Amplasarea stupilor in livada

Publicat de Mihai pe

Amplasarea stupilor in livada

       Amplasarea stupilor in livada. Pomii roditori oferă culesuri timpurii de mare eficientă biologică, care asigură familiilor de albine o bună dezvoltare și contribuie la asanarea bolilor. Plantele melifere se diferențiază mult atunci când vorbim de compoziția polenului și influențarea pe care acesta o imprimă ritmului de creștere și dezvoltare al familiilor.

      În unele primăveri familile de albine se dezvoltă foarte repede în timp ce în alți ani ritmul de dezvoltare este mai lent. Aceste diferențieri de evoluție au loc datorită puterii familiilor de albine și stării lor de sănătate la intrarea în iarnă. O altă cauza ar putea fi sursele naturale de cules de care beneficiază în primăvară familiile de albine.

   Dacă sunt condiții meteorologice favorabile speciile pomicole furnizează culesuri importante de nectar și polen. În multe prisăci din zona pomicolă se obțin recolte însemnate de miere. Mierea recoltată de la pomii roditori este de calitate superioară, având un gust deosebit de plăcut. După extracție acest sortiment de miere se cristalizează fin și capătă un aspect de șerbet de culoare deschisă argintie.

    Pentru a avea randament maxim la cules și în același timp o polenizare uniformă a livezilor, trebuie să se aibă în vedere anumite norme și aspecte practice.

      Amplasarea stupilor in livada. Polenizarea livezilor

      În funcție de suprafața, distanța dinte stupină și livadă , puterea familiilor de albine stabilește numărul de stupi necesari pentru polenizare. Din experiențele întreprinse, de diferiți cercetători, s-a stabilit o normă pentru polenizare a pomilor și anume: 2-3 familii la hectar. Pentru plantațiile pomicole de tip industrial norma poate fi majorată la 3-4 familii pe hectar. În ceea ce privește distanța, albinele pot parcurge mai mulți kilometri pentru a vizita o livadă.

       Amplasarea stupilor în livadă oferă un randament sporit printr-o polenizare completă și uniformă, producții mari de miere. Prin amplasarea stupilor în interiorul livezii albinele se deplasează pe distanțe mici și astfel nu se uzează foarte mult. Puterea famililior de albine constituie un rol important în stabilirea normelor de polenizare. Puterea familiei de albine se evaluează după numărul ramelor cu puiet.

       Se consideră că o familie este aptă pentru polenizare atunci când are minim 4-6 rame cu puiet. Norma de polenizare poate fi redusă cu două treimi sau chiar la jumătate când se dispune de familii puternice și foarte puternice. Această normă variază în raport cu specia pomicolă sau soiul. Exemplu: livezile de meri, peri, cireși, vișini, pruni și migdali necesită o polenizare intensă, față de livezile cu piersici, gutui și caiși.

       Perioada  optimă pentru transportul stupilor la livadă

    Este recomandat  transportul stupilor la livada  după înflorirea primelor varietăți pomicole. Motivul fiind acela că albinele s-ar putea obișnui să cerceteze alte plante din flora spontană. Din această cauza frecvența culegătoarelor pe flori ar putea fi mai scăzută. Dacă stupii sunt transportați în livadă înaite de înflorirea pomilor atunci există riscul de intoxicare cu substanțe toxice pentru albine, folosite la stropirea unor specii pomicole înaintea înfloririi.

       Amplasarea stupilor în livadă

       O regulă de care se ține cont este, orientarea zborului să fie perpendiculară pe linia rândurilor de pomi.

-dacă stupii sunt plasați intr-o parte sau la un capăt al livezii atunci polenizarea va fi neuniformă și incompletă. Recolta de fructe începe să se micșoreze în raport cu distanța față de prisacă.

– așezarea în grupui mici da rezultate mulțumitoare și economisește timpul de plasare a stupilor.

-când stupii sunt așează câte unul și sunt repartizați egal în toată livada atunci polenizarea pomilor este uniformă. Este de preferat să fie așezași în acest fel și pentru că în caz de vreme rea, albinele se depărtează cu greu de stupi, ceea ce duce la un randament de cules mai mare.

    Intensificarea secreției de nectar și respectiv a polenizării poate fi stimulată prin plasarea periodică în livezi a  îngrașămintelor organice.

 Bibliografie: revista Apicultura in Romania 4 aprilie 1981

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!