Oricine poate practica apicultura

Publicat de Mihai pe

Oricine poate practica apicultura

    Oricine poate practica apicultura. Apicultura este practicată în mare parte de bărbați. Și femeile pot practica această meserie, poți deveni apicultor și poți practica apicultura chiar dacă locuiești într-un oraș mare, la marginea unui oraș sau la țară. Oricine poate practica apicultura, oricine este dispus sa muncească, are capacitatea de a investi timp și are abilitati de management ale timpului.  Este o plăcere să ai albine în grădină sau pe acoperisul blocului. 

     Această plăcere vine pur și simplu din prezența bâzâitului lor, în zilele calde de vară, mirosul de miere și ceară emanat din stupi în serile de vară. Prezența albinelor în grădină va crește media de polenizare a pomilor și legumelor și totodată, crește producția de fructe și legume. De asemenea vei obține miere, ceară, polen și propolis. Mierea îți va oferi o gustare sănătoasă pentru a pune pe masă dar și pentru a oferi cadou, rudelor, vecinilor și prietenilor. Nu știu pe nimeni care să fi refuzat un borcan cu miere primit gratis !

     Pentru a reuși în apicultură primul pas pe care trebuie să-l faci este să înveți totul despre albine. Va fi nevoie să înveți despre indivizii care populează stupul: albinele lucrătoare, matca și trântorii. Pentru ca totul să meargă bine este nevoie de toți membri stupului.  Trebuie să lucreze în echipa și să fie capabili de sacrificiu dacă este nevoie. Pentru a avea colonii prospere și sănătoase.

     Apicultura este ceva ce poți practica toată viața, în fiecare zi vei avea ceva nou de învățat, de asemene îți va oferi momente plăcute, de ușurare care te vor ajuta să scapi de rutina zilnică și  stres.

     Așadar… haideți să începem să învățăm despre apicultura. Poți începe chiar acum să cauți pe blog articole care te-ar interesa. 🙂

 

Învață despre albine și ce se petrece într-un stup

Albinele lucrătoare

   Îndeplinesc majoritatea muncilor în stup. Clădesc fagurii, strâng hrană, îngrijesc puietul,curăță celulele. Corpul albinei lucrătoare este adaptat pentru a găsi izvoarele de hrană și pentru a aduce proviziile în stup. Ele au o trompa cu ajutorul căreia colectează nectarul din flori și o gușă în care îl depozitează temporar.

      Pe picioarele din spate au niște adâncituri, numite coșulețe, acestea sunt mărginite de peri încovoiați. Albinele se întorc la stup cu gusa plină de nectar sau coșulețele pline de polen. Fac acest drum de mai multe ori pe zi, sporind proviziile de miere și polen.

     Albina lucrătoare după ce a eclozionat ea trebuie să îndeplinească mai multe roluri în stup până când va veni vremea să plece la zbor pentru a aduce polen și nectar, aceste roluri sunt următoarele: primul rol va fi acela de a face curățenie în celule și în stup înlăturând albinele moarte și larvele bolnave, apoi acestea se vor ocupa de îngrijirea puietului, în următoarea etapă acestea se ocupă de clădirea fagurilor, transformarea nectarului în miere, ventilația stupului și fac de pază la intrarea în stup. În ultima etapă trec la culesul de polen, nectar și apă.

    Albinele lucrătoare trăiesc 35-45 de zile primăvara și vara, iar toamna și iarna, când activitatea este redusă pot trăi până la 6-9 luni. Lucrătoarele nu depun ouă. Au organe de reproducere nedezvoltate și nu se pot împerechea cu trântorii.

Matca

      Este cea care asigura înmulțirea. Aceasta depune ouă din primăvară până toamna târziu. Din aceste ouă se dezvoltă albine lucrătoare, trântori și alte mătci. Matca are corpul mai lung și pricoarele sunt lipsite de coșulețe și periuțe. Aceasta este urmată pe fagure de suita de lucartoare care o hrănesc continuu cu un produs al glandelor, numit ”lăptișor de matcă”.

      Matca își petrece viața în stup pe faguri. Aceasta iese din stup numai la 6-10 zile de la ecloziune pentru a efectua zborul de împerechere. Ea depunde două tipuri de ouă: ouă fecundate, din care se dezvoltă albine și mătci, și ouă nefecundate, din care se dezvoltă trântorii. O matcă trăiește 3-5 ani.

Trântorii

     Rolul lor este de a se împerechea cu mătcile tinere. Au corpul mai mare decât albinele lucrătoare și văzul dezvoltat. Aceștia sunt prezenți în familia de albine numai spre sfârșitul primăveri și vara. Spre sfârșitul verii, albinele lucrătoare îi gonesc din stup.

 

Oricine poate  practica apicultura

1-albina lucrătoare; 2-matca;  3 -trântorul

 

 

Stadiile de dezvoltare pentru matcă, albină lucrătoare si trântor

Stadiul de dezvoltare

Ou Larvă Larvă capaită,prenimfă și nimfă Total zile

Matca

3

16

Albina lucratoare

3

6

12

21

Trântorul 3 14½

24

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

 

Aboneaza-te

* indicates required
()(###) ###-####

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices.

Intuit Mailchimp


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!