Cum sa reduci riscul aparitiei bolilor in familiile de albine

Publicat de Mihai pe

Cum sa reduci riscul aparitiei bolilor in familiile de albine

Cum sa reduci riscul aparitiei bolilor in familiile de albine. Acest articol conține linkuri de afiliere. Daca esti interesat de produsele recomandate te rog sa te folosesti de aceste linkuri. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

Cum sa reduci riscul aparitiei bolilor in familiile de albine. Am ales să scriu un articol despre acest topic, te rog să lasi un comentatiru. Spune-ti parerea si impartașeste cu mine si alte informații. ¹Sunt mai mulți factori care pot determina starea de sănătate a familiilor de albine. Și anume:

-alegerea amplasamentului

-amplasarea coloniilor

-pastoralul

-umezeala din stup

Cum sa reduci riscul aparitiei bolilor in familiile de albine. Alegerea amplasamentului

 O colonie puternică se cunoaște după aprovizionarea cu polen și nectar. Coloniile bine hrănite sunt puternice și încep să dezvolte înstinctul de clădire și curțire, astfel acestea devenind mai puțin sensibile la boli. Aprovizionarea cu nectar și polen depinde de condițiile de cules din raza de zbor a albinelor. Când se alege locul de amplasare al stupinei trebuie să se țină cont de faptul că albinele culeg cel mai bine pe o rază mai mică de un km.

 Aceasta este zona în care ar trebui să aibă suficient nectar și polen pentru aproximativ tot restul anului. Un rol important în oferta de hrană îl joacă și densitatea albinelor din zona de cules. Aceasta poate influența și transmiterea bolilor pentru că o data cu mărirea densității albinelor sporesc șansele de furtișag și rătăcire(pătrunderea în stupi străini). În aproprierea stupinei trebuie să se asigure o bună aprovizionare cu apă.

Distanța până la sursele de apă nu trebuie să fie prea mare, în special primăvara, când începe creșterea puietului. În caz de răcire a vremii, nevoia de apa poate fi satisfăcută prin zborurile scurte ale albinelor în imediata apropiere.

 Stupina trebuie așezată într-un loc unde este protejată la nord de vântul rece (o perdea de copaci sau garduri vii), urdinisul trebuie să fie orientat către sud, sud-vest astfel albinele au primăvara posibilități optime de zbor.

Excesul de umiditate în locul de amplasare a stupinelor are un efect negativ asupra sănătății familiilor pentru că albinele reușesc foarte greu să regleze umiditatea aerului din stup. Un alt efect negativ al amplasări stupinei într-un asemenea loc ar fi frigul. Frigul persistă mai mult timp acolo, în depresiuni și în locuri împrejmuite de gard viu se formează așa numitele ”lacuri de aer rece” unde zăpada se topește mai greu.

       Condiții pentru un loc optim de iernare:

spere nord, est și vest locul să fie protejat de vânturi

să se afle în apropiere un curs de apa care constituie o sursă suficientă

prezența unei livezi de pomi fructiferi sau a pajiștilor care asigură o sursă de polen primăvara și stimulează dezvoltarea coloniilor de albine.

În alegerea locului stupinei trebuie să se țină cont și de posibilele emisii industriale, metalele grele pot să apară ca reziduri în miere. În apropierea monoculturilor sunt adesea utilizate pesticide.

Cum sa reduci riscul aparitiei bolilor in familiile de albine. Amplasarea coloniilor

Coloniile de albine pot fi amplasate în aer liber sau pavilion. Ambele posibilități se diferențiază forte puțin atunci când vine vorba de sănătatea albinelor. Un dezavantaj al amplasării stupilor în pavilion ar fi imobilitatea care poate avea efecte negative și anume îngreunarea efectuării de controale pentru depistarea bolilor.

În cazul amplasării stupilor în aer liber se ține cont de marimiea stupinei pentru a determina modul de aranjare a stupilor în vatră. Numărul de colonii nu ar trebui să depășească 20-30 într-un anumit loc. Pentru iernare stupii se vor așeza mai strâns. Vara amplasarea prea strânsă poate favoriza transmiterea bolilor. În acest anotimp aceștia pot fi amplasați în formă de potcoavă sau în grupe de câte patru.

Umezeala din stup

Indicele mare de umezala din stup constituie un mediu favorabil de îmulțire a multor agenți patogeni. Umezeala se formează atunci când aerul cald întâlnește suprafețe reci. Tempereatura ghemului de iernare este de 20°C . ”Coaja” ghemuli are o temperatură de 10°C .

Odată cu venirea primăveri crește  suprafața încălzită și temperatura medie a ghemului, în aceste condiții dacă temperaturie exterioare sunt scăzute pe timpul nopții poate să apară condensul în locurile  reci. O izolare excesiva provoacă menținerea aerului rece astfel că și în timpul zilei se formează umezeală pe pereții interiori.

Este de preferat ca stupul să fie așezat cu o înclinație ușoară spre urdiniș pentru a permite scurgerea apei. O ușoară umezeală primăvara timpuriu ar pute fi considerată un avantaj pentru că albinele pot folosi apa pentru a crește puiet în cazul în care afară e prea frig. Totuși formarea exagerată de apă în stup trebui evitată pentru a preveni dezvoltarea agenților patogeni.

Pastoralul

 Vara târziu sunt crescute albinele de iarnă. Albina de iarnă are nevoie e o rezervă de grăsime pe care și-o poate forma doar prin aprovizionarea cu proteine. Pentru ca aceasta să se întâmple trebuie să existe o bună aprovizionare cu polen. Plantele furajere ca muștarul , facelia oferă un cules bun de polen toamna.

 În zona coniferelor aprovizionarea cu polen poate fi o problemă.  Zona coniferelor trebuie părăsită la mijlocul lunii august și pe la jumătatea lui septembrie coloniile trebuie să fie pregătite de iernare. Plantele care oferă polen în acesta perioadă sunt splinuța, facelia și balsamina.

În  ce privește pastoralul trebuie să se țină cont de anumite formalități și să fie respectate reglementările legale din regiunea respectivă. Apicultorul trebuie să obțină informații cu privire la posibilele interdicții, zone de carantină stabilite în caz de izbugnire a unor boli precum loca americană, europeana și contactarea oficiului veterinar și al consilierului pentru apicultură.

1. A se vedea Wolfgang Ritter, Bolile albinelor, pag 30-40

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!