Conservarea mierii, conservarea mierii in faguri si sectiuni

Publicat de Mihai pe

Conservarea mierii, conservarea mierii in faguri si sectiuni

Conservarea mierii, conservarea mierii in faguri si sectiuni. Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici .Unele linkuri nu sunt de afiliere și duc către alte articole. 

     Atunci când vine vorba de conservarea mierii, conservarea mierii in faguri si sectiuni apicultorii se confruntă cu două probleme importante. Prima problema fiind posibilitatea fermentării. Miere începe să fermenteze atunci când are un conținut de apă de peste 17,1%. A două problema este cristalizarea.

       Fermentarea

     Mierea cu un conținut de apă de peste 20% este în pericol de a fermenta. Procesul de fermentare poate fi preîntâmpinat atunci când temperatura de păstrare este sub 11°C. Levurile din miere pot fi distruse prin încălzire la temperatura de 63°C timp de 7,5 minute, sau într-un minut la temperatura de 69°C, după care mierea este răcită brusc. Temperatura de păstrare este importantă. Păstrarea mierii la 5-9°C determina reducerea conținutului de HMF (Hydroxymethylfurfural), reducerea pierderii de enzime și oprește efectul de închidere a culorii. Creșterea temperaturii spre exemplu la 71°C face ca mierea să devină impropie consumului pentru că se inverteaza și se produce o cantitate foarte mare de HMF. Hydroxymethylfurfural este o aldehidă care rezultă din descompunerea termică a zaharurilor si carbohidraților. Deși despre el se discută aproape exclusiv în legatură cu mierea, HMF se poate găsi în multe alte alimente prelucrate termic, cum ar fi laptele, sucurile de fructe, băuturi alcoolice etc. HMF în miere este un indicator al vechimii mierii. Dacă mierea este încălzită, un mic procent în special din fructoză se transformă în HMF, reacție favorizată de aciditatea mierii.

        Păstrarea mierii în stare lichidă. Evitarea cristalizării.

    Pentru a păstra miere în stare lichidă este recomandată răcirea la 0°C pentru 5 săptămâni, după care temperatura de păstrare poate fi mărită la 14°C. Astfel procesul de cristalizare poate fi evitat și mierea poate fi păstrată în stare lichidă un timp mai îndelungat.

    În cazul păstrării mierii la temperatura camerei, dar în special la încălzirea și supraîncălzirea acesteia, au loc reacții chimice și se formează substanțe dăunătoare organismului. Astfel că depozitarea mierii trebuie făcută în încăperi uscate, curate, fără alte mirosuri unde temperatura de păăstrare este de 8-12°C fără a depăși 14°C și umiditatea aerului este de 60%. Mierea nu se depozitează în vase de zinc, cupru, plumb sau aliaje ale acestora. Termenul de garanție pentru mierea de albine este de 12 luni și valabilitatea produsului în condiții optime de păstrare este nelimitată.

         Păstrarea mierii in faguri si sectiuni

         După recoltarea magazinelor cu secțiuni acestea sunt așezate în coloane de câte 10-15. Magazinele se afumă cu bioxid de sulf pentru a le proteja de găselniță. Operațiunea se repetă la fiecare 5-6 zile până când fagurii cu miere sunt ambalați.

      Pentru a păstra secțiunile cu faguri un timp mai îndelungat, se iau măsuri pentru menținerea unei temperaturi de 21-32°C în încăperea unde sunt depozitate magazinele. Astfel mierea este menținută în stare fluidă. Când sunt ambalați fagurii trebuie să fie manipulați cu grijă și în condiții de igienă perfecte pentru a nu degrada produsul. Ambalarea se face în cutie din material plastic, pungi și ambalaje de celofan. Secțiunile cu miere în faguri pot fi valorificate și în bucăți de 50-60g până la 1/2 kg și pot fi ambalate în mod diferit, fie pungi de celofan sau folie transparentă din material plastic.

 

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc !

 

 

                                                                                                                                                     
 
Bibliografie : Manualul apicultorului, Bucuresti 2000

 

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

 

Aboneaza-te

* indicates required
()(###) ###-####

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices.

Intuit Mailchimp


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!