Fie că eşti bărbat, femeie, copil,  o persoană cu dizabilităţi, poţi să deveni apicultor şi poţi practica apicultura chiar dacă locuieşti într-un oraş mare, la marginea unui oraş sau la ţară. Oricine poate practica apicultura. Este o plăcere să ai albine în grădină.

     Această plăcere vine pur şi simplu din prezenţa bâzâitului lor, în zilele calde de vară, mirosul de miere şi ceară emanat din stupi în serile de vară. Prezenţa albinelor în grădină va creşte media de polenizare a pomilor şi legumelor şi totodată va creşte şi producţia de fructe şi legume. De asemenea vei obţine miere, ceară, polen şi propolis. Mierea îţi va oferi o gustare sănătoasă pentru a pune pe masă dar şi pentru a oferi cadou, rudelor, vecinilor şi prietenilor. Nu ştiu pe nimeni care să fi refuzat un borcan cu miere primit gratis !

     Pentru a reuşi în apicultură primul pas pe care trebuie să-l faci este să înveţi totul despre albine. Va fi nevoie să înveţi despre indivizii care populează stupul: albinele lucrătoare, matca şi trântorii. Pentru ca totul să meargă bine este nevoie de toţi membri stupului.  Trebuie să lucreze în echipa şi să fie capabili de sacrificiu dacă este nevoie. Pentru a avea colonii prospere şi sănătoase.

     Apicultura este ceva ce poţi practica toată viaţa, în fiecare zi vei avea ceva nou de învăţat, de asemene îţi va oferi momente plăcute, de uşurare care te vor ajuta să scapi de rutina zilnică şi  stres.

     Aşadar… haideţi să începem să învăţăm cum să practicăm apicultura. Poţi începe chiar acum să cauţi pe blog articole care te-ar interesa. 🙂

Învaţă despre albine şi ce se petrece într-un stup

Albinele lucrătoare

   Îndeplinesc majoritatea muncilor în stup. Clădesc fagurii, strâng hrană, îngrijesc puietul,curăţă celulele. Corpul albinei lucrătoare este adaptat pentru a găsi izvoarele de hrană şi pentru a aduce proviziile în stup. E are o trompa cu ajutorul căreia colectează nectarul din flori şi o guşă în care îl depozitează temporar.

      Pe picioarele din spate are nişte adâncituri, numite coşuleţe, acestea sunt mărginite de peri încovoiaţi. Albinele se întorc la stup cu gusa plină de nectar sau coşuleţele pline de polen. Fac acest drum de mai multe ori pe zi, sporind proviziile de miere şi polen.

     Albina lucrătoare după ce a eclozionat ea trebuie să îndeplinească mai multe roluri în stup până când va veni vremea să ieasa la zbor pentru a aduce polen şi nectar, aceste roluri sunt următoarele: primul rol va fi acela de a face curăţenie în celule şi în stup înlăturând albinele moarte şi larvele bolnave, apoi acestea se vor ocupă de îngrijirea puietului, în următoarea etapă acestea se ocupă de clădirea fagurilor, transformarea nectarului în miere, ventilaţia stupului şi fac de pază la urdiniş. În ultima etapă ele trec la culesul de polen, nectar şi apă.

    Albinele lucrătoare trăiesc 35-45 de zile primăvara şi vara, iar toamna şi iarna, când activitatea este redusă pot trăi până la 6-9 luni. Lucrătoarele nu depun ouă. Au organe de reproducere nedezvoltate şi nu se pot împerechea cu trântorii.

Matca

      Este cea care asigura înmulţirea. Aceasta depune ouă din primăvară până toamna târziu. Din aceste ouă se dezvoltă albine lucrătoare, trântori şi alte mătci. Matca are corpul mai lung şi pricoarele sunt lipsite de coşuleţe şi periuţe. Aceasta este urmată pe fagure de suita de lucartoare care o hrănesc continuu cu un produs al glandelor, numit ”lăptişor de matcă”.

      Matca îşi petrece viaţa în stup pe faguri. Aceasta iese din stup numai la 6-10 zile de la ecloziune pentru a efectua zborul de împerechere. Ea depunde două feluri de ouă: ouă fecundate, din care se dezvoltă albine şi mătci, şi ouă nefecundate, din care se dezvoltă trântorii. O matcă trăieşte 3-5 ani.

Trântorii

     Rolul lor este de a se împerechea cu mătcile tinere. Au corpul mai mare decât albinele lucrătoare şi văzul dezvoltat. Aceştia sunt prezenţi în familia de albine numai spre sfârşitul primăveri şi vara. Spre sfârşitul verii, albinele lucrătoare îi gonesc din stup.

Oricine poate  practica apicultura
1-albina lucrătoare; 2-matca;  3 -trântorul

Stadiile de dezvoltare pentru matcă, albină lucrătoare si trântor

Stadiul de dezvoltare

Ou Larvă Larvă capaită,prenimfă și nimfă Total zile

Matca

3

16

Albina lucratoare

3

6

12

21

Trântorul 3 14½

24

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: