelarea tratamentelor efectuate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor cu activitatea de cules. Tratamentul culturilor înflorite se face numai în mod excepțional.

    Principalele grupe de plante polenizate cu ajutorul albinelor sunt: pomii și arbuștii fructiferi, floarea soarelui, rapița, muștarul,inul, bostănoasele (pepenii, dovlecii, dovleceii) hrișca , coriandrul, semincerii de leguminoase (lucerna, rifoiul, sparceta) și semincerii de legume (varză, ceapă, ridichiile ).

Subscribe

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

1 comentariu

Mihai · 26 martie 2022 la 12:25

Buna ziua !

Pentru polenizarea culturilor de pepene la un hectar se recomanda 4-6 familii de albine.

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!